Saymakla bitmeyen faydası bulunan dut meyvesi, ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir. Birçok vitamini barındıran dut, özellikle sıcak havalarda olgunlaşmakta ve toplanmaktadır. Oldukça iyi bir besin değerine ve faydaya sahip olan dutlar, kurutularak daha uzun ömürlü hale getirilmektedir. Özellikle kurutulmuş dutun farklı rahatsızlıklara iyi gelme özelliği de düşünüldüğünde birçok kişi dut kurutmaktadır. Peki oldukça hassas bir meyve olan dut nasıl kurutulmaktadır?
Dut Kurutma İşlemi
Farklı renklerde ve tatlarda karşımıza çıkan dutlar, lezzetli halleriyle sofralarımızı süslemektedir. Yaz aylarında sıklıkla bulunan dut meyvesi, oldukça az raf ömrüne sahiptir. Bu durum dutların raf ömrünü uzatmak ve daha uzun süre saklamak için yapılan dut kurutma işlemini karşımıza çıkarmaktadır. Isı ile kurutulan dutlar belirli aşamalarla hazır hale gelmektedir. Dut kurutma işlem aşamaları şöyledir:
- İlk olarak dut kurutma işlemi, dutların ağaçlardan toplanması veya satın alınması ile başlar.
- Eğer dutlar ağaçtan toplanacaksa, dalların bir bez veya örtü üzerine çırpılmasıyla tüm dutlar kolayca toplanmaktadır.
- Dut kurutma işleminde merak edilen konulardan biri dutların yıkanmasıdır. Dut kabuklu bir meyve olmadığından dolayı yıkanması yapısını bozmaktadır. Bu noktada kirliliğinden rahatsız olmadığınız taktirde dutları yıkamamanız daha doğru olacaktır.
- Ardından toplanan dutlar, güneşte, mikrodalgada veya fırında ısıya maruz bırakılmaktadır. Güneşte yapılan doğal kurutma işlemi, diğer yöntemlere göre daha uzun sürmektedir.
- Kuruyan dutlar, iyi şekilde muhafaza edilmelidir. Cam kavanozlara konan kuru dutlar, nemsiz ve direk güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalıdır. Böylece tüm yıl boyunca kuru dut bozulmadan tüketilir.
Dut Kurutma Yöntemleri
Dut kurutma aşamalarında da bahsettiğimiz gibi dutlar farklı şekilde kurutulmaktadır. Özellikle açık alana sahip olamayan ve ev içinde bu işlemi yapacak ola kişiler çeşitli alternatifler üretmiştir. Bu noktada dut kuruma yöntemleri şöyledir:
- Güneşte Dut Kurutma
En geleneksel ve bilinen yöntem güneşte dut kurutma yöntemidir. Temiz bir bez üzerine serilen veya ipe dizilen dutlar, güneş görecek şekilde konulur. Bu noktada dutların birbirine temas etmemesi önemlidir. Aksi halde birbirine yapışan dutlar, zamanla çürüyebilmektedir. Yine dağınık güneş ışığı ve iyi havalanan bir yer dut kurutma için daha uygundur. Dut kurutma işlemi, hava nemine ve sıcaklığına göre 3-5 gün sürebilmektedir. Tamamen kuruyan dutlar, işlem ardından toplanarak muhafaza edilmektedir.
- Fırında veya Mikrodalgada Dut Kurutma
Özellikle evde dut kurutma yollarını arayan kişiler bu yöntemle tüm yıl dut kurusu tüketebilmektedir. Her mutfakta bulunan fırın veya mikrodalga yardımıyla, dut kurutma işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu noktada önemli olan kullandığınız fırının düşük sıcaklıkta çalışmasıdır. Ayıklanan ve hazırlanan dutlar, fırın tepsisi üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir. Ardından tepsi az ısılı fırına sokulur. Bu işlem sırasında fırın kapağını aralık bırakmak da püf noktalardan birisidir. Birkaç saat içerisinde fırında dut kurutma işlemi gerçekleşmektedir. Eğer yüksek sıcaklıkta kurutma işlemi yapılırsa, dutlar gevrek hale gelmektedir. Bu açıdan bu yöntemde dikkat edilmesi gereken nokta ısıdır.
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dutlar, kurutma işlemi ile yıl boyu tüketilmektedir. Birçok rahatsızlığa da iyi gelen kuru dut, çeşitli yöntemlerle elde edilmektedir. Oldukça kolay olan dut kurutma, belirli işlemler sonucu tamamlanmaktadır. Kurutulan dutlar, yıl boyu severek tüketilmekte, tatlıları, çerezleri süslemektedir.