Pandalar Neden Çok Tembeldir?

Pandalar Neden Çok Tembeldir?

Dünyanın en tembel hayvanları diye bir liste oluşturulacak olsa listeye eklenecek ilk hayvanlardan biri kesinlikle panda olacaktır. Tembel olmalarından ötürü nesilleri bile tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan dünyanın en tembel hayvanları pandaların neden bu kadar çok tembel oldukları merak edilmekte ve çokça araştırılmaktadır. Peki pandalar neden tembeldir? Pandalar neden çok tembeldir? Gelin, bu sorunun cevabını aşağıda hep birlikte arayalım.

Pandalar Neden Çok Tembeldir?

Pandalar çok fazla hareket etmeyi tercih etmemektedirler. Hareket ettikleri zamanlardaysa bu genellikle yemek yemek için olmaktadır. Araştırmalar neticesinde ilk kez pandaların bir günde harcadıkları enerji miktarı ölçülmüştür. 9 Temmuz 2015 tarihli Scienca\’da yayınlayan araştırma verilerine göre pandaların bir günde sarf ettikleri enerji miktarı yaklaşık 5.2 megajouledir. Araştırma yapılmadan önceki tahminler pandaların 13.8 megajoule enerji harcadıkları olduğundan çıkan bu sonuç hayretle karşılanmıştır. Çünkü üç parmaklı tembel hayvanlar da bir günde ortalama olarak 5 megajoule enerji sarf etmektedirler.

Yapılan bu araştırmadan çıkan sonuçlara göre 90 kiloluk ağırlığı bulunan bir panda aşağı yukarı kendisiyle aynı ağırlıkta bulunan bir insanın sarf ettiği enerjinin yarısından bile daha azını sarf etmektedir. Öyle ki bir insan tüm gün boyunca tek bir harekette bulunmasa dahi yine de aktif bir pandadan daha fazla metabolizma hızına sahiptir. Elbette bunun bir nedeni var. Bunun nedeni pandaların beslenme düzeninden kaynaklanıyor. Sindirim sistemleri her ne kadar etobur beslenmeye müsait olsa da pandalar çoğunlukla bambu tüketerek beslenmektedirler. Haliyle bu da pandaların sindirim süreçlerinin verimsiz olmasına sebep olmaktadır.

Gereksinim duydukları besinleri alabilmek adına pandalar günlük olarak dokuz ile on sekiz kilo aralığında bambu yemek durumundadırlar. Bu biçimde beslenmek pandalara az miktarda gıda sağladığından dolayı pandalar mümkün olduğunca az hareket etmeye dikkat etmektedirler. Bu da biraz yavaşlamak demektir. Pandaların hem beyinleri hem böbrekleri hem de karaciğerleri düşük enerji sarf etmeleri bakımından ufaktır. Bununla birlikte pandaların vücutları sınırlı sayıda tiroid hormonu salgılamaktadır. Doğal olarak bu durum da pandaların metabolizmalarını yavaşlatmakta ve yavaş hareket etmelerine neden olmaktadır.

 Pandalar Neden Çok Tembeldir?

Pandaların Tembel Olmasının Nedenleri

– Pandaların tembel olmalarının nedenlerinden en önemlisi beslenme düzenleridir. Bünyeleri etobur beslenmeye müsait olsa da bunun yerine bambu tüketerek beslenmeleri sindirim süreçlerini etkilemekte ve verimsiz bir sindirim durumu ortaya çıkarmaktadır.

– Gereksinim duydukları besinleri alabilmek adına pandaların günlük olarak dokuz ile on sekiz kilo bambu yemek durumunda olmaları da pandaların tembel olmasının bir diğer nedenidir. Bu biçimde beslenmek zorunda olmaları pandalara az sayıda gıda sağladığından mümkün olduğunca az hareket ederek kendilerini yormamaya çalışmaktadırlar.

– Pandaların tembel olmalarının sebeplerinden bir diğeri de hem beyinlerinin hem böbreklerinin hem de karaciğerlerinin az enerji harcadıklarından dolayı ufak olmasıdır.

– Pandaların vücutlarının sınırlı sayıda tiroid hormonu salgılamaları da pandaların tembel olma sebepleri arasında gösterilebilmektedir. Sınırlı sayıda salgılanan tiroid hormonu pandaların metabolizmalarını yavaşlatmakta ve ağır hareket etmelerine sebep olmaktadır.

Sonuç olarak pandalar tembel olarak bilinmektedirler. Ancak pandaların tembelliği bilinçli bir tercih olarak karşımıza çıkmamaktadır. Pandaların temel olma durumları daha çok sindirim sistemlerinden salgıladıkları hormonlara, beslenme düzenlerinden organlarının çalışma ritmine göre çeşitli değişkenler tarafından belirlenmektedir. Bu anlamda pandaların tembelliğini bildiğimiz insan tembelliğiyle karşılaştırmak doğru olmayacaktır. Ne olursa olsun pandalar hem sevimli görüntüleri hem de sebebini artık öğrensek de kulağa çok hoş gelen tembellikleriyle en sevdiğimiz hayvanlar listesinde de yer almaktadırlar. Pandalara tembel ve tatlı dostlarımız demek de sanırız yanlış olmayacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir