Nano Metin Düzenleyicisi Nasıl Kurulur                                                         

Nano Metin Düzenleyicisi Nasıl Kurulur                                                         

Linux gibi benzeri dağıtımlar üzerinde, bazı durumlara göre yaygınlık hedefinde ve kullanım kolaylığı sebepleriyle birlikte, diğer editörler içeriklerinden, daha popüler olan birtakım editörlerde vardır. Bu alandaki editörler biçiminde, VI, VIM ve Nano gibi seçenekler bulunmaktadır. Nano Editörleri, diğer editörler arasında bu kadar popüler olmasının sebeplerinden biri ise, düzenleme ve çalışma biçimidir. Böylece, bu komut üzerinden, Linux terminalinde yer edindikten sonra, metin düzenleme açısından sizlere, bir grafik mod içeriği vermiş gibi olmakla birlikte, bu içeriği düzenlemenin ardından, işlemlerini daha kolay ve daha hızlı bir duruma getirir. Bu yüzden nano metin editörünü, kurmaya yönelik ve kullanmayı sizlere aşağıdaki yazımızda yer verdik.

Nano metin editörü nasıl kurulur ve kullanılır

Bu makale üzerinden, Nano metin editörünü ve nasıl kuracağınıza yönelik adımları takip ederek, öğreneceksiniz. Nano Learning, SSH ile giriş yaptığınızda ise, VPS komutları satırlardaki metin dosyalarını düzenlemenize yön verir. Vim ve Emacs gibi acemi Linux kullanıcıları yönünden kullanılırken, nano\’nun kullanımı açıkcası, çok daha kolay etken sağlamaktadır. Bu yüzden Unix sistemleri açısından, en popüler metin editörlerinden biri olarak gözükmektedir.

Bu çizelgede, nano’yu Ubuntu ve Centos tabanında, nasıl kuracağınızı öğrenebileceksiniz. Ayrıca, metin düzenleme yönünden, bazı temel nano komutları da yer almaktadır.

Nano metin düzenleyicisini yüklemek ve kullanmak için Şartlar

Ubuntu veya CentOS gibi, çalıştıran bir makineye erişim sağlarken, SSH açısından, uzaktan erişime de ayrıca yön vermektedir.

Nano Metin Editörü nasıl kurulur

Nano metin editörü, yükleme yönünden işletim sisteminize göre orantılıdır. Genel anlamda, Nano bazı işletim sistemleri açısından, önceden yüklenmeye açılmıştır ve bununla birlikte, kullanıcılar Nano metin düzenleyicisini de kullanabilir. Fakat bu öğe yüklü değil ise veya tecrübeniz yok ise, önce Nano Text Editor’ü yükleyerek devam edin, ardından ise makalenin geri kalan kısmını takip ederek sonuca birlikte ulaşalım.

Nano Metin Düzenleyicisi Nasıl Kurulur                                                         

Debian / Ubuntu üzerinde Nano Metin Editörü nasıl kurulur

Öncelikle, Nano metin düzenleyicisi Debian veya Ubuntu gibi işletim sistemlerine yüklemek açısından, aşağıdaki komutu çalıştırarak işe başlayalım:

 sudo apt-get install nano bu komutu izleyin.

Yükleme işlemlerinin tamamlanmasını bekleyin, ardından ise Nano metin düzenleyicisinin yüklemesi tamamlanmış olmaktadır.

önemli Not: sudo bölümü, bu komut aracılığıyla, bir kök kısım olarak çalıştırma açısından, tasarlanmıştır. Başlangıç durumlarından itibaren, kök kullanıcıyla oturum açılmaması durumunda ise, şifrenizi girme gibi durumlar olabilir. Telaş etmemek gerekli.

CentOS / RHEL’DE Nano Metin Editörü Kurma

Nano Editorü CentOS veya RHEL gibi, işletim sistemlerine yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın:

yum- install- nano seçeneğini izleyin

Bahsedilen komut, Nano metin düzenleyicisi yüklemesini başlatmaktadır. Ayarlar tamamlandıktan sonra ise, bu içeriği kullanabilirsiniz!

Aşağıdaki komut sizler için, bir Nano metin editörü sayfasına yöneltecektir. Metin üzerinde, herhangi bir değişiklik yapmanız gerekir ise, bunlar test amaçlı kaydedilir .txt. CTRL + X tuşları nano’yu kapatmak için tercih edilir. Daha sonrasında ise, dosya değişikliklerini kaydetmek isteyip istemediğiniz bölümü ortaya çıkabilir. Olumlu bir cevap için Y tuşuna basın  ve ardından enterlayın.

nano test.txt

Nano düzenleyiciyi nasıl kullanacağınız ise, aşağıda kısımda ayrıca belirtilmiştir.

Nano metin editörü, açıp ve kapatma yöntemleri ;

Düzenleyiciyi açmak için ana komut aşağıda gösterildiği gibidir:

Önemli: Dosya adı yerine istediğiniz veya yeni bir dosyanın adını da girebilirsiniz. Önceden varolmuş bir dosyayı düzenlemek açısından, dosyanın bulunduğu dizinde olması gerektiğini unutmamak gerekli. Bunlarla birlikte tam dosya yolunu da, belirtmek gereklidir.

Örneğin, bulunulan dizinlerde, herhangi bir dosyayı açmak için aşağıdaki komutu da kullanabilirsiniz:

Bir dosyayı da başka bir dizinde açmak için ise:

Önemli not: nano, bu dosya dizin belirtisinde yoksa, verilen dosya adından yeni bir dosya türü oluşturur. Dosya adı belirtilmez ise, adsız ve boş bir dosya oluşturulur, bununla birlikte, herhangi bir değişiklik var ise düzenleyiciden ayrılırken dosya adı da sorulmaktadır.

Komutu çalıştırdıktan sonrasında, editör penceresine yönlendirileceksiniz. Bu pencere üzerinde, nano metin editörü ile metni düzenlemeye açabilirsiniz.  Açtıktan sonra, metnin etrafında hareket ettirmek için klavyenizdeki ok tuşları yönelgesini kullanın.

 

Bu pencerenin alt kısmında, nano metin düzenleyicisini kullanabileceğiniz kısayollar da vardır. ^ Sembolü, istediğiniz komutu çalıştırmak için CTRL + [key] (Mac kullanıcıları için CMD + [key]) kombinasyonunu da kullanarak da hareket edebilirsiniz.

Yapılan değişiklikler ve dosyayı kaydetmek ya da düzenlemeye devam etmek için CTRL + O tuşlarına basarak uygulamaya devam edin.

Düzenleyiciden çıkmak için ise CTRL + X kombinasyonunu kullanın. Şu anda açık olan herhangi bir dosyada herhangi bir değişiklik yapmak istiyorsanız, sizlere kaydetmek isteyip istemediğinizi soracaktır. Değişiklikleri kaydetmek istiyorsanız eğer, y yazıp ardından enter tuşuna basabilirsiniz.

Önemli Not: Nano üzerinde yapılandırılmış bir dosya türünü açmak istediğinizde ise-w seçeneğini kullanın. Varsayım olarak, Nano metni ekrana kaplayacak bir biçimde döndürür. Bu, bazı yapılandırılmış dosya içeriğini bozabilir ve birçok sorunlara da teşkil edebilir.

Örneğin, yapılandırılmış bir dosyayı açmak için ise, aşağıdaki komutu kullanın:

suda nano -w /etc/apache2/apache2.conf önergesini izleyerek, yapılandırılmış dosyanızı açabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir