Ertesi Gün Hapı Ne Sıklıkla Kullanılır?

Ertesi Gün Hapı Ne Sıklıkla Kullanılır?

Ertesi gün hapı ne sıklıkla kullanılır ve ne amaçla kullanılır, şeklindeki konular kadınların cinsel ilişki sonrası araştırdığı başlıklardandır. Cinsellik, ilişki öncesi ve sonrası konuları özel olduğu için detaylı bir şekilde anlatılmamaktadır.

Kadınlar istenmeyen gebelikler yaşamamak adına eczanelerden ertesi gün hapı almaktadır. Ancak bu haplar hakkında doğru bilgilere sahip olmamak, yanlış kullanımlarda bulunmak, aşırı tüketmek ve ne amaca hizmet ettiğini bilmemek kadınlara zarar verebilmektedir.

Cinsel ilişkinin yaşandığı ve gebelik istenmediği her noktada bu hapların kullanılması için doğru bilgi şarttır. Bu nedenle kadınların ertesi gün hapı nedirertesi gün hapı ne işe yarar, nasıl ve ne sıklıkla kullanılır bilmesi gerekmektedir.

Ertesi Gün Hapı Ne Sıklıkla Kullanılır?

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapı nedir ve kimler hangi durumlarda kullanabilir, sorularının yanıtı gayet açıktır. Acil kontrasepsiyon hapı tanımıyla karşımıza çıkan ertesi gün hapı, istenmeyen gebelikleri önlemek adına kullanılmaktadır. İlişki esnasında kişilerin çeşitli korunma yöntemlerini kullanmaması ve kadınların riskli hamilelikler yaşamaması için sıklıkla kullanılan bir haptır.

Kadınlar genellikle ilk deneyim sonrası ertesi gün hapı ne sıklıkla kullanılır gibi bir bilgiye sahip olmadıkları için ne yapacaklarını şaşırmaktadırlar. Öyle ki, hapı ilişkiye girmeden önce içen kadınlar da bulunmaktadır ve bu durumlar risk yaratmaktadır.

 

Hapın genel adından da anlaşılacağı gibi ilişki sonrası oluşabilecek gebeliklerin önlenmesi ertesi gün gerçekleşir. Ancak bir parantez açmak gerekirse bu hapların ikincil etken yöntem olduğu unutulmamalıdır. Eğer ki bebek istemeyen bir çift cinsellik arzuluyorsa, birliktelik gerçekleşirken her iki cinsin de tüm korunma yollarını göz ardı etmemesi gerekir.

Birliktelik esnasında kontrolün kaybedildiği ya da korunma yollarının unutulduğu sürecin ertesi günü mutlaka hap kullanılmalıdır. Anında etki istemi nedeniyle bu haplar acil doğum kontrolü sağlamaktadır.

Hızlı bir etki oluşması adına ve ertesi gün hapı ne sıklıkla kullanır bilinmemesi nedeniyle adet düzensizlikleri, hormonal değişiklikler, kaygı ve stres durumları kadınlarda oluşabilmektedir. Hapların içeriğinde yüksek miktarda çeşitli katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu katkı maddeleri, sentetik progesteron hormonu oluşturmak adına harekete geçen reseptörlerin durmasını sağlamaktadır.

 

Ertesi Gün Hapı Ne İşe Yarar?

Ertesi gün hapı ne işe yarar da cinsel birliktelik yaşayan her kadında bulunur? Korunmasız yaşanan ilişkilerin ardından kullanılan ertesi gün hapı, kadınların kullandığı bir korunma hapı türüdür. İstenmeyen gebeliklerin önüne geçilmesi sağlanır.

İlişki sonrasında gebeliği engellemek adına kullanılan haplarda yüksek dozda progesteron hormonu bulunmaktadır. Bu sayede yumurtanın sperm ile döllenme olasılığı azaltılır. Hatta öyle bir etki yaratır ki çoktan döllenmiş olan yumurtanın da rahim içine tutunmasını engeller. Bu sayede gebelik oluşumu önlenmiş olur.

Ertesi Gün Hapı Ne Sıklıkla Kullanılır?

Ertesi Gün Hapı Ne Sıklıkla Kullanılır? Ne Zaman Kullanılır?

Ertesi gün hapı ne sıklıkla kullanılır ve ne zaman kullanılır sorusu ilk deneyim sonrası başta eczacılar olmak üzere doktorlara da sıklıkla sorulmaktadır. Hapın genel isminin kişilere yansıttığı ön yargı nedeniyle kadınlar ilişkiden en az bir gün geçtikten ertesi gün hapı kullanmaktadır. Bu kanı oldukça yanlıştır.

Ertesi gün hapları, cinsel birliktelikten en az 12 saat sonra alındığında en büyük etkiyi kadınlara yansıtmaktadır. Ne kadar çok saat geçer ise hapın etkisi bir o kadar azalmaktadır.

12 saat sonra içilen hapın etkisi %90 gibi bir orandır. 72 saat sonrası %58 oranında bir etkiye sahip olan hap, ilişki yaşanan andan ne kadar sonra tüketilirse etkisini o kadar kaybetmektedir. Diğer bilinmesi gereken bir nokta da ilişki yaşandıktan sonra ve spermin vajina içerisine yerleştikten hemen sonra hapın kullanılmaması gerektiğidir.

Hap, ağız yoluyla kadınlar tarafından alınmaktadır. Her markanın kendine özel kullanım şekilleri bulunmaktadır. Bu nedenle ertesi gün hapı ne sıklıkla kullanılır konusu kadınlarda kafa karışıklığı yaratmaktadır. Her hap çeşidinde olduğu gibi hapın yanlış veya fazla kullanımı olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir.

Acil etki için kullanılan bu hapların markasını iyi seçmek gerekir. Çeşitli markalara göre 72 saat içerisinde 2 – 4, 12 saat sonra ise aynı oranda tekrar hap kullanılmalıdır. İlaç markasının prospektüsünü okumakta fayda vardır. Ertesi gün hapını çok kullanılınca oran artmamaktadır. Bu yanlış kanıdan vazgeçmek gereklidir.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir