Tişörtteki Sarı Lekeler Nasıl Çıkar?

Tişörtteki Sarı Lekeler Nasıl Çıkar?

Yaz aylarının gelmesiyle, özellikle beyaz tişört ve bluzlarımızda beliren koltuk altı lekeleri oldukça rahatsız edicidir. Terlemenin sonucu olarak meydana gelen sarı lekeler yüzünden kıyafetlerinizi atmak isteyebilirsiniz. Ancak çıkarılabilir lekeler sebebiyle sevdiğiniz bir kıyafetinizden olmanıza gerek yok. Tişörtteki sarı lekelerin çıkarılmasıyla ilgili birden fazla doğal yöntem bulunuyor. Sarı lekeler oluşmadan önce önüne geçebilmek için alüminyum içermeyen roll-on deodorantlar tercih edebilirsiniz. Böylece koltuk altınızda alüminyum ve terin birleşmesiyle oluşan sarı lekeler meydana gelmeyecektir.
Koltuk altında oluşan sarı lekeleri geçirmek için uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır:

  • Karbonat ve limon
  • Beyaz sabun
  • Tuz
  • Leke çıkarıcı deterjanlar
  • Koltuk temizleyici
  • Çamaşır suyu

Tişörtteki Sarı Lekeler Nasıl Çıkar?

Sarı Lekeleri Çıkarmak için Doğal Yöntemler

Tişört, bluz ve gömleklerde oluşan sarı lekeler için hem doğal hem de kimyasal çözüm yöntemleri bulunmaktadır. Lekeleri çıkarmak için tercih edilebilecek doğal yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Karbonat ve limon: Karbonat ve asidik özelliği bulunan limonun karıştırılmasıyla oluşan leke çıkarıcı, koltuk altı lekelerini çıkarmada bilinen en güçlü doğal bileşendir. Lekenin üzerine öncelikle ılık su damlatın. Ardından bir yemek kaşığı karbonatı serpin ve hemen üstüne yarım limonun suyunu ekleyin. Lekenin zorluğuna göre bir ya da birkaç saat bekleyin. Son adımda bol su ile yıkayarak leke çıkarma işlemini tamamlayın.
  • Beyaz sabun: Zararsız bir yöntem olan beyaz sabun, koltuk altı lekelerini çıkarmada uygulanabilecek en doğal yöntemlerden biridir. Ilık su ile ıslatılmış olan lekenin üzerinde beyaz sabunla ovalama işlemi gerçekleştirmek lekeyi geçirecektir. Ovma işlemini birkaç dakika sürdürdükten sonra iyice durulamasınız.
  • Tuz: Sarı lekeleri çıkarmak için başvurulacak yollardan en etkili olanı tuzdur. Ilık su ile ıslatılmış olan lekeye tuz dökün ve bir saat boyunca bekletin. Beklemenin sonucunda tuzla ovun, ardından durulayın.
    Koltuk Altı Lekelerini Çıkarmak için Kimyasal Yöntemler
  • Leke çıkarıcılar: Lekenin üzerine bir çay kaşığı (2 ml) leke çıkarıcı dökün. En fazla 10 dakika çamaşırlarınızı bu şekilde bekletin. Daha sonra çamaşır makinenizin deterjan bölümüne 1,5 çay bardağı (100 ml) leke çıkarıcı ekleyin ve yıkamanıza devam edin.
  • Koltuk temizleyici: Bir litre ılık suya iki kapak koltuk temizleyici ürün ekleyin. Elde ettiğiniz karışımın içinde lekeli kıyafetinizi birkaç saat bekletin.
  • Çamaşır deterjanı: Ilık suya çamaşır deterjanı ekleyin. Lekeli kıyafetinizi bu karışımda 6-8 saat boyunca bekletin. Ancak dikkat edin, bu yöntem yalnızca beyaz çamaşırlar için geçerlidir.
    Her zaman lekeye en kısa sürede müdahale etmek önemlidir. Aynı zamanda lekeli olan kıyafetin ütülenmemesi gerekmektedir. Evde yapılan uygulamalar, kıyafetlerin dokusunu bozabilir ya da lekeleri kalıcı hale getirebilir. Bahsettiğimiz yöntemlerin, hassas kumaşlara sahip kıyafetler üzerinde uygulanmasını tavsiye etmemekteyiz. Sarı lekesinin geçirilmesinde en güvenilir yöntem, profesyonel bir kuru temizleme işleminden yardım almaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir