Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

 

Vitamin, mineral, aminoasit gibi aklınıza gelebilecek değerlerin hepsine ev sahipliği yapan bal, adeta bir sağlık deposudur. Sağlığa olan faydalarını tüm uzmanlar sürekli tekrarlamaktadır. Bal doğal bir besin olup, zararlı madde taşımamaktadır. Ancak bal üreticileri işin boyutunu biraz değiştirebiliyorlar. Bala zararlı ürünler ekleyerek doğal yapısını bozuyorlar. Böylelikle kahvaltı sofralarında, kaymağın yoldaşı bal artık glikoz şuruplu olmuş oluyor. Bal severlerin ise “Gerçek bal nasıl anlaşılır?” endişesi bu nokta da haklı bir vaziyete kavuşmuş oluyor.

Bal üreticileri, balın içine ekledikleri kimyasallarla sağlığa zararlı bir ürün meydana getirmektedirler. Böylelikle hastalıklarla mücadelede kullandığımız ürün, sahteliğinden ötürü hastalığa davetiye çıkarmış oluyor. Sahte bal, vücudumuzda yabancı maddeleri barındırmamıza neden olmaktadır. Peki gerçek bal ve sahte bal arasındaki fark ayırt edilebilir mi? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan balın hakiki olduğunu nasıl anlarsınız? İşte tüm bu soruların cevabı için yazımızda birkaç yöntemden bahsedeceğiz.

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Gerçek Balı, Sahte Baldan Ayırmak İçin İpuçları

Bala glikoz şurubu eklendiği gibi fruktozlu mısır şurubu da eklenmektedir. Yapay tatlandırıcılar da kullanılarak sahte bal ticareti yapılıyor. Bunların sayısı ise azımsanamayacak kadar fazladır. İçine katkı maddesi eklenmiş sahte balla, gerçek balı en doğru laboratuvarlarda ayırt etmek mümkündür. Ancak evde bulunan ufak tefek malzemelerle balınızı teste tabii tutabilirsiniz. Hem de bunu yapmak oldukça zahmetsizdir.

 

Akışkanlık Testi: Kaşık, çatal, bıçak ya da bal çubuğu yardımıyla balınızı alın ve sonra akıtın. Balınız akışkan bir şekilde uzuyorsa gerçektir. Şayet bu durum kesik kesik gerçekleşiyorsa, balınız sahtedir.

Su Testi: Bir bardağa oda sıcaklığında su doldurun. Su doldurduğunuz bardağa bir çay kaşığı bal ilave edin. Şayet bal suyun içinde sabit bir şekilde kalıyorsa gerçektir. Bal suyun içinde karışıp, çözünüyorsa sahtedir.

Soğuk Hava Testi: Soğuk havalarda bal donmalıdır. Balınız donuyorsa gerçektir. Merak edilecek bir şey yok. Bal donuk bir halde değilse maalesef sahtedir.

Şekerlenme Testi: Gerçek bal şekerlenmelidir. Hatta öyle ki buzdolabına koyduğunuz bal, uzunca bir süre sonra tereyağ formuna gelir. Balınızda bu durumu gözlemleyemiyorsanız, bal sahtedir.

Yakma Testi: Balın yakıcı özelliği vardır. Bal ateşe temas ettiğinde yanmalıdır. Bir kibrit yardımıyla bu testi yapabilirsiniz. Bir kibrite bir miktar bal sürün daha sonrasında bu kibriti yakın, eğer yanmıyorsa bu balın sahte olduğunun bir göstergesidir.

Kağıt Havlu Testi: Bir kağıt havlu parçasına bir miktar bal dökün. Havlu parçası balı emmemelidir. Kağıt havulu balı emiyorsa, sahtedir. Bal kağıt havlu üzerinde olduğu gibi kalıyorsa gerçektir.

Tat Testi: Tükettiğiniz balın tadı size hafif gelmelidir. Balı yediğiniz zaman tadı, on beş ya da yirmi saniye kadar damağınızda kalabiliyorsa bal gerçektir. Yediğiniz bal sizin genzinizi yakıyorsa bu bal maalesef sahtedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir