Zahter Çayı Zayıflatır Mı? 

featured

Kekik familyasına ait bir bitki türü olan zahter Osmanlı Dönemi’nde de fazlaca tercih edilen bir bitkide ve günümüzde hem yemeklerde hem de bitki çayı kullanımında sıklıkla tercih edilir. Pek çok yemeğe farklı bir aroma katan zahter otu, son dönemde çayı ile de oldukça bilinen bir hale gelmiştir. Sıcak suyla birleştiği zaman daha sağlıklı bir içecek şeklini alan zahter çayının sağlığa büyük bir katkısı vardır. Vücut direncinin yükselmesini sağlar ve zahter çayını düzenli bir biçimde tüketen kişilerin mevsim geçişlerinde hastalıklara yoğun bir şekilde yakalanmadıkları belirtilir. Bu anlamda hava değişimin söz konusu olduğu zamanlarda zahter çayının içilmesi, hastalıklara karşı önlem alınmasını sağlayacaktır. 

Zahter Çayının Zayıflama Üzerine Etkisi 

Zahter çayı, kişilerin direkt olarak zayıflamasına katkı sağlayan bir bitki çayı olarak görülmemelidir. Ancak kullanımı halinde daha sağlıklı beslenme düzeni oluşur ve bu durum da metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Hızlanan metabolizma ise zayıflamanın kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bunun yanında zahter çayının iştah açan bir etkisi bulunduğu için acıkma durumlarını daha sağlıklı tercihler ile geçirilmesi önemlidir. Zahter çayı tüketildiği zaman, ağız ve diş sağlığı üzerinde de önemli yararlar sağlar. İçeriğinde bol miktarda A vitamini bulunur ve bu sayede göz sağlığının korunması sağlanır. Göz hastalıklarını önlemek amacı ile zahter çayı tüketilmesi gerekir. Bu sayede görme duyusu güçlendirilmiş olur. 

Zahter Çayının Vücuda Faydaları 

Zahter çayı kullanımı sayesinde ileri yaşlarda görülme sıklığı olan katarakt gibi hastalıkların önlenmesi sağlanır. Hava değişimleri yaşandığı zaman bu durumdan en fazla etkilenenlerden birisi de bademciklerdir. Zahter çayı bademcikleri koruyan, solunumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamakta olan etkiye sahiptir. Kuru öksürükler oluştuğu zaman zahter çayı içilmesi önerilir. Bunun nedeni ise solunum yolunu yumuşatması ve daha rahat bir biçimde nefes alınmasını gerçekleştirmesidir. Mikropların temizlenmesi konusunda zahter çayının işlevi büyüktür. Bu özelliği sayesinde pek çok hastalığı yok eder. İdrar yolu enfeksiyonu ya da solunum yolunu enfeksiyonu yaşandığı zaman zahter çayı oldukça iyi gelecektir. 

İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Zahter Çayı Kullanımı 

Sık sık idrara çıkılmasını sağlayan zahter çayı, idrar yolu enfeksiyonunu kısa bir süre içinde temizler. Bunun yanında terlemeyi de sağlayarak vücuda yayılmaya çalışan mikropların dışarı atılmasında rol oynar. Zahter çayı içerisinde barınan vitamin ve mineraller, vücuda girmek için uğraşan mikroplar ile savaşır. Kanserli hücrelerin yayılmasını önlemede etkin bir şekilde yer alan zahter çayı, kanser teşhisi koyulan kişilere de önemli fayda sağlar. Kanserli hücrelerin ilerleyişine engel olur ve vücut direncinin korunmasında işler yapar. Zahter çayının cilt üzerinde de önemli yararları mevcuttur. Antioksidan görevi üstlenen zahter çayı cildin daha parlak ve temiz görünmesinde etkilidir. 

Cilt Sağlığı İçin Zahter Çayı Tüketimi 

Siyah nokta, sivilce ve lekeler üzerinde etkili sonuçlar gösteren bu çay hem tüketimde hem de cilt üzerinde uygulanması mümkündür. Zahter çayındaki mineraller, cildin arınmasına katkıda bulunur. Zahter çayı içerisinde çokça antioksidan madde yer alır. Bu maddelerin görevlerinden birisi de mantarı ortadan kaldırmasıdır. Ayaklarda oluşan mantarları kısa bir süre içinde temizlemek için zahter çayı ile hazırlanan ayak detoksuna gereksinim duyulur. Zahter çayıyla ayakların düzenli olarak yıkanması halinde ayak ve tırnaklardaki zararlı hücreler arındırılır. Zahter çayı iştahsızlık durumunda da büyük bir işleve sahiptir. İştah kaybı yaşanan zamanlarda tüketilen bir fincan zahter çayı, mide asitlerini dengeleyerek acıkmayı sağlar. Kilo alma sorunları yaşayan kişilere zahter çayını tüketmesi önerilir.

Metabolizma Hızlandırıcı Etkisi 

Metabolizma durgunluğu yaşayan kişiler, zahter çayı tüketmelilerdir. Zahter çayı bağırsakların aktif olarak işlemesini sağlayarak metabolizmayı hızlandırır. Spor ve egzersizin yanında zahter çayının zayıflama üzerinde bir miktar etkisi olacaktır. Özellikle toplumda birçok kişinin şikâyetçi olduğu hazımsızlık sorunu da zahter çayı içilerek düzelebilir. Zahter çayı düzenli bir biçimde tüketildiği zaman hazımsızlık gibi belirtiler de ortadan kalkar. Bağırsakların rahatlaması üzerinde önemli bir etkiye sahip olarak kişinin kendini rahat hissetmesini sağlar. Bu sebepten dolayı hazımsızlık sorunları için zahter çayı tüketilmesi uzmanlar tarafından da önerilir. Hamileler ve ciddi anlamda tiroit problemi yaşayan kişilerin zahter çayı tüketmeleri doktorlar tarafından önerilmez.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir