Belirsiz ve Karmaşık Dünyada Liderlik Nedir?

featured

Bir liderin değişim, belirsizlik ve karmaşayı yönetme becerisi hakkında herhangi bir şüphe varsa, 2020’nin küresel salgını bunu açıkça ortaya koydu. Ve hepimiz gelecekteki salgınlardan kaçınmayı umarken, kesin olan bir şey var – sürekli artan karmaşıklıktan kaçınamayız.

Birlikte çalıştığımız yöneticiler, rollerinin artan zorluklarıyla karşı karşıya kaldıklarında sık sık kendilerini sıkışmış, yetersiz donanımlı veya bunalmış hissettiklerini belirtiyorlar. Elbette, Robert Kegan ve Lisa Lahey’in Immunity to Change adlı kitaplarında tanımladıkları gibi, dünyamızın karmaşıklığı “zihnin karmaşıklığını” aştığında bunu hissetmek kolaydır.

Giderek artan karmaşıklık karşısında başkalarına etkili bir şekilde liderlik etmek için liderler önce kendilerine liderlik etmeyi öğrenmelidir. Her lider kendine özgü koşullarla yüzleşirken, sürekli öğrenme, gelişme ve giderek daha karmaşık hale gelen zorluklarda yol alma becerinizi artıracak altı strateji belirledik.

Bilmemenin Verdiği Rahatsızlığı Kucaklayın

Kariyerimiz boyunca, bir yanıt bulmaya hazırız tek, nihai, doğru yanıt gibi. Beynimizin belirsizliği risk veya tehdit olarak görecek şekilde programlandığı göz önüne alındığında, alışılmadık durumlarla karşı karşıya kaldığında stresli hissetmek fizyolojik olarak normaldir. Bu, özellikle kariyerlerini “doğru” yanıtı bilmek veya bulmak üzerine kuran başarılı insanlar için geçerlidir. Bu nahoş duygulardan kaçınmak doğal bir insan eğilimi olsa da, öğrenmenin, daha fazla gelişmenin ve nihayetinde performansın önünde önemli bir engel olabilir.

Karmaşık ve Kompleks arasındaki farkı ayırt edin

Aslında çok farklı koşullara işaret etmelerine rağmen çoğumuz karmaşık ve Kompleks terimlerini birbirinin yerine kullanırız. Örneğin, vergi hukuku karmaşıktır, yani. çok teknik ve anlaşılması zor, ancak sorunu parçalara ayırabilir, bir uzmana (veya daha fazlasına) danışabilir ve genellikle bir çözüm bulabilirsiniz.

Öte yandan, karmaşık zorluklar, bazıları bilinmeyen ve zaman içinde öngörülemez şekilde değişebilen birbirine bağlı birçok öğeyi içerir. Ayrıca, bir boyuttaki bir eylem veya değişiklik, orantısız ve beklenmedik sonuçlara yol açabilir. Örneğin, dış politika ve iklim değişikliği karmaşık sorunlardır. Bu konularda kesinlikle fikir eksikliği olmamakla birlikte net çözümler de yok. Sonuç olarak, karmaşık zorluklara çözümler genellikle deneme yanılma yoluyla ortaya çıkar ve isteklilik, alçakgönüllülük ve hareket etme, öğrenme ve uyum sağlama becerisi gerektirir.

Mükemmeliyetçiliği Bırakın

Yıllar boyunca birçok müşteriyle, kariyerlerinde oynadıkları rol hataları veya başarısızlıkları hakkında saygı duydukları başkalarıyla konuşmalarını isteyerek bu varsayımları sorgulamalarına yardımcı olmak için çalıştık. Öğrenme, yeni fırsatlar ve bunun sonucunda ortaya çıkan profesyonel gelişim hakkında çok şey duyarlar, ancak öngördükleri kariyer sonu felaketlerini asla duymazlar. Zamanla bu varsayımlara olan hakimiyetinizi gevşeterek, mükemmeliyetçiliği bırakabilir ve yol boyunca hataların ve başarısızlıkların beklendiğini kabul edebilirsiniz.

Aşırı Basitleştirmelerden ve Hemen Sonuca Varmaktan Kaçının

Daha az göz korkutucu görünmelerini sağlamak için karmaşık zorlukları basitleştirmek cazip gelebilir. Örneğin, bir zorluğu ilgili bölümlerine ayırmak, onu daha iyi kontrol etmenize yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda görüşünüzü daraltabilir ve kritik karşılıklı bağımlılıkları bulanıklaştırarak yanlış bir güvenlik duygusuna yol açabilir. Benzer şekilde, geçmişte karşılaştığınız zorluklardan analojiler çizmek yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda mevcut zorluğunuzun benzersiz nüanslarını gözden kaçırmanıza da neden olabilir.

Pek çok başarılı insan, net bir çözüm ve eylem planı sunmayan zorluklarla karşılaştıklarında harekete geçme eğilimindedir ve çabucak hüsrana uğrar. Yöneticiler, hızlı bir düzeltme istemek yerine, hem altta yatan sorunu hem de kendi önyargılarını anlamak için operasyonel ihtiyaçlarını disiplinli bir yaklaşımla dengelemeyi öğrenmelidir. Örneğin, bir kuruluşta bir DEI yöneticisini işe almak, eski işe alma, terfi, geliştirme ve ücretlendirme uygulamaları gibi daha sistemik sorunları ele almadan tek başına yeterli değildir.

Yalnız Kalma

Birlikte çalıştığımız birçok lider, değişim ve belirsizliğin sürekli zorlukları karşısında kendini yalnız hissettiğini bildiriyor. İzolasyonlarının bir kısmı, tüm sorunları kendilerinin çözmesi gerektiğine dair üstü kapalı bir inançtan kaynaklanır. İş yüklerimiz daha karmaşık ve hacimli hale geldikçe, odağımızı ve bireysel çabamızı ikiye katlama yönünde doğal bir eğilimimiz var. Bilinen çözümlerle nispeten kısa vadeli zorluklarla karşılaşıldığında, bu etkili bir strateji olabilir. Ancak, bırakın çözümleri, sorunların ve karşılıklı bağımlılıkların belirsiz olduğu zorluklarla karşılaşıldığında, bu bir felakete dönüşebilir. Bunun yerine, içgörü ve bakış açısı kazanmak için ağınızla ve ötesiyle bilinçli bir şekilde etkileşim kurmanın en önemli olduğu nokta tam da bu noktadadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir