Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyette Ne Yenir? 

featured

Ketojenik diyet ilk olarak küçük yaştaki çocuklarda oldukça zor kontrol edilebilen epilepsiyi kontrol altına almak için uygulanan bir yöntemdir. Bu diyette yüksek yağ oranına sahip yiyeceklerin yanı sıra yeterli oranda protein içeren besinler de yer alır. Diyetin içerisindeki asıl amaç oldukça az karbonhidrat tüketmektir. Bu diyetin vatandaşlar arasında bilinen adı ise keto diyet olarak yer alır. 

Ketojenik diyet ilk olarak epilepsi tedavisinde tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanı sıra kanser, diyabet ve Alzheimer gibi önemli hastalıklarda da uygulanır. Hastalıkların tedavisinde oldukça fazla etkili olduğu görülmüştür. Kilo vermek isteyen kişiler de bu diyeti uygulayabilirler. 

Ketojenik Diyetin Çeşitleri 

Ketojenik diyetin çeşitleri de bulunur. Kişiler bu çeşitler arasından kendisine en uygun olanı tercih ederek uygulamaya başlayabilirler. İlk yer alan çeşidi hedefe yönelik ketojenik diyettir. Ayrıca döngüsel ketojenik diyet, yüksek proteinli ketojenik diyet ve standart ketojenik olarak da çeşitleri ile uygulanır. 

Hedefli ketojenik diyet ile döngüsel ketojenik diyet bu yöntemin ileri düzeyde uygulanmasıdır. Genel olarak vücut geliştirme ile ilgili olan kişiler tarafından tercih edilir. Ancak spor yapan ve vücut geliştirmek isteyen kişiler herhangi bir uzman görüş olmadan diyet uygulamamalıdır. En bilineni ise standart ketojenik diyettir. Bu diyet yönteminde oldukça az karbonhidrat, yeteri kadar protein ve yüksek oranda yağ tüketilir. 

Ketojenik Diyetin Faydaları 

Ketojenik diyetin faydaları sağlık açısından oldukça fazla olması sebebi ile halk arasında uygulanma oranı da çoktur. Nörolojik rahatsızlığı olan kişilerde etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Epilepsi hastalığı bulunan çocukların geçirdiği nöbetlerin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca çeşitli insülin ya da metabolik rahatsızlığa sahip kişilerde de faydalı olduğu kanıtlanmıştır. 

Eğer ketojenik diyet doğru bir şekilde uygulanır ise kilo vermek mümkündür. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen kişiler ketojenik diyet uygulayabilirler. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve sonucunda herhangi bir hastalıkla karşılaşmak istemeyen kişiler tarafından tercih edilebilir. Özellikle kalori hesabı yapmadan ve yenilen yiyeceğe dikkat edilmeden kilo verme konusunda etkili olur. 

Ketojenik Diyetin Yan Etkileri 

Ketojenik diyetin yan etkileri de faydaları olduğu kadar mevcuttur. Tamamen doğal bir yöntem olduğu ifade edilemez. Tedavi amacı ile uygulanan bu diyet, farklı hastalıklara da yol açabilmektedir. Sağlıklı bir bünyeye sahip olan kişiler için güvenilir bir tercihtir. Ancak vücutta metabolizmayı oldukça fazla etkilemesi sebebi ile olumsuz sonuçlara yol açabilir. 

Kişiler eğer uzun süre boyunca ketojenik diyet uygular ise yan etkiler ile karşılaşma olasılığı daha fazladır. Ayrıca çocuklar uzun süre boyunca diyet uygular ise gelişmelerinde sorun yaşarlar. Vücut daha geç büyür ve gelişimde eksiklikler meydana gelir. Normal süreçte de kişilerde böbrek taşı oluşma riski mevcuttur. Ancak bu diyet uygulandığı zaman böbrek taşı oluşma riski daha fazladır. 

Ketojenik Diyette Tüketilmesi Gerekenler 

Ketojenik diyette tüketilmesi gerekenler arasında ilk olarak az miktarda karbonhidrata sahip yiyecekler yer alır. Tereyağı, tumurta, balık, kırmızı et, tavuk, balık, avokado gibi besinler tavsiye edilir. Soğan, domates, biber gibi karbonhidrat oranı az olan yiyeceklerin yenilmesi önerilir. Ayrıca 

tamamen doğal olan sağlıklı otlar ile yemeklerde tatlandırma yapılmalıdır. Et ya da balık gibi besinlerden üretilen yiyecekler kullanılmalıdır. Hamsi, alabalık, orkinoz, somon, ton balığı kefal gibi balıklar diyette özel olarak yer alır. Peynir, meyve ve yumurtalar da diyette tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Ancak bütün besinler belirli bir oranda tüketilmelidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir