Coumadin (varfarin) kanınızda pıhtı oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Varfarininizi talimatlara göre ve her gün aynı saatte aldığınızdan emin olun. Diyetinizi değiştirmeden, yeni ilaçlara veya bitkisel ürünlere geçmeden, besin takviyelerine başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.
Coumadin (Varfarin) Nedir?
Coumadin antikoagülan (kan sulandırıcı) bir ilaçtır. Kanın pıhtılaşmamasına neden olur. Warfarin, kan damarlarınızdaki kanın pıhtılaşma (bir yumru halinde kalınlaşma) şeklini kontrol eder. Varfarinin marka isimleri Coumadin® ve Jantoven®’dir.
Varfarin Gibi Antikoagülanlar Ne Yapar?
Antikoagülan, vücudunuzun kanın ne kadar hızlı pıhtılaştığını kontrol etmesine yardımcı olur; bu da belirli tıbbi durumlar sırasında ve uzun fiziksel hareketsizlik süreleri sırasında arterlerinizde, damarlarınızda veya kalbinizde istenmeyen pıhtıların oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Eğer giderek şişen bir kan pıhtısı varsa, antikoagülan pıhtıyı parçalayabilir. Ayrıca pıhtının bir parçasının koparak akciğerlerinize, beyninize veya kalbinize gitmesini de önleyebilir. Antikoagülan ayrıca yeni pıhtıların oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Kısaca bir pıhtılaşma önleyicisi kan pıhtısını çözer. Bununla birlikte, zamanla bir pıhtı kendi kendine çözülebilir.
Varfarini Nasıl Almalıyım?
Her gün 1 doz varfarin almalısınız. Doz genellikle 1 mg ila 10 mg arasında değişir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız belirli bir dozaj gücü reçete edecektir. Ancak bu dozajın her laboratuvar testinin sonuçlarına göre değişebileceğini unutmayın.
Varfarin almak için diğer talimatlar şunları içerir:
- Varfarin dozunuzu günde bir kez belirtildiği şekilde alın.
- Dozu her gün aynı saatte alın. 17:00 tavsiye ediyoruz.
- Varfarin yemekten önce veya sonra alınabilir.
- Dozunuzu almayı unutursanız ve dozunuzu almanız gereken zamandan sonraki sekiz saat içinde hatırlarsanız, dozu alınız. Sekiz saati geçmişse, ertesi güne kadar bekleyin ve o gün için sadece reçete edilen dozu alın. ÇİFT DOZ ALMAYIN.
- Varfarininizi arka arkaya iki veya daha fazla gün almayı unutursanız, sağlık uzmanınızı arayın. Dozun değiştirilmesi gerekebilir. (Önce uzmanınızı aramadan dozu asla kendiniz değiştirmeyin.)
- İlacınızı almayı hatırlamanıza yardımcı olması için bir takvim kullanmayı düşünün ve dozunuzu aldıktan sonra her gün kontrol edin.
- Bir dozu kaçırmamak için reçetenizi, arzınız tükenmeden bir hafta önce tekrar doldurun.
- Doktorunuz reçete ettiği sürece varfarin almaya devam edin. Bunu doktorunuzla görüşmeden asla kendi başınıza varfarin almayı bırakmayın.
Tablet Görünümü
Varfarin, birkaç ilaç üreticisi tarafından üretilir. Birçok farklı şekil, boyut ve renkte tablet olarak mevcuttur. Her tablet rengi, miligram (mg) olarak ölçülen farklı bir gücü temsil eder. Tüm üreticiler, tabletlerinin farklı güçleri için aynı renk kodunu kullanır. Ancak tabletlerin boyutu ve şekli bir üreticiden diğerine farklılık gösterebilir.
Dozaj Gücü | Tablet Rengi |
---|---|
1 mg | pembe |
2 mg | lavanta |
2.5 mg | yeşil |
3 mg | bronz |
4 mg | mavi |
5 mg | şeftali |
6 mg | turkuaz |
7.5 mg | sarı |
10 mg | beyaz |
Her tabletin bir tarafında kendi mukavemeti vardır ve işaretlenmiştir (tablet üzerinde bir girinti vardır). Böylece sağlık hizmeti sağlayıcınız dozunuzu ayarlarsa kolayca yarıya bölünebilir. Örneğin: sağlayıcınız 5 mg’lık bir tablet reçete ederse ve ardından dozunuzu 2,5 mg’a (2½ mg) değiştirirse, bu da dozun yarısıdır, 5 mg’lık tabletlerden birini ikiye bölmeli ve yarım tableti almalısınız. Varfarin dozunuz ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuzla iletişime geçin.
Varfarin Kullanırken Hangi Kan Testlerine İhtiyacım Olacak?
İlacın ne kadar iyi çalıştığını anlamak için kanınızı test ettirmeniz gerekecektir. Protrombin zamanı (PT veya protime) adı verilen kan testi, Uluslararası Normalleştirilmiş Oranınızı (INR) hesaplamak için kullanılır. INR’niz; doktorunuzun, varfarinin kan pıhtılarını önlemek için ne kadar iyi çalıştığını ve dozun ayarlanması gerekip gerekmediğini belirlemesine yardımcı olur.
Kan testleri bir laboratuvarda, antikoagülasyon kliniğinde, tıbbi bir ofiste veya evde yapılır. Kan testleri genellikle haftada bir veya daha fazla ile ayda bir arasında yapılır (sonuçlarınız stabil ise). Ne sıklıkla kan testi yaptırmanız gerektiğine ve günlük varfarin dozunuzu ne zaman ayarlamanız gerektiğine ilişkin doktorunuzun talimatlarını izleyin.
Kan testlerinizle ilgili diğer bilgiler:
- Hastalık, sağlık durumu, diyet veya ilaç değişiklikleri INR’nizi etkileyebilir. Uygun doz ayarlamalarının yapılabilmesi için doktorunuza sağlığınızdaki, ilaçlarınızdaki (reçeteli ve reçetesiz) veya yaşam tarzınızdaki değişiklikler hakkında bilgi verin.
- Bir seyahat planlıyorsanız, seyahat ederken kan testleriniz için başka bir laboratuvar kullanma konusunda doktorunuzla görüşün.
Varfarini Nerede Saklamalıyım?
Varfarini oda sıcaklığında, aşırı soğuktan, ısıdan, ışıktan ve nemden uzakta saklayın. Banyolarda bulunan nem nedeniyle ilaçları asla banyo dolaplarında saklamayın.
İlaçları daima çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği bir yerde saklayın.
Varfarin Kullanırken Kendimi Kesersem Ne Yapmalıyım?
Kendinizi keserseniz ve kesik küçükse, kanama durana kadar kesik üzerine sürekli baskı uygulayın. Bu 10 dakika kadar sürebilir. Kanama durmazsa, baskı uygulamaya devam edin ve en yakın acil servise gidin.
Kendinizi keserseniz ve kesik büyükse, sürekli baskı uygulayın ve 911’i veya yerel acil durum numaranızı arayarak veya birisinin sizi en yakın acil servise götürmesini sağlayarak hemen yardım alın.
Varfarinin Yan Etkileri Nelerdir?
Kanama, varfarinin en yaygın yan etkisidir ve birkaç farklı semptomdan herhangi biri olarak ortaya çıkabilir. Aşağıdaki kanama belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz doktorunuzu arayın:
- Normalden daha soğuk, zayıf veya yorgun hissetmek veya solgun görünmek (anemi belirtileri).
- 10 dakika boyunca baskı uyguladıktan sonra durmayan kesiklerden kanama.
- 10 dakika sonra durmayan burun, diş etleri veya kulaklardan kanama.
- Kötüleşen bir ateş veya hastalık.
- Normalden daha ağır veya daha uzun süren adet kanaması (dönem).
- Kırmızımsı veya paslı renkli idrar.
- Parlak kırmızı, siyah veya katran gibi görünen bağırsak hareketleri.
- Sebepsiz ortaya çıkan şişmiş veya ağrılı hale gelen morluklar; cildinizde morumsu lekeler.
- Kan tükürmek.
- Kan kusma (kahve telvesi gibi görünebilir).
- Hemoroidden olağandışı kanama.
- Özellikle eklemlerde olağandışı ağrı veya şişlik.
- Olağandışı baş ağrısı.
- Mide veya karın ağrısı.
- Konuşma veya görmede ani değişiklikler.
- Yüzün bir tarafında veya kolda uyuşma/karıncalanma.
- Baş dönmesi.
- Nefes almada zorluk.
Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuz; kan testi yapmak, dozunuzu değiştirmek, ilacı durdurmak veya kanamayı durdurmak için size ilaç vermek isteyebilir.