Martı scooter güvenli mi?

featured

İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir, Gaziantep, İskenderun, Bodrum, Çeşme’ninde aralarında bulunduğu il ve ilçelerde kullanılan Martı Scooter trafik sorununa çözüm olarak kullanılmaya başlandı. Martı Scooter, trafik sıkıntısına çözüm olmasına karşın güvenlik risklerini de beraberinde getirdi.

Martı scooterın güvenlik açıklarına dikkat

Konuyla ilgili bir kullanıcı Ekşi Sözlük’te, “martı scooter rezaletleri” başlığını açarak şikayetini dile getirdi. “eeh yeter be” isimli kullanıcı yaşadığı sorunu Martı scooterın ilgili birimlerine ilettiğini ama bir cevap alamadığını yazdı. 

Martı yetkilileri şikayetlere yanıt vermedi

Martı kullanıcılarını bilgilendirmek ve Martı yönetiminin güvenlik açıklarına dikkatini çekmek için yazıldığını ifade eden “eeh yeter be,” açtığı başlıkta şikayetlerini şu şekilde sıraladı;
“-scooter’ı sürmeye başladığımda (ne denir bilmiyorum direksiyon kısmına ama gidon diyeceğim) gidondan ses geldiğini farkettim. yaklaşık 1 dk sonra falan durdum. gidonu elimle sarstım ve gidonun ana dikmeye (gövdeye) bağlandığı yerden ses geldiğini farkettim. gidonu hafifçe yukarı çektim ve gidon, ana gövdeden ayrılarak elimde kaldı. scooter ikiye ayrıldı yani. sonra tekrar yerine takıp aleti bıraktım, fotoğrafını çektim ve uygulama üzerinden geri bildirim olarak yazdım martı’ya. hatta bu büyük bir güvenlik sorunu kontrol edin lütfen ve adettendir yaptığım ödemeyi iptal edin yazdım. ödeme dediğim de 3 lira falan ama onu geri verirsin yani böyle bir durumda. neyse buna asla geri dönüş alamadım. özür bile dilemediler. eğer sürüş esnasında hızlıca bir kasisten geçsem falan ve gidon yerinden çıksa büyük ihtimalle bir araba veya dolmuşun altında kalıp ezilip ölecektim.
– daha da kötüsü ise bu olayı arka arkaya iki kez yaşamış olmam (ki o zaman bıraktım zaten tamamen martı kullanmayı).
-bunun dışında abartmıyorum, kullandığım aletlerin yarıdan fazlasının frenleri neredeyse tutmuyor. aniden durman gerekirse asla duramazsın. önünden aniden insan geçse büyük ihtimalle çarparsın ve birileri sakatlanır.”

e-scooter yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Elektrikli scooterların çoğalmasının ardından; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birlikte hazırladıkları e-scooter yönetmeliği Nisan ayında Resmi Gazete’de yayımlandı.

Elektrikli scooter sürücülerinin uyması gereken kurallar

Yapılan düzenlemede e-scooter sürücülerinin uyacakları kurallar açıkça belirtildi. Yönetmelikte, 15 yaşın altındaki sürücülerin kullanamayacağı ve en fazla saatte 25 km hızla gidebileceği vurgulandı.

a) E-skuterin;

1) Ayrı bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa taşıt yolunda sürülmesi,

2) Otoyol, şehirlerarası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında sürülmesi,

3) İkiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yan yana sürülmesi,

4) Yaya yollarında sürülmesi,

5) Başka bir araca bağlanarak, asılıp tutunarak sürülmesi,

6) İzin alınarak yapılan gösteriler dışında, akrobatik hareketler yapılarak sürülmesi,

7) Manevra için işaret verme halleri dışında tek elle sürülmesi,

8) Kamu nizamını bozacak, özel mülkiyeti ihlal edecek ve yayalar, engelliler veya hareket kısıtlılığı olan kişilerin güvenli ve bağımsız hareketlerini, araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park edilmesi,

b) E-skuterde;

1) Diğer araçlar izlenirken, geçilirken, manevra yapılırken; karayolunu kullananların hareketini zorlaştırıcı, tehlike doğurucu davranışlarda bulunulması,

2) Sürücü dışında başka kişilerin taşınması,

3) Sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük ve yolcu taşınması, yasaktır.

Trendyol 1,5 milyar dolarlık yatırım aldı, decacorn kategorisine yükseldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir