Çay Ağacı Yağının Faydaları Nelerdir?

Çay Ağacı Yağının Faydaları

Çay ağacı yağı, Myrtaceae (mersingiller) familyasından olup, son zamanlarda popüler hale gelmiş durumdadır. Avusturalya’ya özgü olan bu çay aynı zamanda Hint defnesi olarak bilinmektedir ve kozmetik, sağlık gibi pek çok sektörde kullanılmaktadır. İnsan sağlığı açısından da oldukça faydalıdır.

Buhar distilasyon yöntemi ile elde edilen esansiyel yağ, Melaleuca yağı olarak da bilinmektedir ve alternatif tedavi yöntemleri arasında yerini almaktadır. Cilt bakımında nemlendirici ve arındırıcı olarak kullanılmaktadır ve birçok kozmetik ürünlerin içinde yer almaktadır. Cilt sağlığını korumaktadır ve bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. İçeriğinde bulunan antiseptik ve antibakteriyel etkilerinden kaynaklı enfeksiyon hastalıkları tedavisinde de etkilidir.

Çay Ağacı Yağının Faydaları

Çay Ağacı Yağı Faydaları

Çay ağacı yağı, yaprak ve dalların buhar şeklinde damıtılarak elde edilmesi sonucu oluşmaktadır ve esansiyel yağlar arasında yerini almaktadır. Doğada yetişen en saf antibakteriyel içerikli ilaç olduğu bilinmektedir ve mikropları öldürücü özelliği bulunmaktadır. Cilt sağlığı açısından oldukça olumlu etkilerinin olması yanı sıra akciğer ve karaciğer gibi iç organlara da faydaları çok yönlüdür. Faydalarının araştırılması ise devam etmektedir. Güçlü bir antibakteriyel olan bu yağın kullnılması sonucu bazı faydaları şu şekildedir:

  • İnsanlarda enfeksiyona neden olan bakteri ve mantar oluşumunu önlemektedir.
  • Antibakteriyel oluşu sebebiyle ciltte meydana gelen tahrişleri onarmaktadır.
  • Cildi yağlardan arındırır.
  • Hassas (kuru ve kaşıntılı) ciltler için tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
  • Sedef hastalığı tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.
  • Bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
  • Kepek giderici ve önleyici etkisi bulunmaktadır.
  • Çay ağacı yağı cilt sağlığı açısından oldukça etkilidir ve çıban ve sivilcelere karşı iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
  • Tende oluşan yaraların iyileşmesinde hızlı etkiye sahiptir.
  • Uçukların iyileşmesinde etkilidir.
  • Tırnak batmaları sonucu meydana gelen iltihapları gidermektedir.
  • Ağızda meydana gelen yaralarda ve diş eti iltihaplarının tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Gargara yapılması sonucu ağız kokularını giderilmesinde etkilidir.
  • Sedef hastalığına da iyi gelmektedir.
  • Böcek kovucu olarak kullanılabilmektedir.
  • Çok amaçlı temizleyici olarak kullanımı gerçekleştirilmektedir.
  • İyi bir dezenfekten olarak bilinmektedir.

Çay Ağacı Yağı Egzama

Egzama hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır ve egzama hastalığı bulunan birçok insan tarafından kullanılmaktadır. Egzama semptomlarını gidermektedir ve hastalığın şiddetini hafifletmede etkili olmaktadır. Birçok krem ve merhemlere oranla daha etkili ve güvenilir alternatif olarak kullanılabilmektedir.

Çay Ağacı Yağının Faydaları

Çay Ağacı Yağı Saça Faydaları

Çay ağacı yaprağı saç bakımında oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Saç derilerinde meydana gelen kepekleri giderici etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda kepek önleyici etkisi bulunmaktadır. Saç bakımında önemli etkisi bulunan bu yağın düzenli kullanılması sonucu saçların kısa sürede uzamasına yardımcı olmaktadır. Kaşıntıyı gidermektedir ve fazla yağlardan kurtulmaya vesiledir.

Çay Ağacı Yağı Faydaları Ve Zararları

Kozmetik, sağlık ya da temizlik gibi farklı alanlarda kullanımı gerçekleştirilen yağın faydası oldukça çoktur. Yapılan araştırmalar sonucunda ise bu faydalar kanıtlanmaktadır. Lakin yağın kullanımına dair dikkat edilmesi gereken bazı noktalar göz önünde olmalıdır ve bazı zararları bulunmaktadır. Yağın kullanım şekli yani nasıl kullanıldığı etkili olmaktadır. Kullanım sonucu oluşabilecek bazı olumsuz durumlar şu şekildedir:

  • Çay ağacı yaprağı yutulması halinde zehirli etkisi olabilmektedir. Çay ağacı yaprağı içilir mi? Sorusu merak edilmektedir ve içilmesi durumunda zehirlenmeler ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
  • Cilt yüzeyine yüksek konsantrasyonda uygulanmasında kızarıklık, kaşınma, yanma gibi etkiler gözlemlenmektedir.
  • Aromaterapi uygulaması sırasında uzun süreli soluma gerçekleştirildiğinde bulantı, baş dönmesi veya baş ağrısı meydana gelmektedir.
  • Çocukların erişemeyeceği yerlere konulmalıdır.

Çeşitli bitkilerden elde edilen esansiyel yağları ya da ürünleri kullanmadan önce uzman birine danışmanız önemle tavsiye edilmektedir. Alternatif tedaviler için uygulanan bu yöntemleri gebeler, emzirenler ya da devamlı ilaç kullanan kişilerin hekimlere danışmadan kullanmaması gerektiği önemle dikkat edilmesi gereken noktadır.

Çay Ağacı Yağı Kullanımı

Çay ağacı yağı esansiyel yağlar arasında yer almaktadır ve tüketimi genellikle seyreltilerek yapılmaktadır ve kullanılmaktadır. Çeşitli konsantrasyonlara sahip olan yağ, kıvam vericiler ile karıştırılarak farklı alanlarda kullanımı gerçekleştirilmektedir. Cilt sağlığı ve arındırıcı özelliği bulunan yağın, cilt için kullanımında saf halinin kullanılmaması önerilmektedir ve su ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Aromaterapi esnasında ise çok uzun süre solunmaması gerektiği vurgulanmaktadır. Yağın kullanımında alerjik semptomlar göz önünde bulundurulmalıdır ve bir uzmana danışılmalıdır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir