Fotografik Hafıza Nedir?| Fotografik Hafıza Teknikleri Nelerdir?

Fotografik Hafıza Nedir, Fotografik Hafıza Teknikleri

Fotografik hafıza nedir, nasıl kullanılır, Fotografik hafıza teknikleri nelerdir ve doğuştan mı vardır soruları insanlar tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Fotografik hafıza kişinin karşılaştığı olay ve durumların görüntü veya bilgilerini aşırı ayrıntılı şekilde hatırlama yeteneğine sahip olmasıdır. Fotografik hafızaya sahip olan kişiler zihninde bulunan bilgi ve resimleri uzun süreler boyunca hatırlayabileceği gibi bilgilerin hatırlanması gerektiğinde, var olan bilgiyi ihtiyaç dâhilinde geri çağırarak en ince ayrıntı ve detayına kadar hatırlayabilmektedir.

Ortalama sağlıklı bir insanda bilginin kaydedilmesi kısa süreli hafızaya yapılmakla birlikte, bilgiler maksimum üç ila beş saniye boyunca hatırlanmakta olup kısa sürede unutulacaktır. Diğer insanlara oranla daha fazla hatırlama yeteneği olan kişiler Fotografik hafıza tekniklerini kullanarak beyinlerinin işlevlerini hatırlama ve bilgileri ayrıntılı saklama özelliğini keşfedebilir ve geliştirebilir. Fotografik hafıza tekniklerinin temelinde ise somutlaştırılan bilgilerin görselleştirilmesi ve görsellerin daha uzun süreler boyunca akılda tutulması vardır. Somut nesnelerin akılda tutulması gerekildiği konularda görselleştirmenin yanı sıra hikâyeleştirme de kullanılan teknikler arasındadır.

Fotografik Hafıza Teknikleri Nelerdir?

Fotografik hafıza teknikleri, Fotografik hafızayı geliştirmek için kullanılan ve kullanılan tekniklerin yardımıyla da hafızada ciddi oranda soyut nesnelerin tutulmasını kolaylaştıran Fotografik hafızayı daha etkin kullanmaya yarayan yöntemlerdir. Fotografik hafıza tekniklerinde en bilindik olanı görseli akılda tutma yöntemdir. Görseli akılda tutma yöntemi görsellerin sırasıyla ekranda veya kart üzerinde gösterilmesinden sonra tekniği uygulayan kişinin aynı sarayla ekran veya karttaki görselleri sıralaması beklenmektedir.

Temelinde hafıza olan yöntemlerde en önemli olan olgu görsellerin akılda tutulması ve pratiklerin bu yönde olmasıdır. Bir diğer hafıza tekniği olan nesneleri birbirine bağlama yöntemi, verilen nesne veya kelimelerin arasında tuhaf ve sıra dışı bağlantılar kurarak bağlanmasını hatırlanmasını sağlamaktır. Özellikle akılda tutulması zor olan nesneler veya maddeler birbirleriyle sıra dışı bağlantılar veya hikâyeler kurarak daha akılda kalıcı hale gelecektir.  İsimleri hatırlama yöntemi ise kişinin sosyal hayatında da sıklıkla kullanacağı ve sosyal ilişkilerinde fayda sağlayacak bir yöntemdir.

 

Fotografik Hafıza Nedir, Fotografik Hafıza Teknikleri

 

Kişilerin görünüşlerinde var olan detaylarla isimlerini eşleştirmek ve arasında bağlantı kurmak ismin akılda kalıcılığını artırmanın yanında daha kolay geri çağrılmasını sağlayacaktır. Kişilerin isimlerinin yanı sıra yüzlerini hatırlayamama problemiyle karşılaşan kişilerin kullanması gereken bir diğer yöntem yüzleri akılda tutma yöntemidir. Yüzleri akılda tutma yönteminde yapılması gereken öncelik akılda tutulmak istenen yüzün dikkatlice izlenmesi ve ardından yüzde ilgi çekici noktalar bularak bu noktaları görsel hafızaya kaydetmektir.

Fotografik hafızayı güçlendirmeye yarayan mekân yöntemi, gidilen mekânlarla ilgili tuhaf ve sıra dışı ayrıntıların oluşturulması detaylarla birlikte mekânın hafızada tutulma oranını arttırmış olacaktır. Diğerlerinde psikolojik bir yöntem olmasıyla da ayrılan son Fotografik hafıza tekniği ise karanlık oda yöntemidir. Karanlık oda yöntemi ezberlenmek veya hatırlanmak istenen yazının göz hizasında ve uygun mesafede tutulması ardından odadaki ışığın kapatılması ardından bu işlemin devam etmesi yazının görsel bir nesne olarak algılanmasını sağlayacaktır.

Fotografik Hafızanın Faydaları Nelerdir?

Fotografik hafıza bilgi ve nesnelerin zihinde kalıcılığını artırmanın yanı sıra kişiye birçok fayda sağlamaktadır. Fotografik hafıza tekniklerini kullanan insanlarda yaratıcı düşünce gelişmektedir, kendilerine olan güven ve özsaygıları artmaktadır, yapılacak konuşma veya önemli iş toplantılarında kâğıda bakmadan rahatlıkla konuşması sağlanacaktır. Ayrıca hafızanın da gelişmesiyle öğrenilen bilgiler daha uzun sürelerde hafızada kalacaktır böylelikle öğrenme süreci hızlanacaktır bunların dışında ise önemli bilgi ve kişisel konular unutmamakla birlikte kişiye fazladan zaman kazandıracaktır. Birçok faydası olan hafıza teknikleri hafızası kuvvetli olan kişilerin dışında da tercih edilip hayata geçirilerek pozitif katkıları görülmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir