Etherum Nedir ?
“Ether”, Ethereum ağında kullanılan dijital para birimidir. Bitcoin gibi, Ethereum da halka açık bir blok zinciri ağı üzerinden çalışır; Bitcoin, para biriminin sahipliğini izlemek için kullanılırken, Ethereum blok zinciri, herhangi bir merkezi olmayan uygulamanın programlama kodunu çalıştırmaya odaklanır. İlk Kuzey Amerika’da yapılan bir Bitcoin ile alakalı bir konuşmada, Etherum’un kurucusu olan Vitalik Buterin tanıtımı yapmıştı. Aslında pek çok yerde alt coin ibaresi ile görsek de, esasında kendi altyapısı son derece sağlam olan ve blockchain teknolojisinin ilerlemesin sağlayan tamamen yenilikçi bir sisteme sahiptir.
Etherum bir nevi, Ether kripto para birimini kapsayan yenilikçi bir teknoloji barındıran sanal işletim sistemidir. En büyük özelliklerinden biri, blockchain sistemini geliştirip, kripto dünyasını genişletmeyi sağlamaktır. Günümüzde gördüğümüz pek çok alt coinler Etherum sayesinde ortaya çıkmıştır.
Bu tüm çalışmalar genel güvenlik ögelerini, ödeme seçeneklerini ve daha pek çok sistemi içerir. Etherum’da, diğer kripto paralar gibi banka ve hükümetler karşısında merkeziyetsiz kalır.
Ethereum’un arkasındaki fikir Vitalik Buterin tarafından yaratıldı. Platformun ilk versiyonunu 2015 yılında birkaç kurucu ortağın yardımıyla başlattı. O zamandan beri ikinci en büyük kripto para birimi haline geldi ve bitcoin için yeni rakiplerin artmasına yardımcı oldu.
Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?
Bitcoin üretimi ile Etherum üretimi her ne kadar birbirine benzese de, aralarında bazı farklılıklar vardır. Güçlü bir teknolojiye sahip olan ETH, Bitcoin’e kıyasla çok daha fazla kolaylık sağlar.
İlk olarak madencilik yapmak için sanal bir cüzdana sahip olmanız gerekir. Gereken tüm yazılımları ve programları edindiğiniz anda üretim için hazırsınız demektir. Üretim yapmak için işlemciye gerek yoktur. Etherum madenciliği, GPU yani ekran kartı ile yapılır. Bunun yanı sıra ekran kartları ile kendiniz üretebilirken, havuz sistemine dahil olarak üretim işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Etherum’un Kurucusu Kimdir ?
Ethereum, Vitalik Buretin sayesinde tarihler 2013’ü gösterdiğinde ortaya çıkmıştır. Vitalik Buterin 2013 yılının sonlarında Ethereum’u kullanıma sundu. Vitalik Buterin, normal hayatında yazılımcılığı sevdiğini ve kripto para hayranlığı taşıdığı söyleniyor.
Vitalik Buterin, 2011 yılında Bitcoin’e ilgi duyduğunu belirtti. Daha 17 yaşında olan Bitcoin, o zamanların tek kripto paralarındandı. Bitcoin\’e hayranlık duyduğunu belirten Buterin, Bitcoin grupları içinde kendine yer edindi ve \”Bitcoin\” adı altında pek çok dergiye için makale yazdı. Ardından blockchain zincirinin gerçek gücünü keşfetti. Sürekli olarak Bitcoin ile alakalı olan forumlarda yazarlık yaptı ve her yazdığı makale başına 5 Bitcoin kazanmaya başladı. Bunca çabadan sonra 2011 yılında, Bitcoin dergisini duyurdu.
Vitalik Buterin, dünya çapında üne sahip olan blockchain teknolojisini ve tamamen merkeziyetsiz uygulamaları ve programların kendi potansiyelleri hakkında geniş bir açıklama yaptı. Tarihler 2013 Kasım ayını gösterdiğinde Ethereum ile ilgili ilk raporunu yayımlamış oldu.
İçerisinde, Mihai Alisie, Joe Lubin, Anthony Di Iorio, Gavin Wood ve Charles Hoskinson‘ın bulunduğu dev kadro ile Ethereum’u geliştirdikten sonra, Ocak 2014 tarihinde kamuya sundu. Ayrıca bu sırada Ethereum ağının bir simgesi haline gelen Ether (ETH) ifadesini de üretmiş oldular.
İlerleyen zamanlarda Vitalik Buterin ve dev kadrosu, Bitcoin karşılığında ETH satarak yaklaşık 31,000 Bitcoin’den daha fazla gelir elde ettiler. Böylece Ether satışları git gide hızlanmaya başladı. Elde ettikleri bir miktar para ile, İsviçre\’de, kendi Etherum Vakfı’nı kurdular. Herhangi bir gelir sağlamayı amaçlamayan vakıf, arka planda sürekli olarak Ethereum’un kendi altyapı yazılımını geliştirdiler.
Öte yandan Buterin’e göre, şu anki Etherum protokolünün ilerleyen zamanlarda ki güncellemeler üzerinde çalışmalar yürüten bir kadroya liderlik ettiğini söyledi.