Antivirüs Ürünleri İşletmelere Yeterli Güvenliği Sağlıyor Mu?

featured

Online bankacılık ve finansal işlemler gibi kritik faaliyetlerimizdeki artış, kurumsal çalışanları ve bireysel kullanıcıları siber saldırganlar için hedef haline getiriyor. Şu anda, verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve değişmezliğini doğrulamak için siber güvenlik alanında ciddi önlemler almalıyız. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, şirketler, hissedarlar, bireyler ve hatta hükümetler, bu sektöre önemli bütçeler ayırarak siber güvenliği sağlamak için özel çaba sarf etmelidir.

Ağ güvenliğinin ilk kuralı her zaman farkında olmaktır. Daha sonra güvenlik duvarı ekipmanı, anti-virüs, SIEM, EDR gibi birçok ürün ağ güvenliğini sağlamak için çözüm olarak kullanılabilir.

Ancak günümüz dijital dünyasında siber saldırganlar, ne kadar küçük veya büyük olursa olsun her türlü saldırıyı gerçekleştirebilmekte ancak para, politika, din, hacktivizm veya ego tatmini gibi farklı saiklere dayalı dinamiklere dayalı siber saldırılar gerçekleştirebilmektedir.

Antivirüs Nedir?

Antivirüs, bilgisayarınızda bir kalkan oluşturarak gerçek zamanlı koruma sağlayan özel uygulamalardır. Virüslerin sisteminize bulaşmasını engelleyebildiklerinden, ağdaki zararlı etkinlikleri durdurarak veya davranış analizi yaparak zararlı etkinlikleri de tespit edebilirler.

Anti-virüs Yazılımına Mı İhtiyacınız Var?

Başlangıçta virüsler, dosyaları silmek veya bulaştığı cihazlarda oynatmak amacıyla tasarlandı. Anti-virüs yazılımı, virüs bulaşmış cihazlardaki virüsleri algılayıp temizleyen veya diğer cihazlara bulaşmasını önleyen bir yazılım programıdır. Bu süreçte herkes anti-virüs yazılımı kullanmaz ve sadece bulaşma durumunda kullanılır. Bu durum 1990’lı yıllara kadar devam etmiş, sonrasında teknoloji sayesinde gelişmeye başlamışlardır. 2000’li yıllara gelindiğinde, çok daha karmaşık bir yapıya sahip, özel olarak hazırlanmış veya kitlesel olarak etkilenen kötü amaçlı yazılımlar görmeye başladık. O zamandan beri biz milenyumlar için zor zamanlar başladı ve çok daha etkili yöntemler benimsemek zorunda kaldık. Virüsten korumanın en önemli unsuru, virüslü olsun ya da olmasın her bilgisayara virüsten koruma yazılımı yüklemekle başlar.

Doğal olarak bu günlerden sonra anti-virüs yazılımları karmaşık bir yapıya sahip olan ve kitleleri etkileyen virüslere karşı internet güvenlik çözümlerine dönüşmüştür. Günümüzde antivirüs yazılımları, kullanıcıların veya işletmelerin güvenliğini sağlamak için çeşitli teknikler ve teknolojiler kullanmaktadır. Anti-virüs ürünleri, ağ geçidi antivirüsü olarak sunulan, güvenlik duvarı gibi sistem veya donanıma yerleşik ve kendi başına çalışan yerleşik koruma ürünleri olarak gelişmeye başladı.

Anti-virüs Programları Yeterli Güvenlik Sağlıyor Mu?

Anti-virüs uygulamaları elbette güvenliğinizi sağlamak için kullanılan önemli araçlardan biridir. Kişisel kullanım için koruma sağlarken, teknolojinin getirdiği yeni saldırı düzenleri nedeniyle Anti-Malware ve Anti-Logger gibi güvenlik yazılımlarına da ihtiyacımız var.

Kurumsal tarafta, anti-virüs uygulamaları tek başına yeterli olmadığı için kurumsal ağları kötü niyetli bilgisayar korsanlarından korumak ve hızlı ve güvenli iletişim sağlamak için bir Güvenlik Duvarı ürünü uygulamak zorunludur. Öte yandan, güvenlik araçları, yerleşik şifre içeren yeni nesil güvenlik duvarı cihazları ile sadece ağ trafiğini temizleyerek net iletişim sağlayabilir ve ağınızı siber saldırılardan koruyabilirsiniz.

Günümüz teknoloji dünyasında işletmeler, müşteri bilgilerini korumak ve yönetmek ve ağ güvenliğini sağlamak için ek güvenlik cihazlarına (donanım veya yazılım) ihtiyaç duyar. BT yöneticilerinin, yasaların gerektirdiği şekilde kurumsal ve müşteri verilerini muhafaza etmesi ve güvenceye alması zorlaştı. KOBİ’lerin yaşadığı ihlallerin sayısına baktığımızda, yıllık olarak meydana gelen veri ihlallerinde daha büyük rakiplerinden daha fazla artış eğiliminde olduklarını görüyoruz. 2018 ve 2019 yıllarında küçük ve orta ölçekli işletmelerin siber saldırılarının F’den H’ye yükseldiği siber güvenlik araştırmacılarının raporundan görülebiliyor. birden fazla ihtiyacı karşılamak için ek bütçeler ayırmanız gerekir.

Modern Antivirüs Çözümleri Nasıl Çalışır?

Eskiden imza tabanlı güvenlik sistemleri kullanan Anti-virüs yazılımları, bugün dünya dünyasında çok daha etkin güvenlik teknolojilerini kullanıyor. İmza tabanlı güvenlik, bilinen bir kötü amaçlı yazılım listesi tarama sistemi gibi çalışır. Bilinen kötü amaçlı yazılım tespit edildiğinde engellendi. Ancak bir haşerenin tespiti ve imzasının alınması günler hatta aylar alabilir. Her gün binlerce saldırı aldığımız teknoloji çağında, günümüz parazitlerinin tespit edilmesinin zor olduğu ve imzalarını değiştirdiği yaygın bir durumdur. Bu nedenle güvenlik yazılımı üreticileri, buluşsal algılama, simülasyon, davranış analizi gibi çeşitli gelişmiş teknolojileri kullanmaya başlamışlardır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir