Brezilya Kahveleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

featured

Brezilya, yüzyıllardır dünyanın en büyük kahve üretici ülkesi olarak bilinir. Türk kahvesi yapımında bile Brezilya’dan gelen çekirdekler kullanılır. Brezilya kahvesi çok ünlü ve lezzet bakımından enfes bir tada sahip olan bir kahve türüdür.

Brezilya Kahvesinin Özellikleri

Brezilya filtre kahvesinin genel yapısı incelendiğinde gövdesi düşük ve çikolata tadının ön planda olduğu ortaya çıkmıştır. Geniş portföye sahip olan Brezilya kahvesi, çok fazla tüketicisi olduğundan uygun fiyatlara satışa sunulur. Uzun zamandır ülkemizde satışa sunulan Türk kahvesi üretiminde dahi Brezilya Minas bölgesinden getirilen çekirdekler kullanılır.

Brezilya’da üretilen Arabica türü kahvelerin pek çok çeşidi bulunur. Bu çeşitlerin arasında Bourbon, Catuai, Mundo, Icatu, Novo, Acai yer alır. En sık tüketilen ise Bounbon ve Acai kahveleridir.

Brezilya Filtre Kahvesi Nasıl Demlenir?

Brezilya’da üretilen filtre kahveler kalite ve tadına göre demlenir. Bounbon gibi kaliteli ve aromalı çeşitler üçüncü nesil kahve demleme ekipmanları aracılığı ile demlenir. Sahip olduğu asitli yapı ve aromasından dolayı v60 gibi demleme ekipmanlarının kullanılması daha doğru olur.

Orta sınıf çekirdeklere sahip olan kahveler ise French press ve filtre kahve makinesi gibi ekipmanlar ile hazırlanmalıdır. Bu kahveler ofis ortamında sıklıkla karşılaştığımız çeşitler arasında yer alır.

Minas bölgesinde yetiştirilen kahveler ülkemizde satılan çekirdeklere sahip olduğu için filtre şeklinde tercih edilmez. Bu nedenle cezve veya Türk kahvesi makinesi gibi ekiplanlar ile hazırlanmalıdır.

Bu kahvelerin dışında yer alan Arabica ve Robusta daha çok expresso kahvelerin yapımında kullanılır.

Brezilya Kahvesinin Tarihi

Brezilya kahvesi çok köklü bir tarihi geçmişte bırakarak bugünkü kalitesine ulaşmıştır. Brezilya’da kahve üretimi 1727 yılında Milo Pelhata’nın ilk kahve fidanını dikmesi ile başlamıştır. İlk dönemler üretilen kahveler sadece Brezilya halkına satılmış ve 19.yüzyılın başlarında dış ülkelere ihracatı yapılmıştır.