Normal durumlarda tavşanlar genellikle kendilerini ıslatmaktan çekinirler. Bir av türü olarak, tavşanlar kendilerini savunmasız hissetmekten hoşlanmazlar ve suda olmak bir tavşan için doğal bir pozisyon değildir. Tavşanlar ayrıca suda paniğe kapılırlar ve eğer zorlanırlarsa omurgalarını veya uzuvlarını kolayca kırabilirler. Sudayken etrafta dolaşın. Bunun da ötesinde, ıslak tavşan tüyleri bir araya toplandığında, onları tamamen kurutmak çok zor bir iştir ve nemli bırakılan tavşanlar potansiyel olarak solunum yolu enfeksiyonlarına ve hipotermiye yatkındır.
Tavşanını yıkaman gerekiyor mu?
Hayır. Tavşanlar temiz hayvanlardır ve çoğu kendilerini yıkamaktan büyük gurur duyar. Özellikle küçük patilerini yalayıp sonra yüzlerini yıkadıklarını izlemek gerçekten çok keyif verici.
Neden bir tavşanı yıkamamalısın?
Tavşanlar narin küçük yaratıklardır ve tüm vücutlarını banyoya sokmak aslında onların şoka girip ölmelerine neden olabilir. Açıkçası her tavşan bunu yapmaz, ama kesinlikle riske değmez.
Tavşanların onları sıcak tutmak için tasarlanmış bir kürk mantoları vardır ve kesinlikle ıslanmak için tasarlanmamıştır. Tavşanınıza tam vücut banyosu yaparsanız, kolayca hipotermi alabilirler.
Bir tavşan nasıl yıkanır?
Veterineriniz sağlık nedenleriyle tavşanınızı yıkamanızı tavsiye ederse, o zaman bir başkasının size yardım etmesini sağlayın, böylece bir kişi tavşanı sıkıca tutarken diğer kişi banyoyu yapabilir. Banyo olarak kullandığınız küvet, lavabo veya klozetin alt kısmında kaymaz kauçuk paspas veya havlu olduğundan emin olun. Bu, tavşanın kavramasına yardımcı olur, böylece panik yapma ve etrafa savurma/ısırma yapma olasılıkları azalır. Ilık su kullanın ve daha fazla ısınmadığından veya soğumadığından emin olmak için sürekli kontrol edin. Duşlar bazen gürültülü ve çok güçlü olabilir, bu nedenle genellikle bir sürahi su kullanılması tercih edilir. Tavşanın kıçından başlayın ve kürkü cilde ıslatarak ileriye doğru ilerleyin. Veterineriniz tarafından söylenmedikçe başlarını ıslatmayın ve gözlerine veya kulaklarına su veya şampuan gelmediğinden emin olun. Şampuan kullanıyorsanız, köpürtün ve iyice durulayın.
Tavşanı ıslatırken veya şampuanı durularken, su seviyesinin birikmemesi için kaseyi sık sık boşalttığınızdan emin olun. Tavşan çok fazla suda oturmaktan hoşlanmayacaktır, bu yüzden onları bir banyoda veya lavaboda yıkamak daha kolay olabilir, bu nedenle su her zaman tapadan aşağı akar. Tavşanın sadece arka ucunu yıkıyorsanız, tavşanı lavaboya/kaseye/banyoya nazikçe yerleştirdikten sonra, yardımcınızdan bir elini göğsünün altına ve bir tanesini de üste koyarak ön ucunu kaldırmasını sağlayın, böylece sadece arka ucu sağda olacaktır. suda ve sonra arka uçlarını yıkayın. Bittiğinde, tavşanı nazikçe kaldırın ve ılık bir havluya sarın. Banyo, tavşanın çok üşümemesi için mümkün olduğunca çabuk yapılmalıdır.
Tavşanı Nasıl Kurutulur?
Islak olduğunda, tavşan kürkü bir araya toplanır ve kurutmayı kapsamlı ve uzun bir iş haline getirir. Dışarıda yaşayan tavşanların, tamamen kuru olduklarından ve hala nemliyken dışarı çıkmadıklarından emin olmak için en az bir gece ve dışarısı soğuksa daha uzun süre kalmaları gerekir. Bu nedenle kesinlikle gerekmedikçe kış aylarında açık havada bir tavşanın yıkanması önerilmez. Tavşanı havluyla kurutabilir, fazla suyu mümkün olduğunca çıkarmak için kürkü hafifçe ovalayabilirsiniz. Tavşan derisi çok kolay yırtıldığından çok dikkatli olun. Tavşanı dikkatlice kurutmak için ılık, ancak sıcak olmayan ve yumuşak bir ayarda bir saç kurutma makinesi kullanın. Tavşanın yanmasını önlemek için çok dikkatli olunmalıdır, bu nedenle elinizi de altında tutarak kurutucunun sıcaklığı sürekli kontrol edilmelidir.
Tavşanı aşırı ısıtmamaya özen gösterin. Tavşanı ara vermeden önce sadece kısa bir süre saç kurutma makinesi kullanın, molalar sırasında sıcak kalmalarını sağlayın.