Keloid hastalığı deride oluşan iltihap, yaralar, sivilce gibi deride böcek sokması veya deri deformasyonundan sonra derinin iyileşme hızında kontrolsüz bir şekilde ortaya çıkan fazla dokudur. Normal olarak yara iyileşme sürecinde iyileştikten sonra hücre üretimi durmaktadır fakat Keloid hastalığında yaradaki hücre üretimi durmamaktadır ve fazla doku birimi olur.
Keloid Belirtileri Nelerdir?
- Keloid bazı kişilerde ciltte yaralar, sivilceler veya cerrahi bir işlem sonrası kesikler sonucunda yara iyileşmesi aşırı sert doku gelişmesi şeklinde olur.
- Keloid yara iyileşmesi sonrasında pembe, kırmızı veya ten rengi, düzensiz yumru görünümünde, sert, elastik bir yapı oluşur.
- Vücutta göğüs ön yüzü, omuz, sırt, çene, kulaklar ve alt bacaklar Keloid hastalığının en sık görüldüğü alanlardır.
- En sık 10-30 yaş arası görülür. 10 yaş öncesi ve 30 yaş sonrası nadirdir. Esmer kişilerde ve siyahilerde Keloid hastalığı olma durumu yüksek ihtimaldir.
Keloid Hastalığına Sebep Olan Yaralanmalar ve Hastalıklar
İnsanların %10’unda genellikle Keloid gelişir. Kadınlarda ve erkek bireylerde eşit oranda görülmektedir. Koyu tenli insanlar hastalığa daha eğilimli olmakla beraber özellikle Asya ve Latin kökenliler ve gebe bireyler 30 yaşın altındaki kişiler daha fazla risk taşımaktadır. Anne babanın birinde veya her ikisinde hastalık mevcutsa risk artmaktadır ve mevcut bir Keloid hastalığı geçirmiş varsa yeniden oluşma olasılığı daha yüksektir. Bazı Keloid hastalığını tetikleyen durumlar vardır bunlar,
- Yanıklar ve sivilce izleri.
- Su çiçeği izleri ve kulak delme alanı.
- Derideki çizik şeklinde yaralanma tarzları.
- Cerrahi dikiş alanları ve aşılama bölgeleri.
Keloid Hastalığı Nasıl Geçer?
Keloid tedavisi, hastalığının tek bir tedavisi yoktur ve tedavi çeşitlerinin birbirlerine üstünlüğü bulunmamaktadır. İki veya daha fazla tedavi yöntemi birlikte uygulanmaktadır ve hastalık oluşur oluşmaz direk doktor ile görüşülüp, muayene olup tedavi olunmasıdır. Bazı keloid tedavi modelleri şunlardır,
- Cerrahi müdahale uygulanması yani cerrahi sonrası keloid daha öndeki boyutundan daha büyük olarak yeniden gelişebilir.
- Silikon jel ve örtülerin uygulanması keloidin boyutunu küçültmektedir ve bu tedavi yöntemi güvenli olmakta beraber ağrısızdır.
- Kortizon enjeksiyonu Keloid içine kortizonlu ilaçlar 4-6 hafta ara ile enjekte edilir. Bu tedavi keloid boyutunu azaltır, kaşıntıyı rahatlatır, ama bu tedavi yöntemi ağrılıdır.
- Sıvı nitrojen ile yapılan dondurma tedavisi 20-30 gün aralıklarla uygulanır genel olarak belirtiler azalmaktadır fakat deri renginde açılma veya koyulaşma yapmaktadır.
- Radyoterapi tedavisi ile yüksek doz X-ışınlarının uygulandığı bu yöntem tek başına ya da cerrahi sonrası tekrarlamayı engellemek için tedaviye dirençli keloidlerde kullanılabilir. Ancak yan etkisi olan kanser gelişim riskini arttırması maalesef kullanımını sınırlandırıyor.
- Keloid lazer tedavisi Cerrahiye alternatif bir lazer işlemidir ve işlem sonrası hastalığın tekrar etmesi açısından uygun bir yöntemdir.
Keloid tedavisi olanlar, genel olarak iyileşme gösterir ve izlerinin en göze batan kısımları bitmektedir. Yine de deride tam olarak bir iyileşme olmayabilir.
Sezaryen Keloid Nedir?
Sezaryen Keloid genellikle kadınların sezaryen yaralarından oluşan keloidlerdir bu yüzden sezaryen doğumundan sonra keloid oluşmaması için uygun adımlar izlenmelidir,
- Hastanede geçirilen 2-3 gün boyunca sağlık profesyonelleri tarafından yara bakımı yapılmalıdır.
- Ameliyat sonrasında yaranın üzerine kapatılan bant genel olarak ertesi gün açılmalıdır, yaranın üzeri ve çevresi antiseptik solüsyonla silinmeli koruyucu ilaç uygulanmalıdır ve tekrar flaster ile kapatılmalıdır.
- Çoğunlukla yaranın üstünün kapatılmaması gerekir ve yara bandının iki ila beş gün içerisinde çıkarılması önerilir.
- Doktorunuz aksini önermediği sürece, duş almanızda da herhangi bir sakınca yoktur ve yaranın kirlenmemesi gerekir.