Spor Ne Zaman Yapılmalı?

featured

Spor insanların hayatında vazgeçilmez olması gereken bir aktivitedir. Ancak her ne kadar vazgeçilmez olarak bilinse de dünyada ve özellikle ülkemizde uygulayan pek yoktur. Bunun başlıca sebepleri vardır tabi ki. Öncelikli sebeplerinden birisi ekonomiktir. Herhangi bir ülkede insanların refah seviyesi ne kadar yüksekse ve temel ihtiyaçları karşılama derecesi ne kadar iyiyse spora yatkınlık da o kadar fazla olacaktır. Bu teori geniş bir anlam ifade ediyor olsa da yadsınamaz bir gerçektir. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak ve hayatlarını devam ettirmek için işlerine ne kadar vakit ayırdığı ve gün içinde ne kadar boş vakitleri kaldığını tespit etmek spor yapmaya karar vermek için önemlidir.

Spor yapmak sadece bir yerde koşmak  veya ağırlık kaldırmak ile sınırlanmadığı için ekonomik gelişmişlik ile doğrudan ilgili bir kavramdır. Spor yapan insan belli seviyede protein almalı ve belli bir diyet programına uyarak devam etmelidir. Aynı zamanda hayat koşuşturmacası içinde spora ayıracak vakti ve enerjiyi bulmak da önemlidir. Bir günde 12 saat çalışarak temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan bir kişi için spor hayatında bir şey ifade etmezken günde 6 saat çalışan ve fazlasıyla ücret alan bir kişi için spor bir yaşam tarzı haline gelebilir. Tüm bu bakış açısı ve hayat görüşü kişiliğe bağlı kavramlar olsa da konunun temelinde kişilik değil ekonomik refah düzeyi yatmaktadır.

Kendinize En Uygun Zamanı Bulmalısınız!

Spor yapmak isteyen kişilerin merak ettiği başlıca konulardan birisi de ne zaman spor yapılacağıdır. Bazı kişiler işe gitmeden önce spor yaparken bazı kişiler işten gelince veya çalışmıyorsa kendini ne zaman iyi hissederse o zaman spor yapmayı tercih etmektedir. Aslında burada başlıca bilinmesi gereken ilk konu sizin için doğru zamanı tespit etmeniz gerektiğidir. Sizin için en uygun zamanı belirlemeli ve sürekli aynı vakitler içinde spor yapmalısınız. Spor yapmak için belirli saatiniz olması gerekir. Herhangi bir boş vakitte spor yapmak size pek de fayda sağlamayacaktır. Genel olarak spor yapmak için sabah vakti en iyi zamandır. Bu sürede depolanmış yağları yakabilir ve spordan en yüksek verimi alabilirsiniz.

Ancak bu saatlerde müsait olamıyorsanız veya sabah kalkmakta zorlanıyorsanız o zaman öğlen vakti spor yapmayı deneyin. Öğlen yapılan sporda vücudunuzda bir açlık hissi olmadığı için yediğiniz besinleri yakarak kilo vermeye başlayacaksınız. Ayrıca öğlen yapılan sporda yemekten sonra gelen atalet hissi de geçmiş olacaktır. Böylece spordan sonra yapacağınız işe daha iyi odaklanabilirsiniz. Ancak öğlen vakti de spor yapmanız mümkün değilse akşam yapmayı deneyin. Her ne kadar akşam yapılan spor insanların uyku düzenini bozacağı düşünülse de böyle bir durum söz konusu değildir. Tam aksine spor yaptıktan birkaç saat sonra uyumak sizi daha rahat ve dinlendirici bir şekilde uyumanıza yardımcı olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir