Sinir gazı nedir, etkileri nelerdir konusunu çeşitli uluslararası kaynaklarda bulunmaktadır. Buna göre sinir gazı kimyasal bir silahtır. Sinir kazının kimyasal bileşimine göre 4 tipi bulunur, canlılar üzerinde tahrip edici ve öldürücü özelliği bulunur. Yakın tarihte sinir gazı ülkeler arası savunma maksatlı silah olarak kullanılmıştır.
Sinir gazı içeriği canı hayatını tehdit eden kimyasal ajanlarla doludur. Konvansiyonel silah grubuna giren sinir gazları savaşta üstünlük kazanmak isteyen taraflarca doğaya salınmıştır. Sinir gazının etkisi soluma veya deri yoluyla etki eder. Bu şekilde çok kısa sürede kana karışarak kişiyi zehirler Sinir gazının yaptığı en büyük tahribat merkezi sinir sistemi olmak üzere organların tamamını olumsuz etkiler.
Sinir Gazları nelerdir?
Kimyasal, Biyolojik ve Nükleer yapısı ile sinir gazları nelerdir içerikleri insanları nasıl etkiler inceleniyor. En eski sinir gazı Tabun’ dur. Alman Ordusu kullanılan bu gaz bazı aksiliklere maruz kalsa da 2. Dünya savaşında kullanılmıştır. Sarin gazı ve Soman sinir gazları da Almanya tarafından geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Bu üç silah en ilkel gazlardır ve etki ettikleri kişilerin ölümlerine neden olmuştur ama tam anlamıyla kullanılamamıştır.
Sinir gazlarında V grubu ilk gaz Amerika tarafından üretilmiştir ve kullanılmamıştır. Soğuk savaş sırasında Sovyetler Birliği tarafından üretilmiştir. Sarin gazı veya V tipi gazın bir damlası dahi solunur veya insan tenine değerse felce neden oluyor. Sinir gazı ikinci olarak solunumu durduruyor ve ani ölüme sebep oluyor. Bu gazlar içerisinde en çabuk ölüme neden olan ve doğada tutunanı V tipi gazdır.
Sinir Gazı Nasıl Öldürür?
Sinir gazı nasıl öldürür, korunmak için neler yapılabilir incelenecektir. Sinir gazı içerdiği kimyasalların kan dolaşımına geçmesi gerekir. Bu da soluma ile akciğerlere ulaşarak gerçekleşir. Bir diğer yöntem ise dokunma yoluyla deriden nüfuzdur. Hücreler yardımıyla kana karışır. Sinir gazı hızlı öldürür. Bir tek damlası canlının ölümü için yeterlidir.
Sinir gazı ilk solunumdan sonra sinir sistemini etkileyerek felç eder. Toksik etkisi ikinci olarak solunumu durdurur. Solunum durduktan bir süre sonra kalp de durur ve diğer bütün organlar çökmeden önce kişi ölmüş olunur. Sinir gazı etkisi saniyeler içerisinde görülür. Sinir gazı kullanımı Suriye iç savaşı dahil pek çok savaşta kısmen kullanıldı.
Sinir Gazı Etkileri
Sinir gazı etkileri ve savaşlardan edinilen bilgiler şu şekildedir;
- Sarin sinir gazı Japonya’da 19 kişinin ölümü ve 6000 kişinin etkilenmesine neden olmuştur.
- V tipi Sinir gazı saldırısı Kore liderinin kardeşinin ölümüne sebep oldu.
- Dünya savaşında kullanılan Tabun gazı rüzgarın etkisi ile ters yöne savruldu ve ölümlere sebep oldu.
- Suriye’de Sarin gazı kullanıldı. İç savaşın bastırılması amacıyla kullanılan sinir gazının kaç kişiyi etkilediği bilinmemekte.
Sarin Gazı Etkileri
Sarin gazı etkileri çoğunlukla çok kısa sürede gözlemleniyor. Bunların dışında 4 tip sinir gazı çeşidi bulunuyor. 1. Nesil sinir gazları İkinci Dünya Savaşı sırasında üretilen gazlar. Sarin gazı da yine bu gruptadır. İkinci nesil sinir gazı ise Amerika tarafında üretilen 2 ajanlı gazdır. 3. Nesil ve 4. Nesil sinir gazları ise isimlerindeki gibi içerisinde üç ve dört kimyasal ajan bulunduran gazlardır.
Sarin gazı renksiz ve kokusuz bir gazdır. Sarin ile solunum sorunları, göğüs sıkışması, terleme, kaslarda sertleşme hafıza ve şuur kaybı sonrası ölüm meydana gelmektedir. Çok kısa sürede düşmanını yok eden bu gaz bugüne kadar dünyada 5 defa kullanılmıştır.