Cryptojacking Nasıl Önlenir, Tespit Edilir ve Engellenir?

Cryptojacking Nedir?

Günümüzde birçok yatırımcı ve iş adamı için yatırım yapmanın en yeni yolu kripto paralardır. Bitcoin, Etereum ve Litecoin gibi sanal para birimleri mevcuttur. İnsanlar kripto para borsasına yatırım yaptıktan sonra piyasa analizleri yaparak kazanç sağlamaya çalışırlar. Günümüzde çok popüler olan bu sanal borsa oldukça risklidir de… Kıdemli iş adamlarının para yatırdığı coinler çok hızlı bir şekilde değer kazanır ve buna paralel olarak diğer coinler değer kaybeder.
Bu sektörde coin alıp yatırım yaparak para kazanmanın yanı sıra direkt olarak coin üretimi de yapılabilir. Bu işleme madencilik yani “mining” adı verilir.

Madencilik yaparak coin üretmek çok yüksek enerji harcamayı gerektirir ve uzun süren bir işlemdir. Öncelikle donanımlı bir bilgisayara sahip olmanız gerekir. Güçlü bir ekran kartınız ve işlemciniz yoksa kripto madenciliği yapmak neredeyse imkansızdır. İşte tam bu noktada da kötü niyetli korsanlar türemeye başlar. Bu korsanların yaptığı hileye “Cryptojacking” adı verilir. Bu işlem birçok bilgisayar kullanıcısını mağdur edebilir. Bu nedenle kullanıcılar “Cryptojacking nasıl önlenir, tespit edilir ve engellenir?” sorusuna cevap aramaya başlar. Bu konu hakkında bilmeniz gerekenler bu yazıda sizlerle…

Cryptojacking Nedir?
Cryptojacking Nedir?

Bu korsan kripto madenciliği yöntemini genelde gerekli donanımlara sahip bilgisayarı olmayan kullanıcılar yapar. En basit tanımıyla kripto paralar üretmek için bir başkasının bilgisayarını izinsiz şekilde kullanmaktır. Bu korsanlar hedef olarak belirledikleri kullanıcılara masum gözüken bir e-posta gönderir. Kullanıcı e-posta’daki linke tıkladığında bilgisayarına bir dosya iner ve bu dosya kendi kurulumunu gerçekleştirirerek madencilik işlemine başlar. Elbette ki dışardan bakan kullanıcının bütün bunları fark etmesi mümkün değildir. Cryptojacking mağduru olmanın bir diğer yolu ise web sitelerindeki linklere, reklamlara ya da pop-up’lara tıklamaktadır. Bu yöntemle de yine aynı şekilde bilgisayarınıza zararlı bir yazılım kurulabilir.

Cryptojacking Nasıl Tespit Edilir?

Bilgisayarınızda korsan bir şekilde kripto madenciliği yapıldığının ilk belirtisi bilgisayarınızın eskisine kıyasla çok daha yavaş bir şekide çalışmaya başlamasıdır. Bununla beraver görülebilecek bazı belirtiler şunlardır:

  • Bilgisayarınız çok hızlı ısınmaya başlar.
  • Fazla enerji tüketimi yapmaya başlarsınız.
  • Bilgisayarınızın şarjı çabuk biter.
  • Bilgisayarınızda çeşitli arızalar oluşmaya başlayabilir.
  • Bu belirtilerle karşılaşıyorsanız bilgisayarınızın kripto korsanları tarafından ele geçirildiğini tahmin edebilirsiniz. Bu durumda bir uzmandan yardım alıp cihazınızda madencilik yapılıp yapılmadığını tespit etmeniz gerekir.

 Cryptojacking Nedir?

Cryptojacking Nasıl Önlenir, Engellenir?

Cryptojacking işlemi yapan korsanların ağına düşmek istemiyorsanız yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Gerekli önemleri aldığınızda mağdur olma olasılığınızı da azaltırsınız. İşte o önlemlerden bazıları şunlardır:

  • Bilgisayarınızda güvenlik seviyesi yüksek şifreler kullanın.
  • Bilgisayarınızı zorlayan web siteleri ile karşılaşırsanız tarayıcınızı kapatın.
  • Kaynağını bilmediğiniz e-posta’lara tıklamayın.
  • Bilgisayarınıza gelen sistem güncellemelerini aksatmadan yükleyin.
  • Güvenilirliği ispatlanmış virüs ve koruma programları kullanın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir