Melek Yatırımcı Ki̇mdi̇r? Kime denir?

Melek Yatırımcı Ki̇mdi̇r? Kime denir?

Melek yatırımcı, daha yolun başında olan girişimcilere mali destek vererek iş yapabilmelerini ve büyüme potansiyeline sahip firmalara borç karşılığı sermaye sağlayan kişilere denir. Uzun vadede sağladıkları gelirleri hisselere veya hisse senetlerine dönüştürürler. Bu durumdan farklı olarak melek yatırımcıların amacı, belli bir iş alanında bilgilerini güncel tutarak, bildiklerini genç girişimcilere aktarmaktadır. Ayrıca sağladıkları kolaylıklar ve akıl hocalığı yaparak destek verdikleri girişimcilerin işlerini kolaylaştıran ve fikirler veren kişilere denir. Melek yatırımcılar genelde emekli olmuş kişilerden oluşmaktadır. Böylece bilgilerinin her zaman taze olması amacıyla girişimcilere destek verirler. Henüz yolun başında olan girişimcilere sağlayacakları mali destek ve akıl hocalığı ile şirketlerini gelişerek büyümesine katkıda bulunurlar. Melek yatırımcılar, eski girişimcilerden olabilir veya başka bir firmanın genel müdürü CEO’su ile yöneticileri de olabilmektedir.

Melek Yatırımcı Denilmesinin Nedeni nedir?

Melek yatırımcı denilmesinin nedeni, ilk olarak tiyatro alanında parasal katkı ve destek sağlayan kişilerden dolayı ortaya çıkmıştır. Daha sonraları ortaya çıkan ‘William Wetzel’in girişimcilere mali destek vermesiyle devam etmiştir. Bu tarz kişilere melek yatırımcı denilmesinin sebebi ” Broadway”a kadar dayandığı bilinmektedir.

Melek Yatırımcıların Hedefleri Nelerdir? 

Melek yatırımcıların hedefleri, oluşumu ve gelişmesi henüz yeni olan şirketin veya projenin büyümesi ve genişlemesi için katkı sağlamaktır. Sonuç olarak büyük getiri vaad eden bir proje ilgilerini çekmesi ile fikirlerini bilgilerini ve maddi desteklerini bu plana dahil ederek yatırım yaparlar. Böylece uzun vadede kar elde etmiş olurlar.

Melek Yatırımcı Ki̇mdi̇r? Kime denir?

Melek Yatırımcı Ağı Ne demektir?

Girişimcilik alanında gerek ortak bularak gerekse bireysel yatırımlar yapan iki çeşit melek yatırımcıdan söz edilebilir. Ortak yatırım yapan melek yatırımcıların büyük çoğunluğu yatırım gruplarına üye olduğu bilinir. Melek yatırım gruplarındaki operasyon ekipleri geniş kapsamlı çalışmalar yaparak, yatırım yapma ihtimali yüksek yatırımcıları, girişimcilerle buluşturmak için ilk görüşmeleri sağlar. Daha sonra girişimciler ve melek yatırımcılarla toplantı düzenleyerek girişimcileri, yatırımcılarla görüştürür. Sürecin olumlu geçmesi halinde girişimciler ve yatırımcılar ile anlaşma sağlanarak gerekli belgelerin imzaları atılır.

Kaynakları ve Finansman Kapsamı Nasıldır?

Melek yatırımcılar aslında bireysel kişilerdir. Fakat genel olarak tüzel kişiler olarak bilinirler. Melek yatırımcılar yaptıkları yatırımları kendi paraları ile yapmaktadır. Girişimcilerin yapacakları iş planına göre yapmayı düşündükleri yatırım miktarı değişkenlik gösterebilir. Dünya genelinde çok büyük işlere yatırımcılık yapmış olan melek yatırımcıların arasından bir kaç örnek vermek doğru olacaktır.

1.Paul Buchheit

2.Alexis Ohanian

3.Danile Curran

4.Simon Murdoch

5.Fabrice Grinda

Ülkemizdeki Melek Yatırımcılar

Ülkemizdeki melek yatırımcılar, yerine bireysel yatırım sermayesi denilmektedir. Yatırım yapmayı planlayan kişiler yerine de bireysel katılım yatırımcısı denilmektedir. Ülkemizde bireysel katılım sermayesinde yatırımcı olabilmek için, hazine müsteşarlığından lisans alma zorunluluğu vardır. Lisans alabilmek için bazı şartların oluşması gerekir. Bu şartlar iki grupta incelenir.

1.Yüksek Gelir Kriterleri, Servet sahip yatırım: Bireysel katılım yatırımı lisansı alabilmek için, müracaat yapıldığı dönemlerde, 1000.000 TL ve üzeri yatırımcılardan oluşabilir. Bunların içerisinde gayrimenkul, varlıklar ile menkul varlıkların toplamından oluşan servetlerdir.

2.Tecrübeye dayalı varlığın olması: Bu durum ise diğerine göre  daha çok tercih edilir. Bunun için bazı şartlar aranmaktadır. Mesela lisans almayı düşünmeden önce başka firmalarda müdür veya genel müdür pozisyonunda en az beş yıl çalışma şartı gerekir. Banka yada finansal kuruluşların üst düzey yöneticiliklerinde veya diğer üst düzey yöneticilik gruplarında en az iki yıl deneyimli  olarak çalışma şartı gerekir. Sermaye ortaklığı veya kurumsal finansal kurumlarda en az iki yıl genel müdür veya genel müdür yardımcısı gibi üst düzey yöneticiliklerde görev yapmış olması beklenir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir