Saç Egzaması Nedir? Nasıl Geçer?

featured
Saç Egzaması nedir?

Saçlarımızın ve saç derimizin bakımı oldukça önem gerektiren bir konudur. Zaman zaman yaşanan saç derisinde kaşıntı, kepek sorunu gibi problemler hemen herkesin başına gelebilmektedir. Öyle ki bu durum kaşıntının boyutu zamanla arttıkça, rahatsız edici bir hal almaktadır. Kaşıntıyla birlikte artan kızarıklık, saç derisinde dökülme, önemli bir rahatsızlık olan saç egzamasını işaret ediyor olabilir. Peki saç egzaması nedir? Nasıl geçer?

Saç egzaması, saç derisinde şiddetli kaşınmayla birlikte, pul pul deri dökülmesi ve kızarıklık sonucu oluşan bir cilt problemidir. Kaşınmaya bağlı zamanla iltihaplanma, yara oluşması, tahriş gibi sorunlar saç derisinde oldukça büyük sorunlara yol açmaktadır. Saç dökülmesi gibi sonuçların yanında oldukça rahatsızlık veren saç egzaması, farklı nedenlerden dolayı oluşmaktadır.

Saç Egzaması Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Saç egzaması bir diğer adıyla Seboreik Dermatit, saç derisinde oluşan kişilere rahatsızlık veren bir hastalıktır. Genellikle saçın yağlı veya temiz olması, saç derisinin kuru olması gibi nedenlerden ortaya çıktığı düşünülse de aslında oluşma sebebi farklıdır. Saç egzaması derideki kurulukta oluşan sorunlara benzer bir durum oluştursa da, zamanla çok daha büyüklerine yol açmaktadır. Saç egzamasının başlıca oluşma sebepleri şunlardır:

  • Stres durumu,
  • Alerjik reaksiyon,
  • Kullanılan saç bakım ürünlerinin içerdiği kimyasallar,
  • Mevsim değişikliği,
  • Aşırı terleme,
  • Hava kirliliği,
  • Kuru saç derisi,
  • Gen ve hormon etkisi gibi nedenler saç egzama oluşmasını tetiklemektedir.

Saç Egzaması Belirtileri Nelerdir?

Saç egzaması belirtileri oldukça belirgin şekilde kendini göstermektedir. Zaman içerisinde tedavi edilmediğinde ilerleme kat eden saç egzaması, başlıca şu belirtilerle kaşımıza çıkmaktadır:

  • Saç derisinde yoğun kaşıntı ve beraberinde yanma,
  • Saç derisinde oluşan kızarıklık ve iltihaplanma,
  • Deri üzerinde pullu görüntü ve dökülme,
  • Saç derisi üzerinde artan yağlı görünüm,
  • Yer yer oluşan su toplama gibi belirtiler saç egzamasının oluşturduğu problemler arasındadır.

Saç Egzaması Nasıl Geçer?

Saç egzaması oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Gerekli müdahale yapılmadığı taktdirde farklı yerlere de etki ederek büyük yara ve iltihap oluşumlarına sebep olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Bu anlamda saç derisinde herhangi bir problem yaşandığı taktdrde bir uzmana mutlaka muayene olunmalıdır. Farklı tür ve çeşitlerde oluşan bu hastalık, konulan teşhise göre belirlenen tedavi yöntemi ile çözüme ulaştırılmaktadır. Bu anlamda bir cilt uzmanı sizlere en doğru yönlendirmeyi yapmakta, özellikle egzamaya sebep olan faktörlerin tespitini sağlamaktadır. Bu doğrultuda duruma göre uzman hekimler, sizlere ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Saç Egzamasından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Saç egzaması farklı birçok sebeple oluşabilen bir cilt problemidir. Bu problemden korunmak için önemli olan birkaç nokta bulunmaktadır. Saç egzamasından korunmak adına yapmanız gerekenler başlıca şu şekildedir:

  • Saç egzama problemi yaşayan kişilerin kullandıkları şampuan, bakım kremleri veya bakım ürünleri oldukça önemlidir. İçeriği temiz olan ürünler kullanmak bu noktada en doğru tercih olacaktır. Alkol içermeyen, yoğun kimyasal içermeyen saç ürünleri deri sağlığını oldukça etkilemektedir.
  • Saç derisi, tarak veya el ile sert şekilde kaşınmaya, baskıya maruz bırakılmamalıdır. Hafif masaj yapar gibi hareketler ve yumuşak taraklar bu noktada egzama oluşumunu önlemektedir.
  • Doğal içerikli saç maskeleri kullanılarak saç derisi sağlığı kontrol edilmelidir.
  • Banyo veya duşta aşırı yüksek sıcak suyla saçı yıkamak, deri kuruluğuna sebebiyet vermektedir. Bu noktada ılık suyla alınan duşlar, saç deri sağlığı için önemlidir.
  • Stres, kaygı gibi durumlar egzama gibi hastalıkları tetiklemektedir. Bu doğrultuda yaşam tarzında ufak değişiklikler yapmak sağlıklı bir saç derisine sahip olmada etkilidir.

Sonuç olarak saç egzaması, farklı birçok nedenle ortaya çıkabilmektedir. Saç ve deri sağlığı, dikkat edilmesi ve önemsenmesi gereken bir konudur. Bu noktada vakit kaybetmeden bir uzmana görünmek en doğru karardır. Ürün tercihi, stres ve kaygıyı azaltmak, yaşam tarzında değişiklik yapmak, tüm sağlık problemlerinde olduğu gibi saç egzama rahatsızlığında da oldukça önem taşımaktadır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir