Saç Ekimi Sonrası Saçlarda Asimetrik Dökülme Neden Olur?

Saç Ekimi Sonrası Saçlarda Asimetrik Dökülme Neden Olur?

Saç ekiminin ardından görülen asimetrik dökülmeler, ekim sırasındaki işlemlere bağlı şekilde, operasyondan yaklaşık üç hafta sonra, ekim işleminden geçen pek çok insanda ortaya çıkan bir durumdur.  Süre ve yoğunluk açısından kişiye göre farklılık gösteren bu dökülmeler, yeni ekilen saçların geçici bir şekilde dökülmesidir. İyileşme süreci esnasında meydana gelen ve kısmen saçsız, delikli ve kızarık bir kafa yapısı görüntüsü yarattığı için saç ekimi yaptıran bireylerde kaygı yaşanmasına sebep olabilir. Saç ekimi sonrası şok dökülme, bir başka manası ile yeni ekilen saç köklerinin dinlenme evresine geçiş yaptığını gösterir.  Her saç kökü farklı zamanlar içinde dinlenme evresine geçiş yaptığı için asimetrik dökülme sürecinde ekilen tüm saçlar aynı anda dökülmez.

Asimetrik Saç Dökülmesi Ne Zaman Başlar?

Saç ekiminden sonra yaşanan şok dökülme için net bir tarih verilemese de genel itibariyle saç ekiminin üçüncü haftasında başlar ve ne zaman sona ereceği de kişiye göre farklılık gösterir. Bunun yanında bazı kişilerde üç hafta akabinde de gerçekleşebilen bu durum, bazı insanlarda ise yoğun olarak gözlemlenir. Ancak kimilerinde yok denilecek kadar az da gerçekleşebilir. Böyle bir durumu bu süreç içinde hiç yaşamayan kişiler de vardır. Hızlı dökülme ve geçici dökülme olarak da nitelendirilen bu sürecin geçmesinin ardından saçlar eskisinden daha kuvvetli ve daha sağlıklı bir biçimde çıktığı için asimetrik dökülmeler yaşanması korku yaratan bir süreç değildir.

Saç Ekimi Sonrası Saçlarda Asimetrik Dökülme Neden Olur?

Saç Ekimi Sonrasında Gözlenen Asimetrik Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç ekiminin ardından oluşan şok kaybın kesin sebebi esasında bulunamamıştır. Ekim esnasında oluşan kafa derisi travmasından kaynaklı bir şekilde bölgedeki kan akışına bağlı olduğu düşünülür. Saç ekim operasyonu kapsamında donör alandan elde edilen saç kökleri, vücuttan ayrı kaldıkları için travma yaşarlar ve bu travmanın etkisi ile de savunmaya geçerler. Bunun devamında ise kendilerini uykuya alırlar. Şok dökülme olarak nitelendirilen saç kaybı da bu şekilde gerçekleşir. Saç ekimi sonrası asimetrik dökülme neticesinde uyku adımına geçen saçların yeniden uzaması iki veya üç ayı bulabilir. Bu süreç geçici olduğu için saçlar teker teker yeniden çıkmaya başlar. Üç ay sonra ise yeni saçlar kalıcı bir biçimde uzamaya devam edecektir.

Saç Ekiminden Sonra İyileşme Süreci

Başlangıçta ince ve kıvırcık bir yapıda bulunan saçlar zaman içinde kalınlaşır ve kendi formunu yakalar. Saç ekim operasyonlarının ardından saçın bütünüyle doğal bir forma kavuşması ise bir yılı bulabilir. Bu anlamda saç ekimi geçiren insanlar sabır ile sürecin geçerek tam anlamıyla iyileşmeyi beklemelidirler. Saç ekimi sonrası şok dökülme aniden başlamadığı gibi birden de bitmesi beklenemez. Her saç kökü şok dökülme sürecini aynı anda yaşamaması nedeniyle, şok dökülmenin tamamlanması genel itibariyle tüm saçlar için ortalama bir ayı bulabilir. Kişinin bünyesine bağlı şekilde saç ekimi sonrası asimetrik dökülmeler gözlenir.

Asimetrik Saç Dökülmesi Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bol su tüketilmesi, sebze ve meyve ağırlıklı daha sağlıklı beslenme düzenine geçilmesi, alkol, sigara ve kafein tüketimini durdurmak, terlemeye sebep olan hareketlerde bulunmamaya çalışmak ve doktorun önermiş olduğu şampuanı kullanmaya devam etmek gerekir. Bunun yanında PRP ve saç mezoterapisi uygulamalarından faydalanmak, yeni çıkacak köklerin beslenip, daha sağlıklı çıkmasında yarar sağlayabilir. Saç ekiminden sonra görülen asimetrik dökülmeler zamanında yapılan PRP ve saç mezoterapisi gibi uygulamaların dökülmeyi engellemediği, yalnızca yeni çıkacak saç köklerinin güçlendirilmesine etki ettiği ve daha hızlı büyümesine katkıda bulunacağı bilinmelidir.

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir