Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyet Belirlenir Mi?

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyet Belirlenir Mi?

Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleme son zamanlarda gündeme gelen bir durumdur. Tıbbın ilerlemesi ile beraber hayatımıza girmiş birçok durum bulunuyor. Bunlardan bir tanesi ise bebeklerin cinsiyetinin belirlenebiliyor olmasıdır.

Ülkemiz ailelerinin birçoğunda erkek bebek veya kız bebek sahibi olmak istedikleri görülmektedir. Tıbbın ilerlemesi ile birlikte yapılan bu işlem sayesinde bebeklerin cinsiyetleri önceden belirlenebiliyor.

Son zamanlarda yaygın bir şekilde yapılmakta olan bu yöntemin tüp bebek tedavisi ile yapılıyor olması dolayısı ile hiçbir komplikasyon riski bulunmamaktadır. Tüp bebek tedavisinin güvenilir olması nedeni ile bu işlemin de güvenilir olduğu bilinmelidir.

Tüp Bebekte Cinsiyet Belirleme Caiz Mİ?

Tüp bebek tedavisi sayesinde çocuk sahibi olamayan birçok ailenin çocuk sahibi olması sağlanmıştır. Ailelerin bu sorunlarını giderebilmeleri adına yapılan ve günümüzde yaygın bir şekilde tercih edilmekte olan bu yöntem son zamanlarda cinsiyet belirlemek yöntemi için de kullanılmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleme işlemi basit ve kolay bir işlem olarak görülüyor olsa da caiz olma durumu birçok ailenin aklında olan bir sorudur.

Cinsiyet belirleme caiz mi sorusu ile birçok aile bu tedavinin yapılması öncesi araştırmalarda bulunuyor. Bebeklerinin kız veya erkek olmasını isteyen ailelerin bu yönteme başvurmadan önce diyanet işlerine yöneltmiş oldukları bu soruya birçok görüş bulunmaktadır.

Aileler erkek çocuğu olması nedeni ile kız bebek isterken birçok aile de kız çocuğu olduğu için erkek bebek istemektedir. Bu görüş ile bakıldığında hoş görünüyor olsa bile döllenmiş olan embriyoların atılması durumu da yanlış görülmektedir. Diyanet işleri tarafından açıklanan bildirgede ise cinsiyet tayinine gidilmesi dinen uygun olmayan bir davranıştır.

Tüp Bebekte Cinsiyet Oranları

Tüp bebek tedavisi günümüzde yaygın olarak yapılan bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde bebek sahibi olmak isteyen kişilerin akıllarında en çok tüp bebekte cinsiyet oranları hakkında birçok soru bulunmaktadır.

Avusturyalı bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalara göre bebek sahibi olmak için tedavi görmekte olan kişilerin genellikle erkek bebek sahibi olmakta oldukları görülmektedir.

Cinsiyet olasılığının %50’lik bir oranı olduğu biliniyor. Ancak yapılan araştırmalarda tedavi gören ailelerin %56’lık bir kısmının erkek bebek sahibi olduğu görülmüştür. Ancak bu verilerin tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleme için yeterli bir kanıt olmayacağı bilinmelidir.

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyet Belirleme İşleminde Doğruluk Payı

Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleme işlemi yapılması ile beraber birçok aile istedikleri cinsiyette bebek sahibi olma imkanı elde etmiştir. PGT yöntemi olarak bilinmekte olan bu işlemin %99,9 oranında başarı oranı bulunmaktadır.

Anne rahmine yerleştirilmiş olan XX kromozomlu embriyo kız çocuk sahibi olmayı sağlarken XY kromozomunun yerleştirilmesi erkek bebek sahibi olmayı sağlamaktadır.

PGT yöntemi ile cinsiyet belirleme işlemi yapılması kesin sonuç verirken gebelik oranı tüp bebek tedavisi sonrasında olduğu kadardır. Anne adayının yaşı ve yumurta rezervine bağlı olarak bu gebelik oranı değişiklik gösterebilir.

Tüp Bebekte Cinsiyet Belirleme Fiyatı

Ülkemizde tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleme işlemi yasal olmayan bir işlemdir. Ancak bu işlem, yurtdışında birçok ülkede yasal olarak yapılmaktadır. Ülkemizde ise genetik sorunların olması durumunda izin alınması dahilinde yasal olarak yapılır.

Bu işlemin yurt dışında yapılıyor olması cinsiyet belirleme fiyatı için de etki eden bir durumdur. Döviz kuru ile yapılan fiyatlandırmalarda normal tüp bebek tedavisine oranla daha pahalı olduğu görülmektedir.

Bu işlem doktor tarafından yapıldığı için doktorların yapmış olduğu işlemlere göre farklı fiyatlandırmalar ile yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra tedavinin yapılacağı yer ve ülkeye göre de değişiklik göstermektedir. Bu nedenle net olarak fiyatlandırma yapmak mümkün değildir.

Tüp Bebekte Cinsiyet Seçimi Yapanlar

Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleme yöntemi sayesinde bebeklerinin cinsiyetinin belirlenmesini sağlayan birçok insan bulunmaktadır. Bu kişilerin genellikle erkek çocuk sahibi olan ve kız çocuğu isteyen kişilerin ve aynı zamanda da kız çocuğa sahip olan ve erkek çocuk isteyen kişiler olduğu görülmektedir.

Tüp bebekte cinsiyet seçimi yapan kişiler tedavinin kesin sonuçlar verdiğini ve kesinlik payının çok yüksek olduğunu belirttikleri görülmektedir. Bunun yanı sıra tüp bebek tedavisinin gebelik oranlarının dikkate alınarak bu işlemi yaptırmaları gerektiğini söyledikleri görülmektedir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir