Mevcut makalemizde Lenf Bezi nedir? Lenf bezi tedavisi nasıl yapılır? Lenf ne demek? Lenf nodu nedir? Hakkında konuşacağız. Vücudun belli başlı savunma mekanizmaları vardır. Bu mekanizmalardan en önemlilerinde biri de lenf bezleridir. Vücudumuzda savunma mekanizması sayılan binlerce lenf bezi bulunmaktadır.
Vücudumuzun enfeksiyon hastalıklara ve hastalıklara karşı bağışıklık gösterip kendisini korumasında lenf bezi önemli rol oynar. Vücutta ortaya gelen enfeksiyon hastalıkları yüzünden lenf bezleri büyüyebiliyor. Ama bu kalıcı kalmayarak enfeksiyon bitiminde tekrardan aynı boyutlarına ulaşıyor.
Boyun Lenf Bezleri
Lenf bezleri vücudumuz için çok önemli rol oynar. Vücudumuzun hastalıklar ve enfeksiyonlardan korunması için ihtiyaç duyduğumuz lenf bezlerine iyi bakmalıyız. Yani hasta olmamaya özen göstermeliyiz ki bizi enfeksiyonlardan koruyan lenf bezlerini büyütmeyelim. Lenf bezi nedir sorusuna en iyi cevap bağışıklığımızı güçlendirmeye ve korumaya yararı var olacaktır.
Lenfatik sistemin bir bağı olan boyundaki lenf bezlerimiz, bağışıklık için önem taşır. Aslında kulak altı olsun koltuk altlarında olsun, büyüyen bezelere alışkınızdır. Boyun lenf bezleriniz şişmişse bu bölgesel oluşan bir enfeksiyon sonucu olmuş olabilir. Bu şişlik 1 santimetre civarı ise normal boyut kategorisine girmektedir.
Eğer daha büyük bir şişlik ile karşı karşıyaysanız mutlaka doktor kontrolünde tedavi gerçekleştirmelidir. Boyun bölgesinde, çene altında ve kulak arkasında bu bezeler oluşurlar. Boyun tarafında bir hasar varsa bezelerin iyice irileşmesi mümkündür.
Lenf Bezi Şişmesi
Tüm lenf bezi büyüme olaylarında endişeye mahal yoktur. Eğer lenf bezi şişmesi çocuklarda gerçekleşmişse yüksek ihtimalle kapılan enfeksiyon yüzündendir. Lenf bezi nedir konusunda lenf bezi şişmesinin belirli sebepleri bulunmaktadır. Kanser hastalıkları yayılırken lenf bezlerine takılırlar. Vücuda yayılmak için lenf bezlerini kullanırlar. Kanserdeki yayılma durumu vücuttaki diğer bölgeler için de söz konusudur.
Dişte apse görüldüğünde lenf bezi büyümeleri kendiliğinden bir süre sonra kaybolurlar. Her konuda endişelenmenize gerek yoktur. Lenf bezi büyümesinde yaşta önem taşır. Eğer 40 yaş üstü bir kişiyseniz, lenf bezi büyümenizin kanser olasılığı taşıdığını bilmelisiniz. Tiroid bezi gibi lenf bezi büyümesine benzer hastalıklar ile karıştırılmamalıdır. Doktor kontrolünden geçmelidir.
Lenf nodu nedir? Vücuttaki lenf damarları lenf nodlarına bağlanmaktadır. Lenf nodları, küçük doku kitleleridir. Lenf nodlarının görevi beyaz kan hücresini depolama işlemini sağlamaktır.
Lenf Bezi Şişme Belirtileri
Lenf bezi şişmesi genel anlamda enfeksiyon veya bakteri yüzünden kaynaklanır. Kimi zaman çok kendini hissettirmeden bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir. Lenf bezi büyümesi bazen de kanser yüzünden kaynaklanabilir. Doktora göründüğünüzde büyüklüğüne bakılacaktır. Eğer 1 cm büyüklüğündüyse tehlike taşımaktadır. Ama değil ise ilaç tedavisi ile veya kendiliğinden geçmektedir.
Lenf bezi nedir? Lenf bezi vücudumuzdaki bağışıklık sistemine yardım eden bir bölgedir, mihenk taşıdır. Lenf bezi şişmesinin nasıl anlaşılacağını bilmiyorsanız, size belirtileri sayalım:
- Boğaz ağrısı veya ağrı hissi
- Burun akıntısı
- Terleme
- Ateş
- Titreme
- Halsizlik, kırgınlık
- Öksürük eğer bu belirtiler mevcut ise ve çok rahatsız edici durumdalarsa doktora görünmenizde fayda vardır.
Lenf Bezi Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Lenf bezi büyümesi enfeksiyon yüzünden oluşmuş olabilir. Ama kanser riski de taşımaktadır. Kanser belirtilerini sayacak olursak:
- Lenf Bezi bölgesinde sertlik hissedilmesi
- Aylardır şişliğin devam etmesi durumunda
- Bir taneden daha fazla beze hissi oluşması
- Lenf bezi büyüyen hastanın yaşının 40 yaş üstü olması
- Lenf bezi bölgesinde ağrı hissedilmemesi
- Kulak altı bölgesinde meydana gelmesi şeklinde kanser riskiniz artacaktır. Mutlaka doktora görünmeli ve tedavinize erken başlamalısınız.
Lenf bezi nedir sorusunun ardından nasıl tedavi edileceğini de sizlerle paylaşacağız. Lenf bezi büyümesinin tedavi yolunun belirlenip uygulanması için önce şişliğin nedeninin araştırılması lazımdır. Eğer lenf bezi büyümeniz enfeksiyon hastalıkları yüzünden oluşmuş ise doktorunuz tarafından ilaç tedavisi uygulanır. Ama lenf bezi büyümesi kanser odaklı oluşmuş ise tedavi yolunuz cerrahi bir müdahale ile kanserli bölgenin temizlenmesi şeklinde olabilir.
Cerrahi müdahale dışında hasta kemoterapi, radyoterapi de görebilir. Bu tedaviler dışında bazen de sadece lenf bezinin içindeki sıvının boşaltılması ile sorun ortadan kalkabilir. Kanserde en dikkat edilmesi gerekenlerden biri erken teşhis konmasıdır. Eğer kanser şikayetlerini kendinizde görürseniz mutlaka doktor muayenesinden geçmelisinizdir. Lenf bezi bölgesinde sertlik hissettiğiniz durumlarda direkt olarak gecikmeden doktora başvurmalısınız. Lenf bezi nedir adlı makalemizin sonuna geldik, umarım faydalı olmuştur.