Viskinin Tarihçesi Ve Günümüz

featured

Viski İrlanda ve İskoçya dillerinde yaşam suyu anlamına gelmektedir. Arpa, buğday, çavdar ve mısır’ın damıtılarak yapıldığı bir içecektir. Damıtılan bu bitkiler meşe fıçılarında dinlendirilerek olgunlaştırılması sağlanır ve sonuçta alkollü içki elde edilir. Viski sek olarak içilebildiği gibi su veya buz ile karıştırılarak veya başka içecekler ile karıştırılarak da içilebilir. Tarihi kayıtlara bakıldığında Viski adına ilk defa 1494 yılında rastlanmıştır. John Corr adlı bir papaz cenaze giderleri için viski yapmak amacıyla 508 kilogram arpa alındığını yazmıştır. Dünyada birçok viski çeşidi bulunmaktadır. Ancak bunların en ünlüleri İskoç (Scotch), İrlanda (Irish) ve Amerikan (Amerikan Bourbon) olmak üzere 3 tanedir.

Viski’nin Ülkelere Göre Tarihçesi

 İskoç viskisi iki defa damıtılır ve üretimi İskoçya’da yapılmaktadır. Üretiminde genelde arpa kullanılmaktadır. İskoç viskisinin yapımında kullanılan tahıllar belli bir seviyede çimlendirildikten sonra bu çimlenme işlemi daha fazla devam etmemesi için özel fırınlarda açık ateşte kurutma işlemi yapılır. Böylece ateşin dumanı viskiye sinmiş olur. Yakıt olarak turba kullanıldığı için İskoç viskisinde is kokusu gelmesi doğaldır.

 İrlanda viskisi ise İrlanda’da üretilen ve üç defa damıtılan bir viski çeşididir. İrlanda viskisi üretiminide de arpa kullanılmaktadır. İskoç viskisi aksine tahıllar sac üzerinde kurutulmaktadır. Böylece İskoç viskisi gibi is kokusu hissedilmez.

Türkiyede Viski Üretimi

Türkiyede ise Tekel 1963 yılında viski üretmeye başlamıştır. Ankara Viskisi adıyla piyasaya çıkan bu ürün yılda 200.000 litre üretilmiş ve üretimi ise uzun yıllar devam etmiştir. Bu viski 5 yıl bekletilerek olgunlaştırılmaktadır. Bir süre sonra özelleştirilerek Mey İçki tarafından faaliyetlerine devam etmiş ancak daha sonra üretimi durdurulmuştur.

 Dünyada viski yapımında kullanılan bütün bitkiler ABD ve Kanada mısırından meydana gelmektedir. İrlanda da günümüzde bile malt ve malt olmayan arpalar karıştırılarak viski üretimi yapılmaktadır. Viski günümüzde çok çeşitli üretim tekniklerine ve damak zevklerine göre üretimi yapılan bir içecektir. Her ülkenin kültürüne ve damak zevkine göre şekil almış bir tada sahiptir. Her ülkenin yaptığı viskinin tadı ve aroması farklı olduğu gibi günümüzde her markanın ürettikleri viskilerin tadı ve aroması birbirinden farklıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir