Halk arasında macır olarak da bilinen muhacir kelimesi, ülkemizde Balkanlardan Türkiye’ye göç eden kişiler için kullanılmaktadır. Muhacir kelimesi ise dinleri için yaşadıkları toprakları terk edip dinlerini daha iyi yaşayabilecekleri toplara göç eden Müslümanlar anlamını taşımaktadır. Arapça olan bu kelimenin anlamını daha iyi kavramak, halk arasında bilinen yanlışı düzeltme açısından da önemli olacaktır. Muhacir kelimesi, İslamiyet’in ilk yıllarında Mekke’den Medine’ye göç eden kişiler için kullanılmıştır. Kullanıldığı ilk dönemden itibaren dini bir anlama da sahiptir.
Muhacir Ne Demek?
Günümüzde ise muhacir kelimesi çeşitli yerlere göç etme anlamında kullanılmaktadır. Bu durumda, farklı sebeplerden dolayı ülkesini terk edip başka bir ülkeye göç eden kişilere muhacir denmektedir. Örnek vermek gerekirse, ülkemizde muhacir birçok insan bulunmaktadır. Makedon muhacirleri, Selanik muhacirleri ve Bulgaristan muhacirleri gibi çok sayıda vatandaşımız ülkemizde hayatını sürdürmektedir. Bunun nedeni ise Balkanların el değiştirmesidir. Muhacir kelimesi ile ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise sözcüğün bir yerden başka bir yere taşınma olarak kullanılmaması olacaktır. Sözcüğü kullanırken bazı nedenler ile yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan insanlar olarak kullanmak daha doğru olacaktır.
Muhacir ile Göçmen Arasındaki Fark Nedir?
Muhacir ve göçmen sözcükleri arasında temelde bir fark bulunmamaktadır. Türk Dil Kurumu’na göre muhacir kelimesi göçmen olarak açıklanmıştır. Göçmen kelimesi, maddi ve sosyal durumlarını iyileştirmek amacı ile başka bir ülkeye göç eden kişiyi ve aile bireylerini kapsar. Muhacir kelimesi ise Arapça olan “hicr” kelimesi yani göçmen kelimesinden gelmektedir. İki kelime arasındaki tek fark, muhacir kelimesinin kapsadığı kişilerin dinleri için farklı bölgelere göç etmesidir. Göçmenlerin ise bu noktada herhangi bir baskı altında olmadan gelecekleri için başka bölgelere göç etmesi iki kelime arasındaki tek fark olacaktır.
Muhacir Diye Bir Irk Var mıdır?
Yıllar boyunca farklı ülkelerden ülkemize göç eden vatandaşlarımız olmuştur. Bu vatandaşlarımızın fazlalığı nedeni ile birçok kişi muhacir diye bir ırk olduğunu düşünmektedir. Ancak, muhacir diye bir ırk yoktur. Yukarıda da belirtildiği gibi, muhacir kelimesi farklı ülkelerden başka bölgelere göç eden kişilere denilmektedir. Balkanlardan ülkemize göç eden muhacirler ise ırk olarak Türk’tür. Dinleri de İslam’dır.
Balkan Türkleri Muhacir m?
Türk Dil Kurumu’nu referans almamız gereken bu konuda, öncelikle muhacir kelimesi ve göçmen kelimesinin anlamına bakmamız gerekiyor. Bu noktada ise muhacir kelimesinin anlamı “göçmen”, göçmen kelimesinin anlamı da “kendi ülkesinden ayrılarak yerleşmek için başka ülkeye giden kimse” olarak açıklanmıştır. İki kelimenin anlamını göz önünde bulundurduğumuzda, Balkan Türkleri için hem muhacir hem de göçmen kelimesini kullanmak yanlış olmayacaktır. Her iki kelime de farklı ülkelerden göç eden kimselere söylenmektedir. Bu noktada hem göçmen hem de muhacir kelimesi kullanılabilir.