Drop Set Nedir, Ne İşe Yarar?

Drop Set Nedir

Egzersiz yaparken tehlike almak istemeyen ancak kas kütlesini daha da arttırmak isteyen bireyler, drop set ne demek sorusuna yanıt aramaktadır. Drop set, antrenman esnasında uygulanan terimlerden bir tanesidir. Bu antrenman tekniği, spor yapan insanların kendisini zorlamadan gelişebilmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

Drop set, son zamanlarda en çok tercih edilen antrenman taktikleri arasındadır. Zordan kolaya doğru giden bu teknik, zor hareketler ile başlandığı ve kolaya doğru gidildiği için vücuda dinlenme fırsatı vermektedir. Buna ek olarak insanlar bu tekniği uyguladıkları zaman kas gelişimlerini olumlu etkileyebilmektedir.

Drop Set Nedir?

Spor yaparken kendisine en uygun tekniği bulmak isteyen bireyler, drop set nedir sorusunu yöneltebilmektedir. Drop set, egzersize belirli bir düzeyde başlayıp tempo ya da ağırlığı düşürerek devam ettirmek terimine verilen isimdir. Bu egzersiz tekniğini daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki listede drop set egzersiz örneğine göz atabilirsiniz.

  1. Sporcu 80 kg ağırlığında dambıl ile egzersizine başmaktadır.
  2. Sporcu, 80 kg ağırlık ile çalışmaktan yorulduğu zaman 80 kg, belirli bir miktarda düşürülmektedir.
  3. 80 kg yerine 60 kilogramlık ağırlığa geçiş yapılır ve aynı egzersiz yapılmaya devam edilir.
  4. Sporcu 60 kg ile egzersiz yapmaktan yorulduğu zaman ağırlık tekrar düşürülmektedir.
  5. Egzersizin devam ettirilebilmesi için 40 kg’a düşürülen ağırlık ile sporcu aynı hareketi yapmaya devam etmektedir.

Bu egzersiz tekniği, sporcu ve antrenörün isteğine göre değişkenlik göstermektedir. Üstelik bu egzersiz türü yalnızca ağırlıklar için değil, tüm egzersiz türleri için uygulanabilmektedir. Bu noktada sporcunun seviyesi baz alınmakta ve bu doğrultuda karar verilmektedir.

Drop Set Nedir

Drop Set Programı Nasıl Hazırlanır?

Egzersizlerini drop set ile yapmak isteyen bireyler, drop set program araştırması yapmaktadır. Bu noktada drop set egzersiz tekniği mantığını anlamak gerekmektedir. Drop set programlarında zor bir düzeyden egzersizler başlamakta ve sarf edilmesi gereken efor giderek düşürülmektedir. Ancak her drop set programı kişiye özel olarak hazırlandığı için hazır bir program üzerinden çalışmaları sürdürmek yanlış olacaktır. Drop set programını kendisi hazırlamak isteyen sporcular, aşağıdaki hususlara dikkat ederek programlarını oluşturabilmektedir.

  • İlk olarak ne kadar ağırlık kaldırılabildiğine dikkat edilmelidir. Örneğin 100 kg ağılığında hareketler verimli bir şekilde yapılabiliyorsa, drop set başlangıç ağırlığı 100 kg olmalıdır.
  • Drop set programlarında her set sporcu ağırlığı kaldırmakta zorlanana kadar devam etmektedir. Yani program hazırlarken 50 tekrar gibi bir ölçüt belirlemenize gerek yoktur.
  • Zorlu başlangıç egzersizi yorulana kadar yapıldıktan sonra daha düşük bir ağırlığa geçiş yapılmalıdır. Ancak birden 50 kg gibi fazla düşüş yapılması önerilmemektedir.
  • Sporcu, kendi kaslarını rahatlatacak ve spora devam edebilecek düzeyde azaltmalar yapmalıdır. Örneğin 10 kg ya da 20 kg ağırlık azaltmak ideal olacaktır.

Bu noktaları göz önünde bulundurarak drop set program hazırlama işlemi yapabilirsiniz. Ancak deneyiminiz yoksa mutlaka profesyonel bir antrenörden yardım almanız tavsiye edilmektedir. Aksi halde çalışmalarınız verimli olmayacaktır.

Drop Set Ne İşe Yarar?

Egzersiz tekniklerini kullanmak isteyen bireyler, drop set ne demek sorusuna ek olarak drop set ne işe yarar sorusuna da yanıt aramaktadır. Drop set, egzersizin daha uzun süre boyunca yapılmasını sağlayan ve egzersiz düzeyi giderek azaltıldığı için kasların dinlendirilmesini destekleyen bir programdır. Bu program sayesinde normalden çok daha uzun süre egzersiz yapılabilmektedir. Böylelikle hem kas kütlesi daha hızlı büyümekte hem de az zamanda daha büyük gelişmeler fark edilebilmektedir.

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir