Normal Doğum Dikişleri Ne Zaman İyileşir?

Normal Doğum Dikişleri Ne Zaman İyileşir?

Öngörülen yırtılma veya epizyotomi sonrası Perineal dikişler (doktorun veya ebenizin kesim yaptığı kısım), vajinal bir doğum sürecinde iseniz, meydana gelen sıyrıklar ve çürükler yaygınlık gösterebilir. Kadınların birçoğu hızla iyileşirken ve evde ağrı üzerindeki kolaylık ve kurtarma üzerinde yardım yapabileceğiniz pek çok şey vardır.

Dikişler ve sıyrıklar inanılmaz derecede rahatsızlık gösterebilir ve tuvalete gitmek gibi günlük aktiviteler hakkında endişeleriniz olabilir. Şişlik ve morarmayı önlemek ve bununla birlikte ağrıyı yatıştırmak için hangi ipuçlarını deneyebileceğinizi, dikişlere nasıl bakacağınızı ve hangi enfeksiyon belirtilerine dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmekteyiz.

Doğum sırasında perine yırtıkları, kesikler ve çürükler ne kadar yaygındır?

Çok yaygın bir süreç izlemekle birlikte, vajinanızda açılan açıklık gösteren anüsünüz (perine) arasındaki alan vajinal doğum yaptığınızda çok fazla gerilme yaşanmaktadır.

Bebeğinizi dışarı iterken, özellikle de ilk kez bir anne iseniz, biraz yırtılma veya otlatma süreci olasılığı yüksektir. Bazen ebenizin bebeğinize yardım odaklı sonuç için perin ( epizyotomi) üzerinde küçük bir kesim yapması gerekir.

Şiddetli bir gözyaşı olması daha eğilime yatkın olabilir:

  •  Vajinal doğum olarak sahip olduğunuz ilk bebek. Vajinal doğum yapan 10 anneden dokuzunda  yırtılma gözükebilir, bunlar sıyrılmakla birlikte veya kesilir, bu yüzden çok yaygın olması olasıdır.
  • İtme aşaması beklenenden daha uzun süreçte olması
  • Bebeğinizin omuzlarından biri doğum esnasında kasık kemiğinizin (omuz distosisi ) arkasına sıkışabilir.
  • Bebeğiniz en fazla 4 kg ağırlığında (8lb 13 oz) olması
  • bebeğinizin forseps veya ventouse (RCOG 2020) yardımıyla gerçekleşen ve yardımlı bir doğumunuz olabilir.
  • Daha öncesinde hormonal üçüncü derece veya dördüncü derece gözyaşı sebepleri
  • Bebeğiniz sırt sırta pozisyon üzerinde doğar

Epiduralın yırtılıp yırtılmadığınızı etkilemesi olası sonuçların olmadığını gösterebilir.

Doğum sırasında perineal kısmındaki yırtıkların ve epizyotomi kesiklerinin neden meydana geldiği, farklı gözyaşı türleri ve gözyaşından sonra alabileceğiniz dikiş hakkında sonuçları da aşağıda sizler için derledik ;

Perine  kısmında oluşan çürükler ve oluşan dikişlerin doğumdan sonra iyileşmesi ne kadar sürer?

İyileşme süresinde ve ağrıdan iyileşme sebebi baz alınarak, gözyaşı şiddet oranına bağlıdır. Çoğu gözyaşı veya epizyotomi iyi bir iyileşme gösterirken, ancak iki ila üç hafta boyunca ağrı hissedilmesi normaldir. Dikişleriniz çözülmesiyle birlikte ve bebeğinizin doğumundan sonraki bir ay içerisinde iyileşme gözlemlenebilir.

Bir yırtığa sahip olmak veya bir kesime ihtiyaç duymanın yanı sıra, vajinanızın içinde ve çevresinde oluşan morarma ve şişliğe bağlı, bir doğum yaptıysanız, forseps veya ventouse sizi büyük çürüklerle bırakabilme şansı yüksektir. Morarma genellikle birkaç gün içinde daha iyi iyileşmeye yatkın olur.

Normal Doğum Dikişleri Ne Zaman İyileşir?

Gözyaşları, dikişler ve çürüklerden oluşan perine ağrısını hafifletmek için evde yapılması gerekenler

İyileşme sürecinde daha rahat hissetmek için yapabileceğiniz birçok şey var. En önemlisi, sakin olmak. Dikişleriniz varsa, yerleştirildikten sonraki ilk 24 saat boyunca çok fazla dinlenmeniz gerekir. Oturmak dikişlerinize baskı uyguladığı için oturmak yerine yanınıza yatın.

Yaranı serin tut

Perine üzerine uygulanan, soğuk bir jel ped ,veya  donmuş bir bezelye paketi ile havluya sarılmış buz küpleri gibi serin bir ortama koyabilirsiniz..

Bu, sonuç iki veya üç gün içerisinde şişlikleri azaltmaya yardımcı olurken  ve kaşıntılı dikişleri yatıştırmasına yardımcı olur. Bacaklarınız arasında bir sırt çantası ile yan yatmayı deneyebilirsiniz. Cildinizi korumak için pedi veya paketi temiz bir bez içine sarın ve yarım saatten daha uzun süre açık bırakmamalısınız. Tekrar uygulamadan önce bir saat bekleyin.

Daha rahat oturma pozisyonu

Oturmak rahatsız edici bir durum alıyorsa eğer, çörek şeklinde bir yastık veya bir vadi yastığı kullanabilirsiniz. Bu, kalça kısmını desteklerken ve yaranızdaki basınç oranını da azaltmak için şişirilen iki hava yastığına sahip özel olarak tasarlanmış bir yastıktır. Dolaşımı kısıtlayabildikleri için bunları bir seferde 30 dakikadan fazla kullanmamak gerekir. Hastanenizden bir vadi yastığı isteyebilirsiniz.

Sıcak bir banyo iyi gelebilir

İşlemler sonucunda ağrılar kolaylaştıkça, belki duş alırken, suya birkaç damla lavanta yağı ile birlikte papatya veya çay ağacı yağı ekleyerek sıcak bir banyo yapabilirsiniz.

Sıcak banyoların veya uçucu özelliğiyle birlikte, yağların iyileşmeye yardımcı olduğuna dair çok az kanıtları olurken, ancak yatıştırıcı sürecini ortaya koyar. Günde iki kez yaklaşık 20 dakika suda bekletin. Daha sonrasında dikişlerinizi temiz, yumuşak bir havluyla kurulayabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir