En Uzun Gün Ne Zaman

featured

En uzun gün en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Özellikle geçtiğimiz günlerde yaşanan 21 Aralık’ta ki en uzun geceden sonra insanlar hangi tarihte en uzun gece ve gündüzün olduğunu merak etmektedirler. Oğlak ve yengeç dönencesine göre ortaya çıkan gün dönümleri insanların en çok merak ettiği ve neden böyle olduğunu araştırdıkları konular arasında yer almaktadır.

Bu durum güneşin dünya etrafında dönmesinden ve eksen eğikliğinden meydana gelmektedir. Geçtiğimiz günlerde kuzey yarım küre yani ülkemizde de en uzun gece yaşanmıştır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlamıştır. Ta ki 21haziran tarihine kadar, gündüzler uzamaya geceler kısalmaya devam edecektir. Uzun gündüz 21 Haziran tarihinde yaşanarak 22 Hazirandan itibaren de gündüzler kısalmaya geceler uzamaya başlayacaktır.

Yengeç ve oğlak dönencesinin oluşturduğu bu durum kuzey yarım kürede yani ülkemizin de bulunduğu yarım küre de mevsim geçişi olarak bilinmektedir. 21 Aralık kış mevsimi, 21 Haziran ise yaz mevsiminin başlangıcı olarak görülmektedir.  

21 Haziran’da Ne Olur?

En uzun gün ne zaman sorusu internette en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır.  21 Haziran tarihinde kuzey yarım kürede yani ülkemizin de bulunduğu konumda gün dönümü uzarken geceler kısa yaşanmaktadır. Güneş ışınları yengeç dönencesine dik bir açı ile gelmesinden dolayı bu durum ortaya çıkmaktadır.

Bu duruma “solstik gün” dönümü adı da verilmektedir. Gün dönümlerinde kuzey yarım küre ekvator çizgisine en uzak mesafede yer almaktadır.  Bu sebepten dolayı da bu tarihte gölge boyu sıfır olmaktadır. Kuzey yarım kürede yaz başlangıcı sayılırken güney yarım kürede ise bu tarihte kış başlangıcı ortaya çıkmaktadır.  Ülkemizde Sinop’a doğru gidildikçe gündüzler uzamaktadır. Hataya doğru gidildikçe de geceler uzamaktadır.

21 Haziran’da En Uzun Gündüz Nerede Yaşanır?

21 Haziran tarihi tıpkı 21 Aralık tarihi gibi bir gün dönümünü ortaya çıkarmasından dolayı insanlar En uzun gündüz kaç saat sürüyor diye de merak etmektedir. Bu tarihte ortalama olarak gündüz 15 saat sürmektedir. Ülkemizde en uzun gündüz 21 Haziran tarihinde Sinop’ta yaşanır, ancak 21 Aralık en uzun gece de ise en uzun gündüz Hatay ilinde yaşanmaktadır.

Dünyamızda birçok semavi dinlerde de gün dönümleri önemli sayılmaktadır. 21 Haziranda yaşanan uzun gündüz Hızır günü olarak da atfedilmektedir. Mevsim bayramı olarak da görülen 21 Haziran coşku ile kutlanırken belirli ritüellerde insanlar tarafından uzun yıllardır uygulanmaktadır.

Ancak 21 Haziran tarihinde diğer gün dönümlerine nazaran şöyle bir durumda yaşanmaktadır. 4 yılda bir bu tarih bir gün ara ile değişmektedir. 4 yılda bir en uzun gün 20 Hazirana denk gelmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir