Pazarlamanın Yeni Trendi: Viral Pazarlama Nedir?

featured

1977 yılında Steven Jurvetson ve Tim Draper bu kavramını dünyaya tanıtmıştır. Viral pazarlama, adını virüslerin yayılma şeklinden almış pazarlamanın alt kategorisidir. Amacı yeni kitlelere ulaşmaktır. Viral pazarlamanın en iyi yanı çeşitli araçlarla birçok kişiye hızla yayılabilmesidir. Pazarlamanın alt dinamiklerinden biri olan viral pazarlamanın böyle adlandırılmasının sebebi, ulaştırılan mesajın virüse benzer şekilde hızlıca yayılmasıdır. Dijital ortamda mesajlar bir tıkla gönderilir ve yayılır. Viral pazarlama kendi reklamını yapan pazarlama türüdür. Buradaki en önemli unsur ziyaretçilerin gördükleri şeyi ilginç bulması ve reklamını yapmaya gönüllü olmasıdır. Başarılı olması halinde virüs gibi hızlı biçimde ayılmaktadır. Kısaca Viral pazarlama kişilerin elektronik iletilerini başkalarına gönderme ve onların da göndermesi için teşvik etmeye denir.

Viral Pazarlama Kurgusunun temel elementleri Nelerdir?

Günümüzde en çok kullanılan haber yayma yolu internettir. Günümüzde hemen her markanın sitesi vardır. Bu sayede viral uygulamaların sayısı artmıştır. Bir viral pazarlama kurgusu oluşturmak için 3 temel elemente ihtiyaç vardır. Bunlar: 

1-Yayma Motivatörü

Yayma motivatörü belirlenirken mecburi koşmak ,psikolojik ihtiyaçlara karşılık vermek ve maddi kazanç sunmaya dikkat edilmelidir. Bir konuyu bilmek ve bu konuda başkaları tarafından takdir kazanmak size büyük motivasyon sağlayacaktır.

2-Alma Motivatör

Yayıcı mesajı ilettikten sonra alıcıların bu mesajı alması için en önemli motivatör mesajın gücüdür. Vereceğiniz mesaj açık ve etkili olmalıdır.  Çünkü mesajın yayılması  sürecinde alıcılar büyük rol oynar.

3-Yayılma Ortamı (Medyum)

Üçüncü element medyum yani yayılma ortamıdır. Ortamla ilgili dikkat edilmesi gereken konular vardır: Ortamın hızlı yayılmaya uygun olması, görsel ve içerik olarak mesajı iletmeye elverişli olması, geniş kitlelere ulaşabiliyor olması. İnternet ve mobil telefonlar en güçlü medyumlardır.

Viral Kampanya Yapma Teknikleri

Viral pazarlama için ilgi çekici ve heyecan verici bir mesaj oluşturmak zor iştir. Bunun için bazı teknikler aşağıdaki gibidir:

Sosyal Medya

Bir pazarlama kampanyasındaki en güçlü etkileyici sosyal medyadır. İnternetin gelişmesiyle YouTube, Instagram, Facebook gibi popüler etkileşim ortamları oluştu. Bu ortamlarda mesaj paylaşıldığında mesajın popüler olması kaçınılmazdır.

Videolar

Bu görsel ortam,izleyiciye ürünü daha iyi deneyimleme şansı sunar. Videonun eğlenceli şekilde yapılması daha geniş bir izleyici kitlesi demektir. Videoya mizah katıldığında viral olma şansı daha çok artacaktır.

Eşantiyonlar 

Herkes hediyeleri heyecan verici ve eğlenceli bulur. Bir şirket hediye sunduğunda ağızdan ağıza yayılır ve şirkete viral kampanyasında yardımcı olur.

Viral Pazarlama Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Viral pazarlamanın avantajlarından biri düşük maliyettir. Yakın zamanda baktığınızda yeni içerik oluşturmak yüksek maliyetli gözükse de uzun vadede bakıldığında viral pazarlamanın maliyeti düşüktür. Viral pazarlamanın diğer bir avantajı ise yüksek etkidir. İleteceğiniz mesajı kısa ve öz anlatırsanız düşünce süreciniz üzerinde büyük bir etki bırakır. Diğer avantaj ise hızlı büyümedir. Sosyal medya platformları sayesinde paylaşımların kolaylaşması ile iletiler daha hızlı yayılma ve daha kalıcı olma özelliklerine sahip oldu. Bir diğeri artan güvenilirlik. Bir marka viral pazarlama sayesinde ne kadar tanınırsa güvenilirliği de o kadar artar. Bu da gelirlerini arttırmaya yardımcı olacaktır.

Viral pazarlamanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Viral pazarlamanın ilk dezavantajı yaratmaktır. İletilerinizin hızlı bir şekilde yayılması için dijital iletilerinizin orijinal olması oldukça önemlidir. Eğer orijinal olmayı becerebilirseniz bu size büyük avantaj sağlayacaktır  fakat oldukça zor bir iştir. Viral pazarlamanın diğer dezavantajı ise kontrol edilemez olmasıdır. İletilerinizi yayınladıktan sonra dijital iletileriniz sizin kontrolünüzden çıkar. Bu durum bazı şirketler için zararlı olabilir. Diğer bir dezavantaj ise iletilerinizin bilinmeyen kişilere ve gruplara ulaşıyor olmasıdır. İletilerin geniş kitlelere ulaşması viral pazarlamanın asıl amacı olmasına rağmen iletilerinizin ulaştığı bazı kişiler ve gruplar size zarar verebilir.

Sonuç olarak internetin ve sosyal medyanın gelişmesi ile viral pazarlama büyük önem kazanmıştır ve birçok şirket ve markanın kullandığı yöntemdir. Pazarlamanın yeni trendi viral pazarlamanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Şirketler ve markalar viral pazarlama yöntemini çeşitli şekillerde kullanabilirler. Sosyal medya ile ya da link içeren bir e-mail kullanarak başka firmaların kendi sitelerine bakmalarını sağlayabilirler.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir