Kripto Para Caiz mi?

Kripto Para Caiz mi?

Son günlerde kendinden çokça söz ettirmekte olan kripto para, binlerce kişi tarafından kullanılmaya başlamıştır. Kripto para tanımına bakıldığında dijital ve sanal para birimi olarak adlandırılmakla birlikte takas işlemi uygulanabilmektedir. Dünya çapında birçok kişinin ilgisini çeken kripto para aynı zamanda tam olarak da bilgi sahibi olunamayan bir konudur. Henüz yeni ortaya çıkan bir kavram olduğu için kripto para hakkında temel bilgilerden başka bir malumata ulaşılamamaktadır.

Kripto Para Caiz mi?

Kripto Para

Kripto para yalnızca sanal aleme ait bir para birimi olmakla birlikte aynı zamanda bu anlamda kredi kartı ile benzerlik göstermektedir. 2009’da ilk kez ortaya çıkan kripto para birimi hakkında aynı zamanda birçok soru belirmektedir. Kripto paranın yasal olup olmadığı ya da nasıl üretildiğine yönelik olan soruların yanı sıra caiz olup olmadığı da konuşulan konulardan biridir. Oldukça popülerlik kazanmış olan kripto para için Diyanet tarafından yakın zamanda bir açıklama düzenlenmiştir. Eğer sizler de kripto para satın almak istiyor fakat caiz olup olmadığını merak ediyorsanız aşağıdaki yazıyı inceleyebilirsiniz.

Kripto Para ile İlgili Diyanet Açıklaması

Kripto para kullanıcıları tarafından sıklıkla sorulan sorulardan biri de para madenciliğinin günah olup olmadığı konusudur. Kripto paranın son zamanlarda popüler hale gelmesiyle birlikte Diyanet bu konuya ilişkin bir açıklamada bulunmuştur. Diyanete göre para kullanımında caiz olan uygulamalar aşağıdaki gibidir.

  • Kullanıcılar arasında takas edildiği takdirde kıymetinin ölçüsünün biliniyor olması gerekmektedir.
  • Kullanılacak olan paranın kaynağının ne olduğunun biliniyor olması şarttır.
  • Para olarak kabul edilen aracın üretim biçiminin biliniyor olması para biriminin kullanımının caiz olması konusunda önem arz etmektedir.
  • Para birimi olarak nitelendirilen kaynağın belirli bir zümreyi haksız yere zenginleştirmemesi dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır.
  • ‘’Saadet Zinciri’’ olarak tanımlanan bazı uygulamalar gibi yalnızca belirli bir grubun zengin olmasına yarayan dijital paralardan faydalanılması dinen uygun değildir.

Kripto Para Caiz mi?

Kripto Para Ne İşe Yarar?

Kripto para takas sisteminin ön planda olduğu ve normal para gibi değer içeren bir para birimidir. Henüz devlet kontrolünde olmayan kripto paraların kullanılması bu anlamda bir avantaj sağlamaktadır. Böylelikle dünyada dönen para piyasasındaki çalkantılardan etkilenmeyen kripto para sizlere bağımsız bir kar elde etmenizi sağlayabilmektedir. Aynı zamanda tamamen yasal olan bu paraların bazı bankalar tarafından yönetimi alınmaktadır. Bu sayede tıpkı normal paralar gibi alışveriş işlemlerinizi yapabilmenize olanak sağlamaktadır.

Kripto Para Yasal mıdır?

Kripto para kullanıcılarından sıklıkla duyulan bir diğer soru ise kripto paranın yasal olarak bir geçerliliği olup olmadığı sorusudur. Kripto para çıktığından bu yana bazı ülkeler bu para biriminin kullanılmasını yasaklamışlardır. Bunun yanı sıra Türkiye’de henüz kripto para ile ilgili bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Kripto para biriminde en çok endişe uyandıran nokta bir merkezi sistemin oluşturulmamış olmasıdır. Kripto paranın denetlenemiyor olması ise kullanıcıları bilinmez bir dünyanın içine atabilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir