Ayı Tuzağı ve Boğa Tuzağı Ne Anlama Gelmektedir?

Ayı Tuzağı ve Boğa Tuzağı

Bir boğa tuzağı ve tersine bir ayı tuzağı, çoğu yatırımcın korktuğu, yaygın olarak görülen sorunlardan biridir. Tuzak kelimesinden anlaşılacağı gibi, fiyat tersine dönmeden önce zayıf yükseliş veya düşüş pozisyonlarını yakalamak için tuzaklar oluşturulur.

Boğa tuzağı veya ayı tuzağı, öncelikle oldukça sık meydana gelen bir grafik örüntüsüdür. Ancak yatırımcılar bunu yalnızca sözde kârların kayıplara dönüştüğünü görmek için görmezden gelme eğilimindedir.

İşlemlerinde teknik göstergelerden yararlanan yatırımcılar bile boğa tuzağı veya ayı tuzağı modeliyle karşılaşacaklardır. Teknik göstergelerin kullanılması, bu tuzaklardan kaçınabileceğinizi garanti etmez. Bu nedenle, boğa ve ayı tuzağı modellerinden kaçınmanın veya takas etmenin en iyi yolu, önce net bir anlayışa sahip olmaktır.

Bu yazıda, Ayı Tuzağı ve Boğa Tuzağı Ne Anlama Gelmektedir? Sorusuna cevap bulacaksınız. Ayrıca yatırım kararlarınızı nasıl etkileyebileceğine göz atacağız.

Boğa tuzağı Ne Anlama Gelir?

Bir boğa tuzağı modeli, grafik modellerine dayalı ticaret yaparken daha belirgindir.   Fiyatların bir trendde harekete geçmesinden ziyade yatay olarak işlem görmeye devam etmesi nedeniyle, kırılmalar yatırımcılar tarafından yakından izleniyor. Fiyatlar bu işlemden hemen sonra bir boğa tuzağı oluşur.

Bir boğa tuzağı modelinde bunun, ilk kırılma ve yön değiştirme yönlerinden elde edilen kazançları tersine çevirmeden önce fiyat başlangıçta daha yükseğe çıktığında meydana geldiğini görebilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi, boğa tuzağı deseni uzun pozisyonları yakalar ve ardından rotayı tersine çevirir. Pozisyonlarını kapatan yatırımcılar, hızlı bir hareket sağlayarak satışa katkıda bulunur.

Ayı Tuzağı ve Boğa Tuzağı

Ayı tuzağı Ne Anlama Gelir?

Adından da anlaşılacağı gibi bir ayı tuzağı modeli, bir boğa tuzağı modelinin tam tersidir. Bu durumda, fiyat hareketi, yatırımcıları kısa bir konsolidasyon döneminden sonra kısa pozisyon almaya teşvik eder. Buna takiben, fiyat başlangıçta aşağı yönlü kırılır.

Bu, fiyat rotayı tersine çevirene ve yükselene kadar geçerli bir ticaret gibi görünebilir. Böyle bir hareket, ayı pozisyonlarını tuzağa düşürür ve yatırımcıların pozisyonlarını hızla kapatmasına neden olur ve bu da yükselişlere katkıda bulunur.

Trendin herhangi bir noktasında bir ayı kapanı oluşabilir. Ancak bir düşüş trendinin sonunda veya bir dip oluşumu sırasında oldukça belirgin olabilir. Bir ayı tuzağı, trendin bir düzeltmesini veya potansiyel olarak tersine çevrilmesini işaret edebilir.

Boğa Tuzakları ve Ayı Tuzakları Neden Oluşur?

Bu boğa ve ayı tuzaklarının arkasında belirli bir piyasa hareketi olduğuna dair net bir kanıt olmasa boğa ve ayı tuzakları, ters veya ters yönde güçlü fiyat hareketi ile ilişkilidir. Tuzaklar ayrıca genellikle bir yükseliş trendinin üst ucuna yakın veya bir düşüş trendinin dibine yakın bir yerde meydana gelir.

Tuzaklar şu şekilde tanımlanabilir:

Bir boğa tuzağında, fiyat önce yükselir ve sonra geri çekilir. Bunu takiben, fiyat istikrarlı bir şekilde önceden belirlenmiş yüksek seviyelere yükselir. Bir önceki zirveden daha yükseğe çıkabilen kısa birkaç seans bekleyebiliriz. Bunu takiben, fiyat keskin bir şekilde yön değiştirir.

Ayı tuzağında, güçlü bir düşüş trendinin ardından fiyat düşer. Ardından, bu düşüş trendinde bir düzeltmeye işaret eden bir fiyat artışı görüyoruz. Birkaç seans sonra, fiyat bir kez daha düşmeye başlar ve daha düşük bir dip yayınlar. Bu daha sonra fiyat hareketinin düşükleri tersine çevirmesine ve ters yönde hareket etmesine neden olur.

Fiyat hareketinin bu kadar hızlı olmasının nedenlerinden biri de tuzakların kendisinden kaynaklanmaktadır. Zayıf yükseliş ve düşüş pozisyonları alım satımlarını kapatmaya başladığından, boğa ve ayı tuzakları güçlü ve hızlı olabilir.

Teknik terimlerle, fiyat yönünü tersine çevirdikçe zayıf kısa pozisyonların sıkıldığı ayı tuzaklarının yakınında meydana gelen kısa sıkışmayı yaygın olarak görebilirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir