Son zamanlarda yatırım aracı olarak en çok tercih edilen kripto para piyasalarında yer alan terimlerden bir tanesi olan Coin Burn ne anlama gelir, nasıl ve neden yapılır sorusu ön planda yer almaya devam ediyor. Coin yakma olarak da bilinen Coin Burn, coinlerin dolaşımlarını durdurmak ve kalıcı bir şekilde işlemlerden kaldırmak, toplam arzın düşürülme sürecine denir.
Binance gibi global borsalar, akıllı kontrol fonksiyonları bulunan yakma fonksiyonları tercih edilerek belirli zamanlarda coin yakım etkinlikleri düzenliyor olduğu da bilinir. Yayına alınan tüm coinlerden ne kadarı yakılacaksa her çeyrekte meydana gelecek şekilde planlamaları yapılacak. Yakılacak coin miktarı, son 3 aylık süreç içerisinde borsada meydana gelen işlemlerin sayılarına bağlı bir şekilde ayarlanır. Her bir çeyrek işlemin ardından toplam ticaret hacimlerine oran ile yakım işlemleri yapılır.
Coin Burn Sistemi Nasıl Çalışır?
Coin Burn çalışma prensibi her ne kadar tam anlaşılmaması ile dikkatleri çekse bile belirli adımlar takip edilerek yakımlar meydana gelir. Bu anlarda;
- Herhangi bir coin sahibi, belirlenen miktarlarda coin yakma taleplerini dile getirerek, sistemden coin yakma fonksiyonlarını talep eder.
- Kontrat yakım işlemlerini yapacak kişilerin cüzdanlarında coin bulunuyor olduğunu ve belirlenen miktarda coinlerin bulunduğunun doğruluna onay verir. Bu durum sadece pozitif sayılar için geçerli olacaktır.
- Yeterli miktarda cüzdanlarda coin bulunuyorsa o cüzdandan belirlenen miktarda coin düşürülür. Ardından da toplam coin miktarında güncelleme yapılır ve belirlenen kısım için yakma adımları uygulanır.
Eğer coin yakım fonksiyonları çalıştırılırsa, coinler kalıcı bir şekilde yok edilmiş olacaktır. Yakılan coinlerin geri gelmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Kontrat yakma fonksiyonları bulunuyor olmasından dolayı herkese açıktır. Kişiler fonksiyon talebinde bulunarak belirli sayılarda coin dolaşımlarından belirli miktarlarda kalıcı çıkarması sağlanır.
Tüm coin yakım adımları blockhain üzerinde bir işlem olarak kayıtları yapılır. Yüzde yüz şeffaf bir işlem olurken coinlerin yok edilmiş olduğunu herkes rahatlık ile doğrulayabilir.
Her çeyrek içerisinde yapılan Coin Burn yapısı ile bilinen coin yakımlar ardından her çeyrekteki ticarete bağlı bir şekilde resmi bir açıklama yapılır. Eğer bu yakımlar sırasında BNB seçimi olduysa bunların doğrulukları Etherson gibi Ethereum blockhain tarayıcından da anlık olarak doğrulabilir. Yakma işlemleri sadece üreticilere değil herkese açık bir işlem olurken, yakım yapıldıktan sonra geri dönüş söz konusu olmaz ve blockhain üzerinde kalıcı bir şekilde kayıt altında tutulur.
Yakma işlemlerine yönelik olarak gerekli ayrıntılar veri girdisi olarak bilinen input data kutusuna gönderilebilir. Eğer görüntülenmek istenirse veri girdisini çöz olarak bilinen decode ınput data kısmına tıklanırsa ne kadar coin yakılmış miktarı kontrol edilebilir. Sayılar 18 ondalık kısmına kadar incelenebilir ve illa net sayı olmak zorunda değildir.
Neden Coin Burn İşlemleri Tercih Edilir?
Coin Burn ne işe yarar sorusu da bir hayli merak ediliyor. Genel olarak küçük ölçekli tokenler ile altcoinler tarafından dolaşımlardaki sayıları kontrol altına alabilmek için tercih edilir. Yatırımcılar bu sayede daha çok teşvik edilirken fiyat da gerekli düzeylerde dengede tutulmak istendiği zaman uygulanabilecektir. Bu sayede yatırımcılar sürekli düşen coinlerden dolayı sadece kayıplar ile yüz yüze olmayacak ve yakımlar ardından seviye yeniden normal düzeylere gelebilecek olduğundan dolayı yatırımcılar için büyük etkileri ile yer alacaktır.
Coin Burn süreci için sadece başvuru yapmak ve ne kadar yakım yapılmak isteniyorsa bunun talep edilmesi yeterli olacaktır.