Seboreik dermatit nedir? Sorusu gün geçtikçe merak edilen ve insanlarda yağlı ciltlerde görülme olasılığı artan bir hastalıktır. Hayati bir önem taşımamakla birlikte, hastalığın görüldüğü kişileri rahatsız eden bir durum olarak ortaya çıkmaktadır.
Bebeklerde sıklıkla görülmektedir ve bunun yanı sıra erişkinlerde de görülmektedir. Genellikle erişkinlerde ergenlik döneminden sonra ortaya çıkmaktadır ve hastalık, kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanılmaktadır. Yağlı bir cilt yapısına sahip olan bireylerde görülmektedir. Hastalığın görüldüğü fertlerde rahatsızlık hissi uyandırmaktadır ve tutulum yaparak bulunduğu bölgelere göre de görüntü değişikliği oluşturmaktadır. Merak edilen Seboreik dermatit nedir? Seboreik dermatit tedavisi var mıdır? Seboreik dermatit belirtileri nelerdir? Soruların cevapları sizler için!
1. Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik dermatit nedir? Sorusuna cevap vermek gerekirse yağlı zeminlerde meydana gelen kızarma ve pullanma ile kaşıntının takip ettiği bir hastalıktır. Kısaca sebore, derinin en üst tabakasında kalınlaşma, kuruma ve pullanma ile meydana gelen ve dökülen bir hastalıktır. Birey vücudunda yağlı bölgelerde görülmektedir. Ancak saçlı ve kıllı bölgelerde ise tutulum yapmaktadır ve bulunduğu yere göre görüntüsünde değişiklik meydana gelmektedir.
Bebeklerde ve erişkinlerde görülmek üzere seboreik dermatitin 2 tipi bulunmaktadır. Bunlardan biri Seboreik egzama bebeklerde oldukça sık görülmektedir ve ilk aylarda başlayarak 1 yaşa kadar devam etmektedir. Sonrasında ise gerilemektedir. Erişkinlerde görülen tipte ise genellikle ergenlik sonrası meydana gelmektedir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara oranla daha yüksektir. Hastalık ise en çok yağlı bir cilde sahip olan bireylerde görülmektedir.
2. Seboreik Dermatit Belirtileri
Seboreik dermatit bebeklerde farklı, yetişkinlerde farklı lokalizasyonlarda görülmektedir ve buna bağlı olarak da değişken klinik tablolar gözlemlenmektedir.
2.1- Bebeklik Tipi Seboreik Dermatit Belirtileri
Halk arasında bebeklerde konak olarak bilinmektedir ve doğum sonrası ilk aylardan itibaren saçlı deride beklerde görülme şekli şu şekildedir:
- Sarı ya da sarıya yakın
- Kalın
- Kabuklu
- Yağlı kepekler ile kendini göstermektedir. Bunun yanı sıra kulak kıvrımlarında ya da yüz veya büklüm yerlerinde ve dirsek ve kıvrım yerlerinde tende kızarık lezyon olarak görülebilmektedir. Tüm bu belirtilerle karakterize olmuş bir dermatit tablosu gözlemlenebilmektedir.
2.2- Erişkin Tipi Seboreik Dermatit Belirtileri
Yetişkin bireylerde; saç derisinde, kaşlar, kulak arkası bölge, burun kenarı ve göğüs ön yüz ya da sırt ortası veya kıvrım bölgelerinde görülmektedir. Belirtileri ise şu şekildedir:
- Kızarık bir cilt,
- Sarı ya da sarıya yakın,
- Yağlı kepekler olarak görülmektedir.
3. Seboreik Dermatit Tedavisi | Seboreik Dermatit Tedavisi 2020
Seboreik dermatit saç kaybına neden olmamaktadır ve bebeklik tipi görülmelerde basit önlemlerle tedavi edilmektedir. Bebeklerde o bölgeye yağlarla masajlar yapıldıktan sonra konak önleyici özel şampuanlarla yıkama genellikle yeterli olmaktadır. Bunun yanı sıra direnci yüksek olan hastalık durumlarında hafif kortizonlu seboreik dermatit ilaç uzman kontrolünde verilmektedir. Bebeklerde yüksek dozda kortizonlu ilaçların alınmaması uzmanlar tarafından önemle vurgulanmaktadır. Konak önleyici özel şampuanların devamlı ve sürekli kullanılması ile bebeklerdeki bu sorun çözülebilmektedir.
Erişkin egzama tedavisinde ise uzman bir hekim tarafından önerilen ilaçlar kullanılmalıdır ve bunun yanı sıra deriyi canlandırmak ve güçlendirmek adına özel kremler ya da sabunlar kullanılmaktadır. Devamlı ve düzenli bir kullanım ile hastalık koruma altına alınmaktadır.
3.1- Saçta Seboreik Dermatit Tedavisi
Seboreik dermatit saçlı bölgedeki deride hastalık, dermatit şampuanların düzenli ve sürekli kullanılması sonucu kontrol altına alınabilmektedir. Uzman kontrolünde şampuan, kremler ya da çeşitli ilaçlar verilerek tedavi yapılmaktadır ve bireyler mutlaka tedavi edici ürünleri, doktor kontrolünde kullanmalıdır.
Seboreik Dermatit Kaş Tedavisi
Uzman kontrolünde hafif kortizonlu ilaçlar ya da kremler gibi tedavi edici ürünlerle hastalık kontrol altına alınmaktadır.