Keçiboynuzu Nedir? Keçiboynuzu Nasıl Kullanılır? 

featured

Keçiboynuzu, ağaçtan edilen bir meyvedir ve koyu kahverengi bir bezelyeyi andıran bir yapısıdır vardır. Keçiboynuzu tadı itibariyle çikolataya benzer fakat çikolataya göre oldukça sağlıklıdır ve zararı yoktur. Keçiboynuzu tedavi amaçlı yaklaşık 4000 yıldır geleneksel tıpta kullanılmaktadır ve kökeni Antik Yunan’a kadar gider. 

Keçiboynuzunun kullanımının en ilginç örneklerinden biriside İngiltere’de olmuştur. İngiliz kimyagerler şarkıcılara keçiboynuzu satarak daha gür ve sağlıklı bir ses teline sahip olacağını ve ses tellerinin sağlığının korunacağını söylediler. Ayrıca boğazda olan enfeksiyonları da temizlediği söyleyerek yoğun bir şekilde keçiboynuzu satışı gerçekleştirmişlerdir. 

Keçiboynuzunun kabuklarını soymadan ve tazeliğine dikkat etmeden kuru bir şekilde de tüketilebilir. Öğünlerine keçiboynuzu ekleyen insanlar kilo kaybı ve midede yaşanan sorunların azaldığını dile getiriyorlar. 

Keçiboynuzu Nasıl Kullanılır? 

Keçiboynuzu çikolataya alternatif bir yapıdadır. Bu yapısı ile çikolata ile hazırladığınız tatlılarda ve soslarda keçiboynuzu kullanabilirsiniz. Keçiboynuzu ile soslar, tatlılar ve yemekler hazırlayabiliriz. Keçiboynuzunu, pudra, cips ve toz olarak satın alabilirsiniz. 

Öğünlerinize doğrudan keçiboynuzu eklemek istemiyorsanız, keçiboynuzunu tozlarını şu şekilde kullanabilirsiniz; 

Milkshake ya da hazırladığınız karışımlara keçiboynuzu tozu ekleyebilirsiniz. Yoğurt ya da dondurma üzerine keçiboynuzu tozu dökererek tüketebilirsiniz. Ekmeğinizi evde yapıyorsanız keçiboynuzu tozunu ekmek hamuruna ekleyebilirsiniz. Gözleme yaparken gözleme hamurunun üstüne keçiboynuzu tozu dökebilirsiniz. Sıcak Çikolata yerine sıcak keçiboynuzu yapabilirsiniz. 

Keçiboynuzu tozundan puding yapabilirsiniz. 

Şeker kullandığınız her yemek ve tatlıda şeker yerine keçiboynuzu kullanabilirsiniz. Keçiboynuzun kek, turta gibi bir çok tatlının içinde kullanabilirsiniz. 

Keçiboynuzu Nasıl Tüketilmeli? 

Keçiboynuzu yaygın olarak yemeklerde ve tatlı yapımında kullanılıyor. Fakat ülkemizde kuru bir şekilde doğrudan tüketilmesi de son derece yaygındır. Keçiboynuzu içeriğinde bulunan lifler, antioksidanlar ile oldukça sağlıklıdır. Tatlı bir yapıya sahip olduğu için vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri almak içi keçiboynuzu tüketmek oldukça sağlıklı bir yöntemdir. Yemeklerinizde ya da tatlı yaparken çikolata kullanıyorsanız, çikolata yerine keçiboynuzu kullanmak oldukça sağlıklı bir değişiklik olacaktır. 

Ayrıca veganlar için keçiboynuzunda üretilen dondurmalar süt içermeyen şekerler mevcuttur. Keçiboynuzun Sağlık Alanında Kullanımı 

Keçiboynuzu içeriğinde bulunan lifler ve antioksidanlar ile oldukça sağlıklı bir alternatiftir. Ayrıca glüten içermez.

Keçiboynuzu Doyurucudur ve Düşük Kalorilidir 

Çikolata bağımlısı olan ve kilo problemi olan insanlar için çikolataya en büyük alternatif keçiboynuzudur. Yağ oranının düşük olması ve kan şekerinin kontrol altına alması düşük kolesterole olan faydası ise içeriğinden bulunan karbonhidratın lifli yapısından kaynaklanmaktadır. Diyetisyenler “ghrelin” yani açlık hormonu salgılanmasının azaltılmasıyla keçiboynuzu arasında bir ilişki olduğunu keşfetmişlerdir. Keçiboynuzu tüketerek sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. 

Veganlar için Keçiboynuzu 

Keçiboynuzu yapısı itibariyle bir çok sütlü tatlı da süt yerine kullanılabilir. Fakat keçiboynuzundan yapılan tatlıların içeriğini mutlaka kontrol edin ev yapımı olmayan tatlılar da süt kullanılabilir. Ayrıca glüten içermez ve glüten hassasiyeti olan kişiler için oldukça sağlıklı bir yemiştir. 

Ayrıca keçiboynuzu kafein içermeyen meyvelerden birisidir. 

Keçiboynuzu ve İshal Tedavisi 

Keçiboynuzu içeriğinde bulunan “pektin ve tanen” deposu sayılabilir. Pektin ve tanen açısından oldukça zengin olduğu için ishal tedavisinde kullanılır. Keçiboynuzundan elde edilen suyu kullanımının ishal tedavisine karşı oldukça sağlıklı bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Fakat bu konuda yapılan klinik ve bilimsel araştırmalar halen devam etmektedir. 

Keçiboynuzu Oldukça Zengin Bir Mineral Deposudur 

Keçiboynuzu nadiren süt ürünü olmayan bir kalsiyum deposudur. Vücudun ihtiyacı olan günlük kalsiyum değerinin yaklaşık olarak %4’ü iki yemek kaşığı keçiboynuzu tozunda vardır. Yapılan bilimsel araştırmalar, kalsiyum zengini gıdalarla yapılan diyetlerin “osteoporoz” riskini en aza indireceğini ve kilo yönetiminin daha sağlıklı bir şekilde yönetilebileceğinin göstermiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir