Müşterilerinizi İşletmenize Sadık Hale Getirmenin 10 Yolu

featured

Günümüzde hangi sektörde olursa olsun müşterileri elde tutmak oldukça zordur. Bunun temel sebeplerinden birisi de çok fazla alternatif olmasıdır. Artık ne alırsanız alın sizler için  binlerce satıcı ve yüzbinlerce alternatifi olan ürünler mevcuttur. Böyle bir durumda yapılması gereken önemli kurallar vardır. Bu kurallara uyulduğu takdirde müşterileri elde tutmak ve devamlı olarak sizden alışveriş yapmalarını beklemek olağan bir şey olacaktır. İşletmelerin birçoğu rekabet etmeme yüzünden kapandığını varsayarsak teknoloji çağında müşterinin elde tutmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oluruz. Hangi sektörde olursa olsun müşteriyi elde tutmak birinci kuralınız olarak görünmelidir. Çünkü ister tek bir ürün satıyor olun isterseniz de devamlılığı olan yani kişinin sürekli alması gereken bir ürün satıyor olun farketmez müşteri sadakati sizin var olma sebebinizdir.  Tek bir ürün satacak olanlar bile eğer müşteri sadakati konusuna riayet ederlerse müşterisi başka müşteriyi de getirecek ve bir sirkülasyon olacaktır. Sürekli satılan bir üründe ise müşteri sadakati çok daha fazla önem arz etmekte ve diğer işletme türüne göre daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

  Ne Yapmak Gerekiyor?

  1. Öncelikle yapılması gereken müşteriye bir konuda fazlasıyla alternatif sunmanızdır. Her ne kadar uygun fiyata ürün satıyor olsanız da eğer ürün çeşitliliğiniz zayıfsa büyük ihtimalle sizden alışveriş yapmayacaklardır. Bu ürün çeşitliliğinin yanında görsel olarak da müşteriyi tatmin edecek görseller bulunması gerekmektedir. Ayrıca mümkünse ürün için video hazırlamak ve kutu açılımını göstermek de güzel bir çözüm olacaktır.
  2. Müşterileriniz için özel günlere dikkat çekici ürünler sunmak ve doğum günlerinde onlara özel indirim yapmak da güzel bir sadakat yöntemidir. Müşterilerin doğum gününde az da olsa bir indirim yapmak veya satın aldığı bir ürünün yanında hediye bir ürün de yollamak güzel bir yöntemdir.
  3. İşletmeniz için kullandığınız renkleri işinize uygun şekilde seçmeye çalışın. Renkler sizin dış görünüşünüz olduğunu unutmayın. Tahmin edersiniz ki birçok büyük firma renklerini özel olarak kendi sektörlerine ve insan psikolojisine göre seçmektedir.
  4. Yapacağınız bir diğer işlem ise yeni üyelere özel indirim ve promosyon teklifleri sunmaktır. Bu sizlere yeni gelmiş bir üyenin uzun süre orada kalıp kalmayacağı hakkında fikir veren bir yoldur. Az bile olsa başlangıç olarak yapılan indirimler müşterilerin sadakatini arttırdığı bir gerçektir. Ancak yapılan bir indirim saçma olmamalı ve kullanıcıya uygun olmalıdır. Mesela erkek bir kullanıcıya kadın kategorisinde indirim yapılmamalı veya kadın bir üye için ise erkek kategorisinde indirim yapılmamalıdır. Bu müşteri sadakatini tamamen olumsuz etkileyen saçma bir davranıştır.
  5. Sosyal medya uygulamalarının çoğunda aktif olmaya çalışın. Kullanıcılar her sosyal medya uygulamasını kullanmadığı için tüm potansiyel kullanıcılara ulaşmak adına hemen hemen hepsini kullanmak faydanıza olacaktır. Bununla birlikte sosyal medyada aktif olmalı ve kullanıcıların sorularına birebir yanıt vererek müşteri sadakatini artırmaya çalışmalısınız. Müşteriler size ne kadar kolay ulaşabilir ve kadar hızlı cevap alabilirlerse müşteri sadakati de o derece artacaktır. 
  6. Farklı ödeme yöntemleri sunun. Ödeme yöntemleri konusunda ne kadar esnek olursanız o kadar çok müşteriye ulaşacağınızı unutmayın. Bununla birlikte müşteriyle bir sorunun çözümünde asla karşı tarafı suçlamamalı ve orta yol bulana kadar çalışılmalıdır. Müşteri kaybetmek günümüzde oldukça kolaydır. Birçok alternatifi olan bir sistem içerisinde sizi tercih etmeleri adına müşterilerinize iyi hizmet sunmanız gerekmektedir.
  7. Yaptığınız veya yapacağınız kampanya ve fırsatları müşterilerinize bildirin. Ancak bunu yaparken de müşteriyi rahatsız edecek seviyede yapmamaya özen gösterin. Gereğinden fazla bu tarz mesajlara maruz kalan kişiler alışverişi kesmeyi bile düşünebilir.
  8. Yapılan indirim ve tanıtım için yollanan mesajlar veya bildirimler aldatıcı olmamalı ve gerçeği tamamen yansıtmalıdır. Aksi halde müşteri kaybetmenize neden olur.
  9. Rakiplerine oranla daha farklı ürünler satmaya ve daha uygun fiyatlı ürünler satmaya özen gösterin.
  10. Çok fazla olmamak kaydıyla ürünlerinizi yenilemeyi ve müşterilerinizin karşısına belli dönemlerde yeni ürünler ile çıkmaya özen gösterin. Eğer bunu yapamıyorsanız mevcut ürünlerinizi revize etmeyi ihmal etmeyin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir