Kefir Nedir, Nasıl Yapılır?

featured

Kefir, çok özel bir maya ile mayalanır ve sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarında çok etkili olan kefir, evde de hazırlanabilir. Kuzey Kafkasya kökenli bir süt ürünü olan kefir, fermante edilmiş ayran ya da yoğurt benzeri bir üründür. Çocuklar başta olmak üzere bağışıklık sistemini koruyabilmek adına her yaştan insanın tüketmesi gerekir. Yapımı zor gibi gözükse de çok pratiktir. Günlük olarak yapılması tavsiye edilir. Kefir mayası kendine has orijinallikte olmalıdır. Karanlık yerde mayalanmaya bırakılmalıdır. Mayalanma süresi tadının ekşi olmaması açısından çok önemlidir.

Kefir Nasıl Mayalanır?

Genellikle tuzsuz ve ekşimsi bir tadı olan kefir yapmaya başlamadan önce mayalamak için fermante edilmiş bir mayaya ihtiyaç vardır. Probiyotik bir ürün olduğu için mayalanma sürecine çok dikkat edilmelidir. İnek, koyun, keçi ya da manda sütünden yapılabilir. Sütü bir tencerede iyice kaynattıktan sonra yaklaşık 48 saat boyunca kapalı bir ortamda tutmak gereklidir. Bu süre sonunda pıhtılaşmış olan süt süzgeçten ya da temiz bir tülbentten geçirilir. Süzülme işleminden sonra elde edilen kefirden arta kalan parçalar daha sonra maya olarak tekrar kullanılır.

Kefir yapılacak sütün içerisindeki vitaminler saymakla bitmez. B1, B12, K2 gibi vitaminlerin dışında Bunların dışında folik asit, kolestrol, magnezyum, kalsiyum, amino asitler, enzim, magnezyum ve protein gibi doğal probiyotikler bulunur.

Kefir İnsanlar İçin Ne Gibi Faydalar Sağlar?

İçersinde yaklaşık 61 tane farklı organizmayı barındıran kefirin faydaları saymakla bitmez. Hastalıkların tedavisine kullanılmaya başlamadan önce mutlaka doktora danışmak gereklidir. İçeriğinde bulunan L ile başlayan yararlı bakteriler bulunur. Bilimsel olarak kanıtlanan bir gerçek vardır ki oda kefir içenler tifo ya da koli basili gibi bakterilerin vücuda girmesini önler. Antifungal özelliği sayesinde de çeşitli mantar hastalıklarından korunulur. Kefirin sağlık ile ilgili nerelerde kullanıldığına dair şu şekilde sıralar yapmak mümkündür.

  • Kanser hücrelerinin tok edilmesi için tüketilmesi önemlidir.
  • Antioksidan özelliğe sahiptir.
  • Zayıflamaya yardımcı olur.
  • Kolesterolü yüksek olanlara düşürme amacı ile tüketimi tavsiye edilir.
  • İçeriğinde bulunan yüksek miktardaki kalsiyum sayesinde kemik gelişimine büyük katkı sağlar.
  • Sindirim sistemi ile hastalıklarda büyük faydalar sağlar.
  • İçeriğinde bulunan asetik asitler sayesinde oluşan yaraları iyileştirme gücüne sahiptir.
  • Alerjisi olan ve astım rahatsızlığı olanlar için bulunmaz bir ilaç özelliğine sahiptir.
  • Kan şekeri yüksek olan ve diabet hastalığına mensup kişiler için düşüme fayda sağlar.

Kefirin Yan Etkisi Varmıdır?

Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Sadece süt alerjisi olanların kefir kullanmadan önce mutlaka doktor tavsiyesine başvurmaları gerekir. Laktoz intorelansı olanlar, hamile kadınlar, hamilelik sonrası emzirmelerde ise herhangi bi soruna müdahil olamaması açısında önemlidir . Bağışıklık sistemi düşük olanlarda enfeksiyon oluşturma riski çok fazladır.