Çoğu yaz akşamlarında sahile uzanıp ya da balkon keyfi esnasında yıldızların yanıp söndüğüne şahit oluruz. Açık havalarda çok net gözüken, farklı sebeplere yorulan bu yanıp sönmeler sizce neyin habercisi? Her yaştan kişinin fark ettiği ve çoğu zaman nedenini algılayamadığı yıldızların yanıp sönmesi bilimsel anlamda açıklanabilir mi? Yoksa, bazı kişilerin de dediği gibi bu yanıp sönmeler uzaylılardan bir haber mi getiriyor?
Yıldızlar Yanıp Sönüyor Mu?
Yıldızların çoğu sakin gece de yanıp söndüğüne şahit olmayan yoktur. Ancak aslında bu eylem bir yanıp sönme değil. Yıldızların yaydığı ışık atmosfer tabakalarında kırılarak yer yüzüne yansıdığı için bu kırılma anındaki durum bizlere yanma sönme gibi geliyor. Eğer bir şansımız olsaydı, ay yüzeyinden ya da uzay gemisinden yıldızlara bakabilseydik; yıldızların yanıp sönmediği görebilirdik. Kısacası yıldızların var olan ışığı yansımaya bağlı kırılmalar nedeniyle hareketliymiş gibi gözüküyor. Bizlerin yanıp, sönme diye tarif ettiği durum da astronomi de “astronomik ışıldama, parlama” olarak isimlendirilir.
Gezegenler de Yıldızlar Gibi Yanıp Söner Mi?
Yıldızların parlayıp ışıldayarak kendini belli etmesinin ışık kırılmalarıyla olduğunu biliyoruz. Peki, gezegenler de aynı yanıp sönmeler var mı? Onlarda yıldızlar gibi yanıp sönüyor mu? Astronomiye meraklı olanların çok merak ettiği bu konuya yakından bakalım. Ay, güneş ve güneş sisteminde yer alan gezegenlere bakıldığı zaman yeryüzüne olan konuları yıldızlardan daha yakındır. Yakınlıkları dikkate alındığında yıldızlardan çok daha büyük gözükmeleri normaldir. Büyük olmaları da ışık kırılmalarının görülmesini zorlaştırır. Fakat gökyüzü bilimiyle ilgilenen kişiler özellikle fırtınalı havalarda burada meydana gelen ve bizlerin “parıldama” olarak nitelendirdiği hareketleri gözlemleyebilirler.
Bazı Gecelerde Yıldızlar Neden Daha Çok Parlar?
Uzaydan izlendiğinde sürekli parlak olarak görülebilen yıldızlar, bazı gecelerde bize normalden daha parlak görülebilir. Hatta çoğu zaman “yıldızlar çok parlak, yarın hava kesin çok güzel olacak” şeklinde tahminler yapıldığına da şahit olmuşsunuzdur. Bu tahmin aslında bir nevi doğruluk payı taşıyor. Keza parlama derecesi atmosferde meydana gelen ısı değişimleriyle doğru orantılıdır. Atmosferde hareket halinde olan farklı ısı durumları yıldızdan gelen ışığı yeryüzüne farklı olarak yansıtır. Bu nedenle eğer yıldızın yaydığı ışık geniş bir alana yayılıyorsa yeryüzünden sönük ya da kaybolmuş gibi görülmesine neden olabilir. Eğer dar bir alana yayılıyorsa da normalden daha net ve parıltılı haliyle gözlemlenebilir.
Yanıp Sönen Yıldızlar Uzaylıların İşareti Mi?
Dönem dönem ortaya atılan “uzaylı gördüm, ufo geçti” vs gibi söylemlere sizlerde şahit olmuşsunuzdur. Yıldızların yanıp sönme durumu için de bu tarz benzer söylemler bulunuyor. Özellikle de 1950 yılına kadar kayıt altına alınan gökyüzü fotoğraflarında bazı yıldızların parlayıp yine aynı yıldızların yok olduğu fark edilince, bu ışıldamalar uzaylı teorisiyle buluştu. Bilim insanlarının düzenli olarak yürüttüğü bu incelemeler sonucunda bu duruma net bir cevap veremiyorlar. Yürütülen 2 farklı tahmin bulunuyor. Ya gerçekten dünya dışı varlıkların bir sinyali ya da ölmek üzere olan bir yıldızın patlamayla yok olmasına bağlanabilir.