1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kahve içmek sağlığa zararlı mı, yararlı mı?

Kahve içmek sağlığa zararlı mı, yararlı mı?

featured

Kahve, dünyada en çok tüketilen içecek lerden biridir. Yüzyıllardır var ve hem tüketiciler hem de sağlık profesyonelleri arasında büyük bir popülerliğe sahip durumdadır. Yaygın olarak bulunmasına ve tüketimine rağmen, kahvenin sağlığa zararlı mı yoksa yararlı mı olduğunu bilmeyen birçok insan var.  Kahve, kavrulmuş kahve çekirdeklerinden yapılan demlenmiş bir içecektir. Sağlığa birçok faydalı etkisi vardır. Bilişsel işlevi geliştirir, diyabeti önler, kaygıyı azaltır ve kalp krizi ve bazı kanser türlerinin riskini azaltır. Ayrıca stresi azaltarak ve insanları uyanık ve enerjik hissettirerek genel fiziksel sağlığı iyileştirdiği bilinmektedir. Kahve içmek aynı zamanda uyku problemlerine de sebep olabilir.

Kahvenin Sağlık Riskleri Nelerdir?

Kahve içmenin bazı sağlık riskleri vardır. Bu riskler tüketilen kahve miktarına ve kahvenin işlenip işlenmemesine bağlıdır. Genellikle süt ve şekerle demlenen kahve içmek, tip 2 diyabet, obezite ve belirli kanser türlerinin riskini artırabilir. Ayrıca kafein titremesine ve uykusuzluğa neden olur.

Kahve içmek sağlığınız için çeşitli şekillerde faydalı olabilir. Kahve zekayı geliştirir, şeker hastalığı oluşumunu önleyebilir, anksiyeteyi azaltabilir ve kalp krizi ve kanser çeşitlerinin oluşumunu engeller Aynı zamanda insanları dinç tutar.

Kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Yüzyıllardır insanlar tarafından tüketilen ve sevilen bir içecek olmaya devam etmektedir. Bazıları kahvenin sağlığa zararlı olduğuna inanırken, bazıları da kahve içmenin sağlıklı olduğunu savunur.  Bilimsel araştırmalara göre kahvenin sağlığa pek çok yararı vardır. Fakat bilimsel araştırmalar sade kahvenin sağlığa yararlı olduğunu gösteriyor, bol şekerli ve sütlü kahvelerin sağlağı yararı olmadığını araştırmalar gösteriyor.

Kahvenin Tüketimi Nasıldır?

Kahve demlendiğinde, kahve çekirdekleri ısıtılır ve ardından kahvenin yağlarını ve aromalarını serbest bırakarak ayrılır. Kahve uyarıcı olarak kabul edilir ve genellikle sabahları uyanmak için tüketilir. Artan enerji, gelişmiş zihinsel berraklık ve kaygı ve genel stresten kurtulma dahil olmak üzere kahve içmenin birtakım iddia edilen faydaları vardır. Bununla birlikte, araştırmalar, bu faydaların tamamen gerçek mi yoksa sadece plasebo etkileri mi olduğu konusunda yetersizdir.

Genel olarak, sinirlilik, kaygı ve uyku güçlüğü ile bağlantılı olduğu için hamile veya emziren kişiler için kahve önerilmez. Ek olarak, kahve, kan basıncı ve kolesteroldeki yükselmeler gibi bir dizi sağlık riskiyle bağlantılıdır ve bazı kanserlerin gelişimine katkıda bulunabilir. Sonuç olarak, kahve tüketiminin faydaları olsa da kişinin diyetinde herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir sağlık uzmanına danışması tavsiye edilir.

Kahve Diyette ve Emzirme Döneminde İçilir Mi?

Kahve genellikle güvenli kabul edilse de bu süreçte kişilerin mutlaka uzman bir hekime başvurmaları oldukça önemlidir. Ek olarak, kahve tüketiminin faydaları olsa da, hamilelik ve emzirme döneminde kahve içmekten kaçınılması tavsiye edilir. Kişilerin bu dönemde mutlaka uzman bir hekime danışması ve uzman bir hekime danışmadan kahve tüketmemesi gerekir, aksi durumda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir.

Kahvenin Tarihsel Süreci

Kahvenin tarihi uzun ve karmaşıktır, ancak şu şekilde özetlenebilir: Kahve çekirdekleri ilk olarak Eski Dünya’da MS 1000 civarında kavruldu. Oradan Yeni Dünya ve Afrika’ya yayıldılar. Kahve, Orta Çağ boyunca Avrupa’da popüler bir içecek haline geldi çünkü sağlığa iyi geldi ve insanların uyanık kalmasına yardımcı oldu. 1670 yılında Hollandalı Nicholas Janszoon, Amsterdam’da ilk Avrupa kahve pazarını kurdu. Fransızlar, Arabica çekirdeklerini 1720’de Brezilya’ya tanıttı ve bu, dünya çapında bu tür kahve üretiminin artmasına neden oldu.

Kahve, uyarıcı etkileri ile yaygın olarak bilinir. Eşsiz lezzet profili ve uyanıklığı ve odaklanmayı geliştirme yeteneği nedeniyle yüzyıllardır dünya çapında tüketilmektedir. Kahvenin, şu anda Kaffa Bölgesi olarak bilinen bölgede Etiyopya’dan geldiğine inanılıyor. Arap tüccarlar kahveleri Kızıldeniz’den Yemen’e, oradan da İslam dünyasına getirdiler. Kahve Yemen’den İstanbul’a, oradan da Akdeniz dünyasına yayıldı. 15. yüzyılda kahve Sahra Altı Afrika bölgesine, 17. yüzyılda ise Hindistan’a yayıldı.

Kahve uluslararası bir ticaret ürünüdür. Petrolden sonra dünyanın en değerli ikinci emtiasıdır. Kahve altmıştan fazla ülkeye ihraç edilmektedir ve kahve ihracatının değeri son birkaç on yılda katlanarak artmıştır. Kahve, yalnızca uyarıcı özellikleri nedeniyle değil, aynı zamanda Arabica çeşidiyle ilişkilendirilen benzersiz lezzet profili nedeniyle de oldukça talep görmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir