Isırma bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir?

Isırma bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir?

Isırma hastalığı, aslında çok ciddi ve erken müdahale edilmesi gereken bir hastalık türüdür. Isırma eylemi, ağız sağlığınızın çok önemli bir parçasıdır. Ortodontide “ısırmak“, üst ve alt dişlerin bir araya gelme şeklini ifade eder. “Maloklüzyon” adı verilen kötü bir ısırık, dişler uygunsuz bir şekilde birleştiğinde veya hiç birleşmediğinde meydana gelir. Her bireysel ısırma sorunu benzersiz olsa da, çocuklarda ve yetişkinlerde yaygın olan beş geniş ısırma sorunu türü vardır.

Isırma Hastalığı Türleri

Kalabalık Dişler

Çenede çok fazla diş ve az boşluk olduğunda, dişler haliyle birbirine sıkışık oluyor. Meydana gelen sıkışıklık, bazı dişleri öne, diğer dişler ise geriye ve bazılarını yanlara doğru itebiliyor. Bu tür kalabalık dişler birbirine çok yakın olduğundan ve genellikle üst üste bindiğinden dişleri gerçekten temizlemeyi çok zorlaştırabiliyor. Örtüşen alanlar bakteri, şeker ve plakların saklanması için gerçekten iyi bir yer oluşturur ve bu da diş çürümesine yol açar. Olan kişiler kalabalık dişler bu dişler arasındaki boşluklar görmek ve diğer diş çürüğü ile ilgili sorunları olması daha fazladır. Çaprışık dişlere sahip olmak, çenede tüm bu dişler için aslında yeterli yer olmadığı anlamına gelmez. Sadece dişlerin eşit olmayan aralıklarla büyüdüğü ve ayarlanması gerekir

Boşluklu Dişler

Çaprışık dişlere sahip olanlar, çok sık dişten ziyade birbirinden geniş aralıklı dişlere de sahip olabilirler. Yine bu, kişi açısından her ne kadar çok iyi ağız hijyenine sahip olsa bile, yiyecek parçacıklarının ve bakterilerin saklanması için mükemmel bir yer oluşturur. Dişler arasındaki büyük boşluklar kişinin özgüvenini zorlayabilir. Dişleri temizlemeyi ve ağzı sağlıklı tutmayı nispeten zorlaştırabilir. Ağzın bir bölümünde çok büyük boşluklar, ağzın başka bir bölümünde çaprışıklık olduğu anlamına gelse de, bir kişinin tüm dişleri çok geniş aralıklı olabilir.

Isırma bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir?

Sürekli ve Refleksif Isırmalar

Alışkanlık haline gelmiş ısırma, en yaygın ortodontik bozuklukların başka bir şeydir. Bu durum, alt çene üzerinde çok fazla sarkan bir üst çene ile karakterizedir. Aşırı ısırma diş telleri ve lastik bantlarla düzeltilebilir. Aşırı ısırma dişlerin gıcırdamasına ve diş etlerinin zarar görmesine neden olabilir. Aşırı ısırmalar, dişlerin üst ve alt sıraları düzgün bir şekilde hizalanmadığından çiğnemeyi de zorlaştırabilir. Dişler düzgün bir şekilde sıralanmadığından, dişlerin sert bölgeleri birbirine oturmak yerine birbirine sürtündüğü için kırılmaya ve hasara daha yatkın olabilirler.

Alttan Isırıklar – Underbites

Sürekli ısırık hastalığı gibi, alt ısırıklar da nispeten yaygındır. Üst çenenin alt çeneden sarkması yerine, alt çene üst çenenin önüne doğru çıkıntı yapar. Yine, dişler yanlış hizalanır ve bu da hem dişlere hem de diş etlerine zarar verebilir. Bu aynı zamanda düzgün çiğnemeyi de zorlaştıracaktır. Düzgün çiğnemek neden önemlidir ? Doktorların kişilere her zaman yemeğini çiğnemeni hatırlatır. Nedeni ise çiğneme, sindirim sürecinin ilk aşamasıdır ve uygun şekilde çiğnenmiş yiyecekler, sindirim yolunun geri kalanı için çok daha kolaydır. Yiyecekler yutulmadan önce iyice çiğnenmezse, ileride daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu yüzde Alttan Isırıklar (Underbites), düzgün çiğnemek için gerçek bir engel olabilir ve bu nedenle düzeltilmelidir.

Dengesiz ve Yamuk Dişler

Bazen dişler doğru açıda büyümez. Dışa doğru çıkıntı yapabilirler veya içe doğru eğilebilirler. Bu dişlerin normal çiğneme ile, spor yaparken veya diğer benzer aktiviteler sırasında zarar görme olasılığı daha yüksektir. Dişler normal hizalarının dışında ne kadar çok olursa, hasar görmeleri ve hatta önemli diş çalışmalarına ihtiyaç duymaları o kadar olasıdır. Ortodontik tedavi, bu dişlerin açılarını düzeltebilir, böylece kırılma veya kırılma ihtimalleri daha az olur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir