Protein Takviyesi Spordan Önce mi Alınmalı Sonra mı?

featured

Genellikle vücut geliştirme yapan kişilerden sıkça duyduğumuz protein takviyesi, beraberinde pek çok soruyu da getiriyor. Hatta bu konuda oldukça yanlış ya da eksik bilgilerde kulaktan kulağa yayılabilir. Her ne kadar sadece vücut geliştirmek isteyen kişiler için kullanılır algısı oluşmuş olsa da konunun detaylarını yeniden ele alalım. Protein takviyesi spordan önce mi sonra mı alınır? Kimler kullanmalı, hangi faydaları sağlar?

 

Protein Takviyesi Nedir?

Biyoloji de büyük bir öneme sahip olan protein, insan vücudunun gerek duyduğu bir yapıtaşıdır. Kas yapısı, hücreler ve kemik gelişimindeki ilerlemeyi tükettiğimiz gıdalar sayesinde alıyoruz. Ancak bazen bu vücut için yeterli gelmiyor. Özellikle de spor yapan kişilerde bu takviye miktarının artması gerekir. İşte tam da burada ortaya çıkan protein tozları gerekli takviyeyi sağlar.

 

Protein Takviyesi Sporda Nasıl Kullanılır?

“Protein tozu spordan önce kullanılır, hayır sonra kullanılır” tartışmaları her dönem gündemde kalıyor. Fakat yapılan araştırmalara ve sağladığı faydalara bakıldığında bu konuda kesinlikle şöyledir cevabı verilemiyor. Keza hem spor öncesi hem sonrası kullanılabiliyor. Hatta yatmadan öncesinde bile kullanabiliyorsunuz. Buradaki ayrımı yapan şey ise protein türü ve miktarı oluyor.

  • Spor öncesi: Spor yapmaya başlamadan önce kullanılan protein tozlarındaki asıl amaç sizi egzersizlere hazırlamaktır. Öyle ki yapılan aktiviteler için normalden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacaksınız. Bu enerjiyle de çalışan kaslarınızı zorlayacak ve büyümelerinde etkili olacaksınız.
  • Spor sonrası: Kasları fazlasıyla yorduğunuz bir antrenman sonrasında vücudunuzda belli bir oranda kas yıkımları oluşacaktır. İşte bu noktada işlev gören protein takviyeleri aminoasit almanızı sağlar. Bu asitlerde yeni kas dokunuzu oluşturmada etkilidir.
  • Yatmadan önce: Her ne kadar uyuduğumuz anda dünya durdu sansak da vücudumuz durmadan kendini yenilemeye devam ediyor. Bu yenilemeye yardımcı olmak adına uyumadan önce protein takviyesi alırsanız kas yapınız normalden çok daha kolay yenilenecektir. Bu amaçla önerilen en önemli protein kazein oluyor. Genellikle uykuya dalmadan 2 ya da 3 saat önce kullanabileceğiniz bu protein oldukça yavaş emiliyor. Bütün gece aminoasit salınımını da devam ettiriyor.

Protein Takviyesi Vücuda Ne Sağlar?

Protein takviyesine sıcak bakmayan kişilerde “Daha çok proteinli gıda tüketsek olmaz mı?” sorusunu duyabiliyoruz. Ancak bu takviyenin vücuda sağladığı yararlara bakıldığında neden kullanılması gerektiğini anlayabilirsiniz.

  • Yiyeceklerden gelen proteinin emilimi ve kana karışması uzun sürer. Ancak takviye amaçlı alınan protein tozları bu konuda oldukça hızlıdır. Bu hız da spor yapan kişinin yorulan kasına daha hızlı onarım sağlar.
  • Spor yaparken kasların liflerinde küçük yırtılmalar meydana gelir. Dinlenme ile iyileşmesi beklenen bu kaslar protein tozları sayesinde kısa sürede toparlanır ve daha da güçlenir.
  • Yapılan araştırmalarda kas gelişimine etkisi tespit edildiği için bazı rahatsızlıklarda doktorlar tarafında da önerilir.
  • Kilo vermek isteyen kişiler diyetlerinde karbohidratı azaltıp proteini yükseltir. İşte bu noktada alınan protein tozları kilo vermeyi kolaylaştırır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir