Yemekler sonra dişlerinizi hemen fırçalamıyor musunuz? Eğer bu sorunun cevabı hayırsa ilerleyen zamanlarda dişlerinizi kaplayan diş taşlarına neden olur. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması ve diş ipi ile olarak detaylı olarak temizlenmezse diş taşı olarak isimlendirilen plakların ve tartarlar sertleşerek diş taşı oluşturabilir. Diş taşlarının sadece bir dişi değil müdahale edilmediği zaman birden fazla dişi kaplayabilirim.
Plaklar Diş Taşlarına Nasıl Dönüşür?
Plakların oluşumu çok kolaydır. Dişimizde oluşan plaklar, genelde şekerli gıda ya da içecek tükettikten sonra diş bakımı gerçekleştirilmezse oluşur. Tüketilen gıdaların kalıntıları ağızda bulunan bakterilerle karışır. Ağızda bulunan ve gıdalardaki karbonhidratları parçalayan asistlerin ortaya çıkmasına neden olur. Dişlerin üstünde oluşan yapışkan ve renksiz olan “plaklar, karbonhidrat asit ve bakterilerden oluşur”.
Plaklar oluşarak zararsız bir şekilde dişlerin üstünde durmaya devam etmiyor ve plaklar kendi kendine yok olmuyor. Plaklardan kurtulmak için dişleri fırçalamalı ve diş ipi kullanılması gerekiyor aksi taktirde zamanla sertleşen plaklar “tartara” dönüşebilir ve bu tartarlar plaklara göre çok daha zararlıdır.
Plakların zaman dönüşüp oluşturduğu “tartarlara” diş taşı adı verilir. Diş taşları çok tehlikeli ve diş sağlığı için oldukça zararlıdır. Diş taşlarını diğer dişlerinize ve diş etlerinize doğru yayılabilir. Ayrıca diş taşları dişlerinizde lekeli bir görünümüne sebebiyet verir. Diş taşlarına müdahale edilmedi zaman diş eti iltihaplanmaları hatta diş kaybına kadar yol açabilecek zararlı bakteriler içerir.
Diş Taşının Zararları
Diş taşı içeriğinden bulunan asitler, bakteriler ve karbonhidratlar diş sağlığını etkilediği gibi vücut sağlığını da önemli ölçüde etkiler. Sindirim ilk olarak ağızda başlar ve tükettiğimiz gıda ve içecekler ne kadar sağlıklı olursa olsun diş taşlarında bulunan bu bakteriler kana karışır ve bazı hastalıklara neden olur. Bu hastalıklardan bir kısmı;
Ağız Kokusu
Plaklar ve diş taşlarını içeriğinde bulunan bakteriler ve asitler ağız kokusuna neden olur. Ayrıca ağız kokusuna “halitoz” adı da verilir.
Diş Eti İltihaplanmaları
Diş taşlarını çoğunluklar diş çevrelerinde oluştuğu için en büyük zararı diş köklerine ve diş etlerine verir. Diş taşlarına müdahale edilmezse diş etinde iltihaplanmalara neden olur ve bu durum ciddi bir ağrıya neden olur. Diş eti iltihaplanmalarına müdahale edilmezse ilerleyen zamanlarda “periodontitis” olarak isimlendirilen diş eti hastalıklarına neden olur.
Diş Eti Çekilmesi
Diş eti çekilmesi de aslında bir “periodontal” hastalık çeşididir. Diş taşları diş etlerinizin dişlerinizden çekilmesine neden olabilir, bu durum dişlerinizin daha fazlasını yani köklerine kadar olan kısmı açığa çıkarır ve bakterilerin diş etlerinizle dişleriniz arasındaki boşluklara girmesine imkan verir.
Boşluklar
Dişlerinizde oluşan diş taşları, diş fırçaladığınız zaman bakterilere bir koruma kalkanı sağlar. Plaklar ve diş taşlarını diş etlerinin çekilmesiyle diş minelerinden boşluklar oluşturur ve bu boşluklar arasından dişin içine sızar.
Diş Kaybı
Diş taşlarına müdahale edilmezse ve temizlenmezse, diş eti iltihaplanmaları ile başlayan bir süreç başlar ve diş taşlarını boşluklardan faydalanarak dişin içine sızarak çürümeye neden olur ve diş kaybına yol açar.
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
Plaklar dönüşümlerini tamamlayıp diş taşı oluşturduktan sonra diş taşı temizlenmesi diş fırçalaması ile mücadele edilecek bir yöntem değildir. Evde ağız ve diş hijyeni konusunda alınan önlemler sadece diş taşı önlemek konusunda bizlere yardımcı olur. Diş ipleri gibi alternatif yöntemler diş taşlarının sadece bir kısmını temizler. Kısa bir zamanda diş taşlarından kurtulmak istiyorsak uzman diş hekimlerinden yardım alınması gerekmektedir.
Diş taşlarının evdeki uygulayacağımız yöntemlerle kurtulmak istiyorsak florür oranı yüksek bir diş macunu tercihi yaparak ve günde iki kez dişlerimizi fırçalamamız gerekmektedir. Diş ipi kullanımını artırarak diş fırçalamadan önce 30 dakika boyunca tüm dişlerinin arası itina ile temizlenmelidir. Şeker oranı yüksek gıda ve içeceklerinin tüketilmesine diş taşlarından kurtuluncaya kadar sınırlanma getirilmeli. Böylelikle alınan karbonhidratın plakların ve diş taşlarının arasına sıkışıp yeni plaklar ve diş taşları oluşumu engellenmiş olacaktır. Diş taşlarından evde uygulayacağımız yöntemlerle kurtulmakta en önemli adımlar diş macunu ve diş fırçası seçimi olacaktır. Hem florür hem de triklosan içeren diş macunu kullanmaya özen gösterin. Diş fırçasını seçerken sert ve ince olmasına özen gösterin.