Apandisit Belirtileri Nedir? Evde Apandisit Testi Nasıl Yapılır?

featured

Apandiks, insan vücudunun karın boşluğunun sağında bulunan ve halk arasında kör bağırsak olarak adlandırılan bölgeye verilen isimdir. İnce bağırsağın bitişi ve karın bağırsağın başladığı noktada bulunan bu bölge, her insanda farklı uzunluktadır. Tam olarak görevi bilinmeyen apandiks, bazı durumlarda iltihaplanabilmektedir. Yaşanılan bu iltihaplanma ve oluşan belirtiler apandisit denilen rahatsızlığı oluşturmaktadır. Şiddetli ağrı ile kendini gösteren rahatsızlık, farklı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Mutlaka tedavi edilmesi gereken ve ciddi bir enfeksiyon oluşturan apandisit, hayati tehlikeye boyutunda sıkıntılara yol açmaktadır. Peki apandisit belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır?

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandiks, zaman içerisinde bu bölgede biriken bakteri ve mikropların iltihaba yol açması ile oluşmaktadır. Karın ağrısı gibi gözüken ağrıların arkasından şiddetli ve sancılı ağrıların gelmesi ilk belirtilerdendir. Özellikle karın boşluğunun sağ alt-orta kısmında sabitlenen ve şiddetlenen ağrılar devamında farklı belirtiler de göstermektedir. Apandisit rahatsızlığının belirtileri şöyledir:

  • Karında ani başlayan ağrı,
  • Şiddeti zamanla artan ve tek noktaya sabitlenen keskin ağrılar,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • İştah kaybı, ağızda kuruluk, 
  • Halsizlik,
  • Kabız veya ishal,
  • Yüksek ateş başlıca apandisit belirtilerindendir.

Apandisit Nasıl Anlaşılır? Evde Apandisit Testi Nasıl Yapılır?

Apandisit, çoğu kişide farklı belirtilerle kendini göstermektedir. Yaşlı, çocuk, yetişkin fark etmeksizin bu hastalık, kişileri farklı semptomlarla etkilemektedir. Tüm bunların yanında en belirgin oluşan belirti bölgedeki ağrıdır. Bıçak saplanır gibi yaşanan ağrı, kişinin iki büklüm olmasıyla rahat hareket etmesini engelleyerek kendini göstermektedir. Bu gibi durumlarda gaz sancısı veya karın ağrısı ile karışmaması için kişiler evde bazı testler yapmaktadır

Evde yapılan apandisit testi, genellikle elin ağrı bölgesine konması ve hafif baskı uygulanması ile gerçekleşmektedir. Bu yöntem kesin sonucu vermemekte, sadece tahmini olarak bir fikir oluşturmaktadır. Bu noktada yan bulguların da değerlendirilmesi için sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Genel olarak apandisit tanısının anlaşılmasında şu fiziksel durumlar gözlenmektedir:

  • Hastanın karnına yapılan hafif dokunma bile karında ağrıya sebep oluyorsa,
  • Karna yapılan baskı ve yoklamada bölgenin şiş veya sert olduğu hissediliyorsa,
  • Hasta yürümekte zorlanıyorsa,
  • Özellikle ayakları üzerinde dik durarak yürümeye çalıştığında ağrı şiddetleniyorsa,
  • Kıvrılarak yatma pozisyonunda bir nebze ağzının hafiflediği görülüyorsa apandisit şüphesi olmakla beraber en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Apandisit Nasıl Tedavi Edilir?

Yazımızda belirttiğimiz fiziksel belirtilerin bulunduğu kişiler, genellikle apandisit sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana vakit kaybetmeden danışılmalıdır. Aksi halde apandisit patlaması ve ölüme kadar giden sağlık sorunları oluşabilmektedir. Bu açıdan hızlı müdahale ve tedavi yapılarak daha kötü sonuçların önüne geçilmektedir.

Apandisit tedavisi yapılmadan önce hasta doktor tarafından fiziksel muayene edilmektedir. Ardından kan tahlili, ultrason gibi tetkikler yapılarak kesin teşhis konulmaktadır. Apandisit rahatsızlığı genellikle ameliyatla tedavi edilmektedir. Hastanın durumuna göre şekillenen ameliyat şartları, kısa sürede iyileşme sağlamaktadır. Kolay bir operasyon olan bu işlem, apandisitteki kesin tedavi yöntemidir. Bunun yanında antibiyotik ile de tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntem zaman zaman yeterli olmamakla birlikte yine operasyon gerektirebilmektedir. Bu açıdan tamamen hastanın durumuna ve hekimin analizlerine göre tedavi yöntemi şekillenmektedir.

Yazımızda sıkça merak edilen apandisit nedir belirtileri ve tedavisi nelerdir sorularını cevapladık. Tedavisi kolay olan ve kısa sürede iyileşme gerçekleşen apandisit rahatsızlığı, bir anlamda oldukça önemlidir. Kısa sürede patlamasıyla daha büyük zararlara yol açması sebebiyle, ilk şüphede mutlaka uzmana danışmakta fayda bulunmaktadır. Bu anlamda belirti gösteren herkes bir an önce sağlık kuruluşuna ulaşmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir