Kripto para madenciliğin ve yatırımlarının arttığı bu dönemlerde çevreci dernekler ve yatırımcıların en fazla araştırdığı sorulardan birisi olan kripto paraların ve Bitcoin çevre için kötü olup olmadığını ve çevreye olan etkisi bu yazımızda hep birlikte öğreneceğiz.
Bitcoin gibi diğer kripto paraların değerlerinin giderek artması ve yaygınlaşması ile birlikte giderek dikkatleri üstüne çekmeye başladı. Bitcoin’e olan ilgi artıkça Bitcoin’in çevreye olan etkisi arttı. Peki Bitcoin ve diğer kripto paraların çevreye olan etkileri nelerdir? Çevreye olan bu etkilerin uzun vadede zararları nasıl olacak?
Sürekli gündemde olan ve yaygınlaşan Bitcoinler tam olarak çevreye ne kadar zararlı? Bitcoinler çevre için ne kadar kötü?
Bitcoin ve diğer kripto paraların devamlılığının olup olmayacağını anlamak için Bitcoin’e kısa bir giriş yapalım. Bitcoin meraklıları için Bitcoin’in çalışma mantığını ve çevre üzerindeki etkilerini anlatalım.
Bitcoin Madenciliği Ne Kadar Enerji Tüketiyor?
Bitcoin’in çevreye zararlı olup olmadığını anlamak için dikkat etmemiz gereken iki unsur var.
- Bitcoin madenciliği sonrasında çevreye zararlı herhangi bir atık ortaya çıkıyor mu?
- Bitcoin madenciliği nasıl yapılıyor ve ne kadar enerji harcanıyor?
Madencilik denilince aklımıza bilindik yöntemlerde yapılan kömür madenciliği gibi süreçler gelmesin. Kömür madenciliği kadar zahmetli bir süreç olsa da, Bitcoin madenciliği, madencilik yapan kişilerle herhangi bir hastalığı tetiklemiyor. Bitcoin madenciliği tamamen dijital dünyada yapılan ve geçirilen bir süreç olduğu için Bitcoin madenciliği yapılırken ve madencilik sonrasında ortaya günümüz fabrikaları veya günümüz madenciliği gibi zararlı atıklar ortaya çıkmıyor.
Bitcoin madenciliğine kısaca değinirsek piyasada 21 milyon Bitcoin olana kadar Bitcoin madenciliği devam edecek. Yani sürdürülebilirlik bakımından Bitcoin madenciliği bir süre sonra duracak. Peki Bitcoin madenciliği sırasında ne kadar enerji kullanılıyor ve bu enerjinin uzun vadeden zararları neler?
Bitcoin madenciliği için kullanılan bilgisayarların kullandığı enerji miktarı yani elektrik miktarı, Türkiye’nin bir yılda kullandığı elektrik miktarının yaklaşık olarak yarısı kadar. Yani bir bitcoin madenciliği İstanbul + Ankara + İzmir + Bursa + Kocaeli + Antep’in kullandığı kadar elektrik kullanıyor. Türkiye’de ve dünyada elektrik üretimi için kullanılan yöntemleri yani barajları ve termik santralleri düşünürsek Bitcoin madenciliğinin çevre için ne kadar zararlı olduğunu anlayabiliriz.
Termik santraller ve barajların yapımında doğanın işleyişinin ne kadar bozulduğu herkes tarafından malum. Ağır sanayi gerektirmeyen ve madencilik sonrasından sadece elimizde madenciliğe miktarına ve bulunan Bitcoin’e göre, Bitcoin tarafından verilen Bitcoin ödülünün sahibi oluyor. Bitcoin’in piyasa değerlerinin son 1 yılda 7 kat değerlendiğini düşünürsek, Bitcoin madenciliğine duyulan ilgi de bu ölçüde artış gösterdi ve Bitcoin madencilinin tükettiği enerji ve elektrik miktarı Arjantin ve Hollanda gibi ülkeleri gerilerde bıraktı. Yapılan araştırmalara göre Bitcoin üreticileri tek bir ülkede toplansaydı dünyada en fazla elektrik tüketen 30. Ülke olacağı belirlenmiş. Gözümüzü korkutmaya gerek yok, gereksiz elektrik kullanımı dünyanın dört bir yanında oldukça fazla.
Örneğin;
Dünyada prize takılı olup kullanılmayan şarj kabloları gibi elektrik kullanmıyor olarak düşündüğümüz elektronik ürünlerin gereksiz yere tükettiği enerji miktarı Bitcoin madenciliği için harcanan elektrik ve enerji miktarının yaklaşık 5 katı.
Sadece Bitcoin madenciliğinin küresel ısınmaya neden olduğunu, karbon salınımını artırdığını ve Bitcoin’in çevreye zararlı çok zararlı olduğunu, doğanın ekolojik dengesini bozduğunu söylemek çok büyük haksızlık olacaktır. Ama Bitcoin madenciliği için harcanan enerji miktarının gerekli olup olmadığı tartışılabilir bir konu.
Bitcoin ve Karbon Salınımı
Son zamanlarda küresel ısınmanın etkilerinin gözle görülecek seviyelere ulaşmasıyla birlikte tüm dünyanın gözü karbon salınımına odaklandı.
Sadece ve sadece Bitcoin madenciliği için harcanan elektrik ve enerjinin dünyayı 2 derece ısındırdığını biliyor muydunuz?
Dünya 2 derece ısındığında küresel ısınmanın ne kadar hızla artacağını, buzulların erimesinin ne kadar hızlanacağını düşünürsek Bitcoin’in çevre için ne kadar kötü olduğunu ve ekolojik dengeyi, dünyanın dengesine ne kadar zarar vereceğini öngörmek mümkün.
Bitcoin madenciliği gibi küresel ısınmayı tetikleyen, karbon salınımı artıran işlemleri ve şirketleri düşünürsek çevreye ne kadar kötü etkileri olduğundan bahsedelim. Çok yakın biz zaman kutup ayıları ve penguenler gibi birçok hayvan türünün sonu gelecek. Buzulların erimesiyle birlikte deniz ve okyanus seviyeleri yükselecek Hollanda gibi denize yakın ülkeler sular altında kalacak. Kavimler Göçüne benzetebileceğimiz göç hareketleri başlayacak ve kısacası dünyanın dengesi tam anlamıyla değişecek. Tabii bunların hepsinin tek sorumlusu Bitcoin madenciliği değil.
Bitcoin’in çevreye kötü etkileri kullandığı enerji ve tükettiği elektrik miktarıyla doğru oranda. Bitcoin madenciliği için ne kadar çok enerji kullanılırsa Bitcoin’in çevreye olan kötü ve olumsuz tetikleyici etkileri artacaktır.
Bitcoin madenciliği için yenilebilir ve karbon salınımı az olan bir enerji kullanımı söz konusu olduğu zaman Bitcoin’in çevreye olan kötü ve olumsuz etkilerinden kurtulmak söz konusu olacaktır. Tabii eğer Bitcoin ve diğer kripto paralar hayatımız için vazgeçilmez birer temel ihtiyaç haline geldiyse.