1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Kansızlığa Ne İyi Gelir?

featured

Kansızlık bireylerin en çok yaşadığı problemlerin başında geliyor. Kişilerde kansızlık sorununun meydana gelmesindeki en önemli etmenlerin başında demir eksikliği ve B12 vitamin eksikliği geliyor. Ayrıca folik asit yetmezliğinden dolayı da kansızlık meydana gelebiliyor. Kansızlık problemiyle karşılaşan kişilerde birçok belirti meydana gelir; Yorgunluk, halsizlik, saç dökülmesi, nefes darlığı, iştahsızlık, üşüme, dikkat eksikliği gibi belirtiler baş gösterir.

Dolayısıyla kansızlık sorunu tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmanız normaldir. Kan üretiminde vücudun demir,B12 vitamini, magnezyum, çinko, C vitamini, kalsiyum gibi minerallere ihtiyacı vardır. Bu mineralleri karşılayabileceğiniz en önemli faktörlerin başında besinler geliyor. Sağlıklı ve dengeli beslendiğiniz takdirde vücudunuzun kan akışını hızlandırabilir, kansızlık problemini çözme kavuşturabilirsiniz.

Kansızlığa iyi gelen besinler; kırmızı et, balık, kuru üzüm, pekmez, ıspanak, yeşil mercimek, portakal, yulaf, kuruyemiş, süt, bal gibi besinler kansızlık problemine iyi geliyor. Bu besinler sık sık tüketilmesi gerekiyor. Böylelikle kişilerin düzgün bir kan akışı olur. Ayrıca kansızlık problemi yaşayan kişilerin meyve tüketimine ağırlık vermesi oldukça önemlidir. Portakal suyu, limon, brokoli, kereviz, nar, muz, çilek, mandalina kan yapan meyveler arasında yer alıyor. Bu meyvelerin sık sık düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor.

Kansızlık problemi kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen bir sağlık sorunudur. Dolayısıyla mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavi aşamasında doğal besinlerin yanında ek vitamin takviyeleri de oldukça önemli. Ek vitamin takviyeleri olarak C- vitamini tabletleri, D3 vitamin tabletlerinin takviyeleriyle çok kısa bir zaman içerisinde kansızlık problemini çözme kavuşturabilirsiniz.

Demir Eksikliğine Bağlı Kansızlık Belirtileri

Demir eksikliği kansızlık problemine yol açan en önemli etmenlerin başında geliyor. Vücuda eksik düzeyde demir alımının birçok belirtisi bulunuyor. Bu belirtiler gözle görülür, göze çarpan belirtiler olarak dikkat çekiyor. Demir eksikliğine bağlı olarak gelişen belirtiler şu şekildedir;

  • Taş, toprak, kireç yemeyi istemek.
  • Tırnaklarda oluşan çatlaklar, beyaz noktalar.
  • Kişinin tırnak şeklinde bozuklukların oluşması.
  • Dilin ciddi düzeyde tahriş olması.
  • Saç dökülmesi.
  • Saçta kepek oluşumu.
  • Saçlarda kırıkların oluşumu.

Yukarıdaki belirtiler demir eksikliğine bağlı olarak görülen anemi eksikliğine bağlı olarak gelişen sağlık problemleridir. Demir eksikliğine bağlı olarak gelişen anemi problemlerinin tedavisinde demir içerikli tabletler oldukça önemli rol oynar. Ayrıca bu tarz problemler yaşayan kişilerin mutlaka bir hekimden tedavi alması gerekiyor. Doktor kontrolünde yapılan testler neticesinde kişiye planlı bir demir eksikliğine bağlı anemi tedavisi yapılması gerekiyor. Bu dönemde kişilerin yedikleri besinlere çok daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Demir içerikli besinlerin yenmesi oldukça önemli rol oynuyor. Ciğer, balık, tavuk, kırmızı et en çok demirin olduğu besinler arasında geliyor. Kişi bu dönemde protein ağırlıklı beslenmeye özen göstermelidir. Aksi durumda demir eksikliğine bağlı olarak daha ciddi problemler ortaya çıkabilir.

Anemi (Kansızlık) Nasıl Teşhis Edilir?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber tıp dünyasında da ciddi gelişmeler yaşanıyor. Günümüzde anemi probleminin tespit edilmesi oldukça kolaydır. Tespit işlemini yaptırmak için mutlaka uzman bir dahiliye hekimine gitmeniz gerekiyor. Hekimin yaptıracağı testler neticesinde kansızlık problemi kolaylıkla tespit edilir. Kan sayım ölçümü ve tam teşekküllü kan testleriyle problem saptanır. Bu süreçten sonra hekiminiz çizeceği yol haritasına yani tedavi yöntemlerine mutlaka uymanız gerekiyor.

Hekimin yazacağı ilaçlar eksiksiz ve düzenli olarak mutlaka alınması gerekiyor. Aksi durumda probleminiz görülmeye devam eder. Kişiler bu dönemde mutlaka 3 ayda 1 kan sayımlarını yeniletmeleri gerekiyor. Böylelikle kansızlık probleminin ne düzeyde olduğu takip altına alınması gerekiyor!

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir