Nefes Meditasyonu Nedir, Nefes Meditasyonu Nasıl Yapılır? 

featured

Nefes meditasyonu, meditasyona hem yeni başlayanlar için hem de ileri aşamada olanlar için uygun olarak bilinmektedir ve meditasyon yapanların en çok tercih ettikleri bir meditasyon türü olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Her yerde rahatlıkla uygulanabilmektedir ve kendine has pratik yapısı ile öne çıkmaktadır. Kişileri sakinleştirici etkisinin yanı sıra üst bilincin ortaya çıkmasında da etkili olmaktadır. doğru ve etkili bir meditasyon yapmak için belirli başlı aşamalar bulunmaktadır ve bu aşamaları takip etmek gerekmektedir. 

Nefes Meditasyonu Nedir? 

Nefes meditasyonu kişilerin başarılı bir seans yapmasını sağlamaktadır ve pratik oluşu ile ön plana çıkmaktadır. Meditasyonun en önemli unsurlarından biri nefestir ve etkili bir nefes sayesinde tüm dikkat toparlanabilmektedir ya da dağılabilmektedir. Nefes alıverişi istemsiz olarak yapılmaktadır ve hayati bir önem taşımaktadır. Nefes alıp vermek çoğu zaman insanlar tarafından fark edilmemektedir ve tıpkı bir şeyler yerken yediğinin fark edilmemesi ya da mutlu bir anda mutluluğun farkına varamamak gibi. 

Kişiye farkındalık kazandırmak amacı ile tamamen kendi bilincini oluşturmak üzerine derin düşünce kurulmaktadır. Bu vesile ile nefes bireylerin kendi farkına varabilmesi için son derece önem taşımaktadır ve bireyler nefes ile yapılan meditasyon sayesinde nefes alıp vermenin öncelikli olarak farkına varmaktadır. Böylelikle nefesin hissedilmesi ile diğer uzuvların ya da parçaların varlığına odaklanma yaşayarak, birey zihnindeki düşüncelere tam ve doğru şekilde nüfuz edebilmesi sağlanmaktadır. 

Nefes meditasyonu kısaca nefesin kontrol edilmesini sağlayarak, tüm düşünce ve bedenin kontrol edilmesini sağlamak anlamına gelmektedir. Etkili bir meditasyon için öncelikli şartlardan biri nefese dair meditasyonun tam yapılmasıdır. Nefes terapi meditasyon tam anlamı ile yapıldığı zaman etkili bir meditasyona kapı aralanmaktadır. 

Nefes Meditasyonu Nasıl Yapılır? 

Nefes meditasyonu nasıl yapılır sorusu en çok karşılaşılan sorular arsında yer almaktadır ve şu adımlar takip edilerek yapılmaktadır: 

Sırt üstü zemine uzanmak ile başlanmalıdır ve gözler kapatılarak dış algılara karşı ulaşımın engellenmesi gerekmektedir. Algının dış kısımdan iç kısma doğru yöneltilmesi açısından gözlerin kapatılması önem taşımaktadır. Bu pozisyonda uzun zaman dilimi kalınması sonucunda beyin dalgalarında yavaşlama oluşmaktadır ve günlük ritimlerden çıkmaktadırlar. Lakin bu noktada birey, uyku pozisyonunda olmamaya dikkat etmelidir ve bilinçli hareket edilmeye dikkat etmek gerekmektedir aksi halde kişide uyku haline sebep olabilmektedir. Nefes meditasyonu derin nefes alma işlemi ile devam edilmelidir ve tüm karının şişmesini sağlayan diyafram nefesi burundan alınmalıdır. Bu esnada gözler ve ağız iyi yani sıkı bir şekilde kapatılmalıdır ve eller iki yanda ya da karı bölgesinde durabilmektedir. Yeni çalışma yapan kişilerde ise ellerin karın bölgesinde durması, nefes kontrolünün daha iyi olmasını sağlamaktadır. 

Diyaframın iyice şişmesi gerçekleştiğinde alınan nefes ağızdan yavaşça bırakılmalıdır ve nefesin tamamen çıkması sağlanmalıdır. Püf nokta; nefes alma ve verme işlemi sürecinin eşit olmasıdır. Nefes alma-verme süresinde dengesizlik oluşması durumunda etkili bir nefes çalışması gerçekleşmemektedir. Nefes verme işleminden sonra hiç bekleme yapmadan hızla burundan derin nefes almaya devam edilmesi ve diyaframın dolması sağlanmalıdır. Nefes meditasyonu işlemine 20 dakika kadar tekrarlanarak devam edilmelidir. Alarm kurmak sürenin takibi için önemlidir. Nefes her alınıp verildiğinde nefes kontrol edilmelidir ve sayma işlemi ise nefes verirken yapılmalıdır. Böylelikle odaklanma daha kolay olmaktadır.

Nefes alıp-verme durumu devam ederken, vücutta bir noktaya odaklanmak oldukça önem taşımaktadır. Böylelikle kendinizin farkına varmaya başlayacaksınız ve nitelikli meditasyon yapmanın farkına varacaksınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir