Yaban Kedisi Nedir? Yaban Kedisinin Özellikleri

Yaban Kedisi Nedir? Yaban Kedisinin Özellikleri

Yaban kedisi, kedi türleri ailesinden gelen bir kedi türüdür. Nesli tükenme noktasında olan soyu, Asya ve Afrika kıtasında  bulunan canlılar arasında yer alır. Yaban kedisi türleri, ev kedilerinin ataları  olarak bilinmektedir. Daha çok Afrika kıtasında yaygın olarak  görülmektedir. Koku alma duyuları çok  gelişmiş olduğundan dolayı, yaklaşan tehlike karşısında anında saklanır. Ortalama 65-70 gün gebelik süreleri vardır. En fazla 15 yıl yaşama süreleri vardır. Yaban kedisi türlerinin bir kaç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu türlere örnek şunlardır.

1. Afrika Yaban Kedisi: Afrika yaban kedisi, Afrika sınırları içerisinde, Arap Yarımadası ile Güneybatı Asya sınırlarının, Arap Yarımadası sınırlarına bitişik olan bölgelerinde yaşamaktadır. Afrika Yaban kedisi özellikleri arasında sivri kuyruklu olması, kulaklarının arka tarafında görülmeyecek şekilde ince  çizgiler bulunmaktadır. Bir kısım yaban  kedisi ise, Akdeniz bölgelerinde yaşamaktadır.

2. Avrupa Yaban Kedisi: Avrupa yaban kedisi türleri, Avrupa kıtasında, İngiltere Adaları ile Akdeniz Adaları içerisinde yaşamaktadır. Kısmen Güneybatı Asya kıtası içinde yaşadığı bilinmektedir. Avrupa Yaban kedisi özellikleri arasında çizgilerinin belirgin olması ile postunun üzerinde sık tüylerinin bulunmasıdır.

3. Bozkır Kedisi, Asya Yaban Kedisi: Asya yaban kedileri dış görünümleri ile Afrika yaban kedilerine benzemektedir. Çin ve Moğolistan sınırlarına kadar uzanan bölgelerde yaşamaktadır. Ayrıca Batı Hindistan sınırları ile Orta Asya sınırlarına kadar dayanan bölgelerde yaşadıkları bilinir. Yaban kedisi türleri içerisinde diğer yaban kedisine göre daha benekli olduğu bilinir.

Yaban Kedisinin Özellikleri

Yaban kedisi özellikleri denildiği zaman koku alma duyularının gelişmiş olması gelmektedir. Çok uzaktan bile insan  kokusunu alabilirler. Böylece kısa zaman içerisinde saklanarak ortadan kaybolurlar. Daha çok rüzgarlı havalarda ortaya çıkarlar. Doğal ortamda görünme olasılıkları çok düşüktür. Küçük kemirgen hayvanlarla beslenirler. Sık olarak ağaçların çok olduğu bölgeler ile kayalık bölgelerde yaşamayı tercih ederler. Dış görünümleri  itibariyle yaban hayvanlarına benzemektedir. Beslenmek için gece olmasını beklerler. Bu şekilde kendilerini korumaya almış olurlar. Yaban kedilerinin fiziksel özellikleri arasında bacakları vücuduna göre uzundur.

Böylece avlarını yakalamaları kolay olur. Başları diğer kedilere oranla daha büyüktür. Kuyrukları ise daha kalındır. Bedeninin bazı bölgelerinde  kızıl renkler hakimdir. Özellikle bu kızıllıklar bacak kasları, baldırlarında ve enselerinde yaygın olarak görülür. Yaban kedisi özelliklerinin en bilinen özelliği bedenlerinde çizgilerin bulunmasıdır. Çizgiler yaban kedilerinde net olarak görülmektedir. Yaban kedileri, Türkiye \’nin bazı şehirlerinde yaşadığı bilinmektedir. Az sayıda da olsa  batı, kuzey veya güney bölgelerinde yaşadıkları görülür. Hatay, Kırıkkale ile Bayburt şehirlerinde yaşadıkları görülmektedir. Son zamanlarda ise Bursa şehrinde yaşadıkları tespit edilmiştir.

Yaban Kedisinin Biyolojisi

Yaban kedisi biyolojisi denildiği zaman, dişi yaban kedilerinin yılda bir kere doğurdukları bilinir. Gebelik süreleri ortalama olarak 70 gün sürebilmektedir. Gebelik sürecinin ardından 6 ila 7 adet yaban kedisi yavruları dünyaya getirirler. Evcil kedilerle birleştirilerek ev kedisi türü elde edilebilmektedir. Yaban kedisinin görünümleri diğer kedi türlerine göre farklılık gösterir. Yaban kedisi daha çok ormanlık alanlarda yaşadığı görülmektedir. Ormanlık alanlarda yaşam koşulları içerisinde sıkça suya yakın yerlerde veya akarsuların bulunduğu bölgelerde görülmektedir. Ormanların yüksek yerlerinde veya sık olan yerlerinde yaşadıkları bilinir.

Yaban Kedisi Nedir? Yaban Kedisinin Özellikleri

Yaban Kedisinin Diğer Kedilerden Ayıran Farklılıkları

Yaban kedisini diğer kedilerden ayıran farklılıkları bulunmaktadır. Ev kedilerinde bulunan kuyruklar daha uzundur. Bedenlerinde oldukça sık olarak görülen siyah belirgin çizgiler bulunmaktadır. Vücutlarının bazı  bölgelerinde kızıl renk hakimdir. Yaban kedisini nadir olarak çok soğuk iklim şartlarında görülebilmektedir. Ayrıca yaban kedilerinin yaşam şekilleri ile beslenmeleri farklılık göstermektedir. Ev kedileri insanlara alışkın oldukları için yaşam alanları konusunda sorun yaşamazlar. İnsanların yiyecekleri ile beslenebilirler. Yaban kedisi insanlara  mümkün oldu kadar görünmezler. Kayalıklarda ve sık ormanların, ağaç kovuklarında yaşamaktadır. Genellikle geceleri avlanmayı tercih ederek, gündüz uyumayı seçerler. Yaban kedisinin geçmişine bakıldığı zaman çok çeşitli kıtalarda yaşadıkları bilinmektedir. Afrika kıtasında veya Arap Yarımadasın kıtasında daha fazla olarak yaşadıkları bilinir.

Yaban Kedisinin Kökeni Neresidir?

Yaban kedisinin kökeni, Batı Avrupa Ülkesinde, İskoçya \’nın kayalık ve sık ormanlıklarında yaşarlar. Orta Asya sınırları içerisinde, Hindistan \’a kadar uzanan bölgelerde yaşadıkları bilinir. Ayrıca Afrika kıtasının genel olarak her bölgesinde yaşadıkları görülür. Türkiye \’nin bazı bölgelerinde çok fazla olmamakla beraber yaşam alanlarının olduğu bilinir. Sıcak ülkelerde yaşamaya alışkın  olan yaban kedileri, buzulların erimesine kadar dayanan bir yaşam tarihine sahiptir. İleri tarihlerde kendilerini soğuk hava şartlarına adapte olmasını sağlayarak yaşama ayak uydurmayı başarmıştır. Adapte olma esnasında fiziki özelliklerinde bazı değişiklikler yaşanmıştır. Böylece bulundukları bölgenin iklim koşullarına göre boyları daha kısa yada uzun olmuştur. Tüyleri ise daha gür veya az olarak bölgeye uyum sağlamayı başarmışlardır. Böylece asırlar boyu gelen yaşamları boyunca nesilleri tükenmeden bugüne  kadar gelmeyi başaran hayvanlar arasında yer alır. Yaban kedilerinin tarihi kalıntılarının içerisinde, Avrupa kıtasında yer alan mağara buluntularında kayalara kazılı olarak resimleri bulunmaktadır. Bulunan resimlerin o döneme ait besin kaynağı veya giysi olarak kürklerinden faydalanıldığı tahmin edilmektedir. Böylece yaban kedilerinin soylarının çok uzun dönemlere kadar süren yaşantıları bulguları bulunmaktadır.

Yaban Kedisinin Bakımı

Yaban kedisinin bakımı ev ortamında  krsinlikle mümkün değildir. Evcil kedi türlerine benzer olsalar bile yaşam şartları açısından yabani kedilerdir. Yaban kedisinin dişileri yılda birkez doğurur ve bu doğumda en fazla sekiz yaban kedisi dünyaya getirebilir. Geceleri beslenmeye çıkarak küçük kemirgenler, kuşlar, tavşanlar veya böceklerle beslenebilirler. Ev kedileri hazır besinleri tüketebilirken, yaban  kedilerinin beslenme  alaları dağda ve ormanda gece yakaladıkları hayvanlardır.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir