Birçok kişi yaşantısı içerisine bilgisayar kullanmakta, teknolojinin sunduğu geniş imkanlardan faydalanmaktadır. Özellikle bilgisayar aracılığıyla internet ortamında birçok bilgiye, görsele veya içeriğe ulaşmak oldukça kolaydır. Böyle anlarda aniden gördüğümüz veya incelediğimiz bir işin kayıt altına alınmasına ihtiyaç duyma durumu oluşmaktadır. Bu ihtiyacımız bilgisayarlarda ekran görüntüsü veya diğer adıyla screenshot alma ile çözüme kavuşmaktadır. Oldukça kolay olan ekran görüntüsü alma faklı birçok yöntemle yapılabilmektedir. Bu yazımızda bilgisayardan ekran görüntüsü almak isteyenler için tüm yöntemleri paylaşacağız.
Windows Bilgisayarlarda Ekran Görüntüsü Alma Yöntemleri
Windows bilgisayarlarda ekran görüntüsü almak farklı şekillerde yapılabilmektedir. Genellikle klavye kısayolları kullanılarak yapılan yöntemler şunlardır:
- Print Screen Kısayolu ile Ekran Görüntüsü Alma
Windows bilgisayar modellerinde en çok kullanılan ekran görüntüsü alma yöntemi Print Screen kısayolu kullanılarak yapılan uygulamadır. Birçok klavyede bulunan ‘PrtSc veya PrtScrn’ yani Print Screen tuşu, klavyenin sağ üst kısmında bulunmaktadır. Bilgisayar ekranında en son ne varsa bu tuşa basılmasıyla ekran görüntüsü alınmaktadır. Tuşa basıldıktan sonra ekran görüntüsü otomatik şekilde kayıt altına alınmamaktadır. Bu açıdan bir program üzerinde (Point, Word, PowerPoint…) Mouse ile sağ tıklanarak yapıştır dediğinizde ekran görüntüsü gelmektedir. Bu işlemler sonrasında ekran görüntünüz, dilediğiniz şekilde kullanılabilmektedir.
- Windows + Print Screen Kısayolu ile Ekran Görüntüsü Alma
Windows’un farklı sürümlerinde ekran görüntüsü alma yöntemi Windows + Print Screen kısayolu ile uygulanmaktadır. Klavyenizde bulunan ‘PrtSc’ yani paint screen tuşuna ve Windows tuşuna aynı anda basılması anlık görüntünün alınmasını sağlamaktadır. Bu yöntemde aldığınız ekran görüntüsü otomatik şekilde kaydolmamaktadır. Ekran görüntüsünü aldıktan sonra bir öncekinde olduğu gibi, paint gibi bir grafik programına yapıştır demeniz gerekmektedir. Bu şekilde kaydedilen ekran görüntünüze erişilebilmektedir.
- Ekran Alıntısı Aracı ile Ekran Görüntüsü Alma
Windows bilgisayarlar, ekran görüntüsü almak üzere oluşturulmuş bir uygulamaya sahiptirler. Windows tuşuna basıldıktan ve arama kısmına ‘Ekran Alıntısı Aracı’ yazılmasıyla bu uygulamaya ulaşılmaktadır. Uygulama üzerine tıklanarak açılmalıdır. Uygulama açıldıktan sonra seçeneklerde Mod yazan bölüme tıklanmalıdır. Bu kısımda karşısına faklı ekran alıntı türleri çıkmaktadır. Ekran üzerindeki ihtiyacınıza göre bu seçeneklerde herhangi biri seçilmelidir. Seçtiğiniz seçeneğin ardından uygulama otomatik şekilde ekran görüntüsü almaktadır. Dilediğiniz gibi kaydedip oynama yapabileceğiniz bu uygulama, oldukça kullanışlıdır.
Mac Bilgisayarlarda Ekran Görüntüsü Alma Yöntemi
Mac bilgisayarlarda ekran görüntüsü alma yöntemi Windows’a göre farklı olduğu için ayrı şekilde ele alınmalıdır. Mac bilgisayarlarda ekran görüntüsü alma yöntemleri şunlardır:
- Cmd + Shift + 3 Tuşlarıyla Ekran Görüntüsü Alma Yöntemi
Mac bilgisayarınızın klavyesinde bulunan Cmd (Command) + Shift + 3 tuşlarına aynı anda basılmasıyla ekran görüntüsü alınmaktadır. Bu yöntem sayesinde aldığınız ekran görüntüsü
masaüstünüze otomatik olarak kaydedilmektedir. Bu sayede ekran görüntüsüne kolayca ulaşılmakta, istenilen şekilde kullanılmaktadır.
- Belirli Bir Kısmın Ekran Görüntüsü Alma Yöntemi
Mac Bilgisayarlarda belirli bir kısmın ekran görüntüsünün alınması bazı durumlarda gerekli olabilmektedir. Bu gibi durumlarda klavyedeki Cmd + Shift + 4 tuşlarına aynı anda basılmalıdır. Bu işlemin ardından Mause ucu kırpma imleci olmaktadır. Ekran görüntüsünün alınmak istediği alan imlecin içine gelecek şekilde çekilerek seçilmelidir. Bu işlem sonrası seçilen alan otomatik şekilde masaüstüne kaydedilmektedir.
Uygulama Kullanılarak Ekran Görüntüsü Alma Yöntemi
Yukarıda pratik şekilde kullanabileceğiniz farklı yöntemlerde ekran görüntüsü alma yöntemlerden bahsettik. Eğer bu yöntemlerden herhangi biri işinize yaramıyorsa ekran görüntüsü alabileceğiniz çeşitli uygulamalar da bulunmaktadır. Bu uygulamalar daha donanımlı ara yüzlere sahip olduklarından geniş kullanım imkânı sunmaktadır. En çok kullanılan ekran görüntüsü alma uygulamaları başlıca Lightshot, Apowersoft gibi uygulamalardır.
Çeşitli seçeneklerle bahsettiğimiz bilgisayarda ekran görüntüsü ama yöntemleri, sizlerin ihtiyacını mutlaka giderecektir. Oldukça kolay ve pratik şekilde uygulanan tüm yöntemler, saniyeler içerisinde sayısız ekran görüntüsü almanıza yardımcı olmaktadır.